11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27. ÉLŐ
Horvátország 0
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Lezárult a nyomozás a miskolci ingatlanpanama ügyében

2009.01.23. 09:02
Néhány napon belül kiderülhet, vádat emelnek-e Borsod-Abaúj-Zemplén megyei fideszes politikusok ellen vesztegetés és hivatali visszaélés miatt. A volt MSZMP-székház eladása többek szerint kísértetiesen hasonlít az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként emlegetett ügyhöz, írja a Népszava.

A miskolci nyomozás az ITC-székház (volt MSZMP-székház) áron aluli értékesítése miatt indult, ám valószínűleg több ingatlanról van szó. Az ügy érintettje Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés fideszes alelnöke és Madzin Tibor, Onga fideszes polgármestere, valamint két vállalkozó is.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője a lapnak csak annyit mondott: nemrég valóban lezárult egy eljárás, amelynek vezető beosztású önkormányzati tisztségviselők is gyanúsítottjai. Jónáné Pocsai Edit beszámolója szerint az eset ingatlanok eladásával kapcsolatos vesztegetésről és hivatali visszaélésről szólt. Vádemelés még nem történt az ügyben, további tájékoztatást február elejére ígért az ügyészség.

Az esetet többen is az Erzsé­bet­vá­ros­ban vélelmezett in­gat­lan­pa­na­mához hasonlítják. Így tehát az sejthető, hogy a közgyűlés a valós érték alatti áron értékesítette ingatlanjait vállalkozóknak. Később a vásárlók jóval magasabb áron adták tovább ezeket az épületeket, s ezután a nyereségből visszaosztottak a politikusoknak is.

Gergely Zsolt egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a nyomozás lezárásának eredményéről. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke közleményében azt írta: "a vesztegetés gyanújával kapcsolatban továbbra is azt tudom mondani, hogy semmilyen visszaélés nem történt, minden lépésünk nyílt eljárás keretében, a vonatkozó jogszabályoknak és az önkormányzat vagyonrendeletének megfelelően történt". Gergely azt is közölte, hogy a miskolci volt MSZMP-székházra a mai napig nem kötöttek adásvételi szerződést.

Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés fideszes elnöke lapunknak cáfolta, hogy az erzsébetvárosihoz hasonló ügyről lenne szó. Mint mondta, valóban értékesítenek ingatlanokat, ám ezeket minden esetben pályázaton hirdetik meg. Ha egy épületet nem sikerül az első körben eladni, akkor kihirdetnek egy újabb fordulót. Ezekben az esetekben a piaci áron kínálják az épületeket, de egy idő után a legmagasabb árat ajánló jelentkezőnek eladják az ingatlant. Mindez azért megy így, mert kevés támogatást kapnak, s valahonnan pénzt kell szerezni - mondta Ódor, akit az ITC-székház ügyében tanúként hallgatott meg az ügyészség.

A közgyűlés elnöke tudott arról, hogy meggyanúsították alelnökét, ám mint mondta, ez még nem jelent semmit, sőt meggyőződése, hogy Madzin Tibor nem tett törvénybe ütközőt.  • Hírek
  • Bankszámla