Kornélia
1 °C
14 °C

Medgyessy: Nem kell megszorításokra számítani

2003.05.27. 22:14
A kormány a jövő évre formálódó terveiben az összkiadások 7-8 százalékos növekedésével és 4-5 százalékos inflációval számol; Medgyessy Péter szerint nem kell megszorításokra számítani, semmiféle ilyen csomag nincs. A miniszterelnök erről a Magyar Televízió az Este című műsorában beszélt kedden. A miniszterelnök emellett a nap folyamán a szocialista frakcióval egyeztetett.
Medgyessy a prioritások közül az útépítéseket emelte ki. Ennek kapcsán megjegyezte: nem kellően előkészített helyzettel szembesültek, például a szükséges tervek nem voltak biztosítottak. A választási ígéretekre utalva hangsúlyozta, a kormányzati ciklus végére a 800 kilométernyi út a lakosság rendelkezésére fog állni.

Betegcentrikus egészségügy, orvosszakmai igények

Az interjúban elhangzott: a miniszterelnök az egészségügyben olyan változásokat szeretne, amelyeket konszenzussal hajtanak végre. Ennek jegyében egyeztetett a Magyar Orvosi Kamarával is, így olyan módosító indítványokat fog a kormány támogatni a kórháztörvény vitájában, amelyekkel az általa jogosnak nevezett orvosszakmai igények is teljesíthetők.

- Betegcentrikus, gyorsan gyógyító és eredményes egészségügyet akarok - jelentette ki Medgyessy Péter.

Lecsillapították a másik oldalt

A kormány egyéves tevékenységéről úgy vélekedett, nem az a fontos, hogy ő maga hányasra értékeli a munkát, hanem az, hogy az emberekben hogyan tükröződik az elmúlt esztendő. Hozzátette: amit lehetett, azt a kormány elvégezte, de saját mércéje szerint még többet kellene tenni.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy valóban a közélet pacifikálása volt-e a legfontosabb, amit a kormánynak tennie kellett az elmúlt egy évben, Medgyessy Péter közölte: "kellett olyan stílus, amelyik lecsillapította a másik oldalt, amelyik elfogadhatóvá tette, hogy itt érvek ütköznek egymással, vélemények hangzanak el, és egymást tiszteljük".

- Én azt látom, hogy az emberek békére vágytak, és azt látom, hogy ezt a békét, még ha nem is olyan mértékben, mint ahogy szerettem volna, de azért megkapták - fogalmazott a kormányfő. A társadalmi béke árát firtató kérdésre válaszolva a miniszterelnök rámutatott: senki nem tartotta indokolatlannak az egészségügyi dolgozók, tanárok fizetésének megemelését, ennek a következményeit; az, hogy ez sok pénzbe kerül, tudomásul kell venni.

Elmaradások, versenyképesség

A törvényalkotásban Medgyessy Péter szerint saját programjához képest némi lemaradásban van a kormány, de - mint hozzátette - ezek nem lényeges, nem nagyon jelentős eltérések. A kormányfő viszont elégedetlen azzal, hogy nem készült még el a diszkriminációellenes törvény, amely ígérete szerint őszre a parlament elé kerül.

Medgyessy Péter az európai uniós jogharmonizációt biztosító törvények végrehajtásával sem minden területen elégedett, szerinte azokat szélesebb körben, következetesebben kellene alkalmazni.

Úgy vélte, hogy a magyar gazdaság versenyképessége "az elmúlt évek problémái miatt nem kielégítő", de - mint mondta - a kormány arra fog törekedni, hogy olyan fejlesztési, foglalkoztatási programokat fogadjon el a parlament, amelyek eredményeként beruházások valósulnak meg. Medgyessy Péter szavai szerint ez annyit jelent, hogy a folyó kiadások egyes területein szigorú racionalitást kell érvényesíteni.

Vállalja a népszerűtlen intézkedéseket

A kormány megítélése kapcsán a miniszterelnök közölte, hogy a jövő érdekében szükséges vállalni azokat a lépéseket, amelyek pillanatnyilag lehet, hogy nem népszerűek, de középtávon javítják a helyzetet. Mint mondta, nem fog habozni azon lépések meghozatalában, amelyek eredményeképpen az ország biztonságos jövő elé néz, folyamatosan képes fejlődni.

Medgyessy találkozott a szocialista frakcióval

A kormányban megvan a kellő bátorság ahhoz, hogy a modern, európai Magyar Köztársaság megteremtése érdekében megkezdje a jelentős változásokat hozó átalakításokat az egészségügy, a haderő, az oktatás, a közigazgatás, valamint a közlekedési infrastruktúra területén - erősítette meg Medgyessy Péter az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának keddi tanácskozásán, Budapesten.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a miniszterelnök az MSZP-frakció meghívására vett részt a képviselőcsoport informális ülésén. A közlés szerint a miniszterelnök megköszönte a frakció egyéves munkáját, a kormányzati munka parlamenti támogatását; az elmúlt egy év rövid értékelése után a kormány előtt álló feladatokról beszélt a szocialista frakció tagjainak.

A miniszterelnök jelezte, a modern köztársaság legfontosabb intézményeinek korszerusítése csak az érdekeltek bevonásával, széles köru szakmai és politikai egyeztetés alapján történhet, és a folyamatos párbeszéd elosegítésében kérte a frakció tagjainak segítségét.

Kétheti egyeztetés a miniszterekkel

Medgyessy Péter azt kezdeményezi, hogy a miniszterek minden második héten jelöljenek ki egy időpontot, amikor az MSZP-frakció tagjaival szakmai kérdésekben konzultálni tudnak. A miniszterelnök erről újságíróknak nyilatkozott kedden Budapesten, miután eszmecserét folytatott az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának tagjaival.

Elmondta: arra kérte a frakciót, hogy a jövőben tematikusan állítsa össze a kormánnyal megvitatandó problémákat, mert ez sokat segítene a kabinetnek. Medgyessy Péter ismertetése szerint olyan kérdésekről volt szó a frakcióülésen, amelyeket a képviselők saját tapasztalataik alapján mondtak el, és hívták fel rájuk a kormány figyelmét.

- Első beszélgetésnek érdekes volt, a metrótól a sertésproblémákig, a kulturális élettől az európai uniós kommunikáció kérdéséig mindent felölelt - fogalmazott a kormányfő a frakcióval folytatott megbeszéléséről.

Nehéz általános következtetéseket levonni

Kovács László pártelnök újságírók előtt úgy nyilatkozott: a frakcióülésen nagyon sok konkrét, egyes minisztériumokhoz tartozó problémáról, kérdésről volt szó. A miniszterelnök és a képviselőcsoport találkozóját Kovács László úgy összegezte, hogy mivel különböző kérdések kerültek szóba, nehéz általános következtetést levonni; közlése szerint a különböző kérdések jelzik, milyen típusú problémák jelentkeznek a kormányzati döntések végrehajtásában az állami közigazgatási apparátus szintjén.

- Ez azért érdekes, mert míg a kormány tevékenysége és megítélése jó, addig sok dolgon lehetne javítani - fűzte hozzá az MSZP elnöke.

Medgyessy egyetértett a piroritásokkal

A tanácskozás végeztével Lendvai Ildikó, a képviselőcsoport vezetője újságíróknak adott tájékoztatásában szólt arról, hogy a frakció megfogalmazta a jövő évi költségvetés prioritásait, amelyek között a megkezdett reformok folytatása, az útépítések, a falu- és vidékfejlesztés, valamint a munkahelyteremtés támogatása szerepelt. Ezeket részletezve a frakcióvezető kitért arra, hogy a legfontosabb az egészségügyi, a haderő- és a közigazgatási reform folytatása, utóbbi esetében különösen az európai uniós támogatásokhoz szükséges fejlesztések végrehajtása. A politikus elmondta, hogy a képviselőcsoport által megfogalmazott prioritásokkal a miniszterelnök egyetértett.

Lendvai Ildikó közlése szerint a frakció úgy ítélte meg, hogy a kormánynak a korszerusítő reformok mellett az "apró napi gondokra" is figyelmet kell szentelnie, példaként az okmányirodák és a hivatalok zsúfoltságának csökkentését említette. Mint mondta, a megbeszélésen szóba kerültek olyan problémák is, amelyeknek koordinálása nem csupán egy tárca feladata. Az MSZP frakcióvezetője ide sorolta a sertéságazat és az iskolatej kérdését.