Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Ha a pártokkal nem megy, az emberekhez fordul Medgyessy

2004.03.10. 13:19
Az SZDSZ továbbra sem ért egyet Medgyessy közjogi kérdéseket érintő javaslataival, de kész a tárgyalássorozat folytatására - derült ki a szerdai kétpárti megbeszélés után. A Fidesz az európai parlamenti választásokig nem kíván tárgyalni a kérdésről, ezért az egyeztetésen sem jelent meg. Medgyessy szerint a pártok sumákolnak, de ha velük nem megy, akkor az emberekhez fog fordulni.
Medgyessy Péter szerdán Budapesten közölte: megegyezett az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetőjével, hogy kezdjenek tárgyalássorozatot a kisebb parlament kialakításáról; az egyeztetésekhez az ellenzéki pártok is csatlakozhatnak.

A parlament létszámának csökkentése mellett "van néhány olyan más nagyon fontos dolog, ami szintén alkalmat ad arra, hogy eszmecsere folyjon" - mondta a miniszterelnök újságíróknak, miután a koalíciós partnerekkel, Kovács László MSZP-elnökkel, Lendvai Ildikó frakcióvezetővel és Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel, parlamenti frakcióvezetővel folytatott megbeszélést szerdán.

A miniszterelnök kifejtette, az eszmecserére azért lenne szükség, mert május elseje után új történelmi szakasz kezdődik az ország történetében, ami azt igényli, hogy a harmadik Magyar Köztársaság koncepcióját közéleti személyiségekkel, filozófusokkal, valamint a társadalom szélesebb rétegeinek képviselőivel közösen alakítsák ki.

A Fidesz nem érdekelt az együttműködésben, és a konfrontáció határozza meg politikáját, mondta Wiener György szocialista képviselő szerdán egy sajtótájékoztatón. Lendvai Ildikó ugyanitt azt mondta, hogy noha a legnagyobb ellenzéki párt nem ördögi, de kezdeményezéseiktől "fél mint ördög a tömjénfüsttől", majd hozzátette, a Fidesz "a csatabárd helyett a békepipát ásta el". A két szocialista politikus azért bírálta a legnagyobb ellenzéki pártot, mert kedden részükről a júniusi EP-választásokig befejezettnek nyilvánították a vitát Medgyessy Péter közjogi kezdeményezéseiről.

Befogadó párt

Az MSZP-s politikusok szerint tovább kell folytatni a vitát a a kisebb parlamentről és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról, továbbá a demokráciáról, a rendszerváltás eredményeiről. A "párt befogadja az embereket valóban érdeklő kérdéseket is, mint a túlzott költségek" és a beleszólási deficit", mondta Lendvai.

A miniszterelnök felvetéseiről szerdán tovább tárgyalnak, de most már csak a koalíciós partnerek. Medgyessy szerdára csupán az SZDSZ-t és az MSZP-t hívta meg, hogy tovább folytassák a kedden megszakadt egyeztetést a kisebb parlamentről és a közvetlen elnökválasztásról.

Az SZDSZ nem változtatott véleményén

A kisebbik kormánypárt képviselői ugyanakkor már többször kinyilvánították, nem támogatják Medgyessy a közvetlen köztársasági elnökválasztásról szóló kezdeményezését. Nem változott az SZDSZ véleménye a szerdai megbeszélés után sem. Kuncze Gábor közölte, közjogi kérdésekben a véleménykülönbség továbbra is fennáll, a stílus megítélését tekintve pedig egyetértés van.

Ha nem megy, az emberekhez fordul Medgyessy

Medgyessy Péter a szerdai négypárti találkozóról azt mondta, hogy elszomorította az eredménytelenség, és beigazolódni látszik az az aggálya, hogy "a pártok elsumákolják a javaslatokat". A koalíciós ellentétekre vonatkozó kérdésre válaszolva a kormányfő kijelentette: "az a fajta korrekció, amely ezzel kapcsolatban megtörtént megnyugtató, elfogadható, ettől még nem tudom úgy tekinteni, hogy nem történt meg".

A kétpárti megbeszélés után a miniszterelnök elmondta, hogy ő csak nyomást tud gyakorolni a pártokra, de nem tudja ellátni helyettük azt, amit a pártoknak kell elvégezniük. "Ha úgy látom, hogy nem sikerül közelebb kerülni azokhoz a szándékokhoz, amiket megfogalmaztam, amiknek a megoldása valóban indokolt és szükséges, mert egy jobb országot tud teremteni (...), akkor tényleg közvetlenül az emberekhez fogok fordulni" - fogalmazott a miniszterelnök.