Bernadett
0 °C
4 °C

Hét nem, hét talán a szocialista elnöki posztra

2004.08.05. 10:38
A Magyar Szocialista Párt ősszel megválasztott elnökének személyére tizennégy jelölést kapott a tisztújításért felelős bizottság, ám közülük eddig heten már jelezték, hogy nem kívánják magukat megmérettetni. Az állva maradt aspiránsok közül sem indul mindenki, a jelenlegi állás szerint Szili Katalin elnökhelyettes, Szekeres Imre alelnök, Hiller István alelnök, Lamperth Mónika belügyminiszter gondolják csak komolyan az elnökséget, ugyanakkor Veres János pénzügyi államtitkár, Jánosi György választmányi elnök és Toller László megyei elnök egyelőre hezitálnak.
A pártszervezetek csak mintegy fele küldte el eddig a szocialista párt tisztújítási jelölést előkészítő bizottságának, kit szeretne a párt elnökének. Összesen tizennégyen kaptak jelölést.

Veres, Jánosi, Toller: talán

A jelöltek között volt Szili Katalin elnökhelyettes, Lamperth Mónika elnökségi tag, Lendvai Ildikó frakcióvezető, elnökségi tag, Gyurcsány Ferenc, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, Hiller István alelnök és Jánosi György, az országos választmány elnöke. Továbbá Juhász Ferenc elnökségi tag, Kiss Péter elnökségi tag, a Baloldali Tömörülés Platform elnöke, Mandur László, az MSZP budapesti elnöke, Mesterházy Attila elnökségi tag, Szekeres Imre alelnök, Toller László elnökségi tag, az MSZP Baranya megyei elnöke is, Újhelyi István elnökségi tag, valamint Veres János, a PM államtitkára.

Az elnök aspiránsok listájára felkerültek közül azonban heten szinte rögtön jelezték, köszönik a szimpátitát, de nem indulnak, így már csak heten vannak, akik eddig nem utasították vissza a jelölést. Közülük négy politikust emlegetnek esélyesként a párt elnöki tisztére: Hiller Istvánt, Lamperth Mónikát, Szekeres Imrét és Szili Katalint

. Jánosi György szabadsága alatt akarja eldönteni, hogy megméretteti-e magát, Veres Jánost nem tudtuk elérni, ő is szabadságát tölti, és Toller László is időt kért. Csütörtökön reggel az Index érdeklődésére azt mondta, hogy "képlékeny a dolog, sokmindentől függ, hogy vállalom-e". Ez utóbbit nem fejtette ki, azt viszont elmondta, hogy két szervezet adta rá voksát.

Program három lapon

Lendvai Ildikó, az eseményt előkészítő jelölőbizottság (jeb) elnöke, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Gyurcsány Ferenc sportminiszter, Mandur László budapesti elnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Mesterházy Attila sportminisztériumi államtitkár és Újhelyi István elnökségi tag mondott nemet.

Akik vállalják a megmérettetést, azoknak augusztus 25-éig jelezniük kell szándékukat a jelölőbizottságnak és legalább három oldalban össze kell foglalniuk a 2006 őszéig tartó időszakra a párt programját. Lendvai Ildikó azt nem kívánta elmondani, hogy a jelöltek közül, ki kapta a legtöbb jelölést a szervezetektől.