'Visszaköveteljük a vörös csillagot!'

2003.02.21. 18:24
Követeljük vissza a vörös csillagot, a munkásmozgalom jelképeit és a sarló-kalapácsot - hangoztatta Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke pénteken, a párt Budapesten rendezett demonstrációján. A párt a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez fordult, hogy tegyen előterjesztést az Országgyűlésnek az önkényuralmi jelképek használatát tiltó határozat módosítására. A Munkáspárt alelnöke választ a parlamenti pártok elnökeitől arra, hogy szabad-e az EU-ban tanítani és terjeszteni a marxizmust.
A megmozduláson - amelyen mintegy kéttucat szimpatizáns vett részt - Thürmer Gyula úgy fogalmazott: súlyos hibát követett el, hadat üzent a józan észnek a magyar parlament, amikor 1993-ban egy törvénymódosítás nyomán büntethetővé tette az ötágú vörös csillag és a sarló-kalapács nyilvánosság előtti használatát.

A Munkáspárt az EU-hoz fordul

A parlamenten kívüli párt vezetője szerint az EU-csatlakozás előestéjén Magyarország, a parlament soha vissza nem térő lehetőséget kap a hiba kijavítására. - Az Európai Unió egyetlen államában sem tiltják a vörös csillagot és a munkásmozgalom hagyományos jelképeit - közölte.

Thürmer Gyula kitért arra: csütörtökön levélben fordultak a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez, hogy tegyen előterjesztést az Országgyűlésnek a vonatkozó büntetőjogszabály módosítására. Jelezte, a munkásmozgalmi jelképek tilalmával kapcsolatban több EU-s fórumhoz fordulnak majd.

Próbaper, alkotmányellenesség

A demonstráción részt vevők egy vörös kartonlapot viseltek, amelyből előtte kivágtak egy ötágú csillagformát. Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnöke, felszólalását követően a kabátja alatt, a ruhájára tűzve viselt ötágú vörös csillagra mutatva felszólította a jelenlévőket: "arra kérem önöket, hogy tegyenek feljelentést ellenem tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt". Hozzátette, célja, egy próbaper során "bizonyítani a büntető törvénykönyv alkotmányellenességét".

Megjegyezte: feltehetően el fogja veszíteni a pert, de ezt követően, az unió fórumain tovább fog harcolni igazáért, amelyet - szerinte - meg fog nyerni a magyar állammal szemben. A rendezvényt biztosító rendőrök - a vörös csillag láttán - igazoltatták a Munkáspárt alelnökét, aki a hatóság felszólítására eltakarta az ingjére tűzött jelképet. A rendőrök parancsnoka nem kívánt arról nyilatkozni, hogy indítanak-e hivatalból eljárást Vajnai Attila ellen.

EU-kompatibilis-e a marxizmus

A Munkáspárt alelnöke beszámolt arról: levélben vár választ a parlamenti pártok elnökeitől arra, hogy szabad-e az EU-ban tanítani és terjeszteni a marxizmust. - Szabad-e az EU-ban a kommunista pártoknak a nyilvánosság előtt bírálni a globális kapitalizmust, szabad-e az EU-ban politikai céllal használni a munkásmozgalom közismert jelképét, a vörös csillagot? - folytatta a kérdéseket Vajnai Attila.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás