Gábor, Karina, Ders
5 °C
21 °C

Munkaszünet lenne szenteste napja

2005.03.22. 14:56
Hiller István szerint a szocialisták még az idén kezdeményezik december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége évek óta el szeretné érni a Munka Törvénykönyvének megváltozását, de eddig nem jártak sikerrel.
A szocialista párt egyetért a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) azzal a kérésével, hogy december 24. legyen munkaszüneti nap, mondta Hiller István pártelnök újságíróknak kedden, az MSZOSZ vezetőivel folytatott megbeszélés után.

Nem véletlen

A szocialisták, Hiller szerint, még az idén kezdeményezni szeretnék a Munka Törvénykönyve kisebb módosítását, de átfogó felülvizsgálatra ebben a kormányzati ciklusban már nem jut idő.

Az MSZOSZ évek óta bombázza a kormányt azzal a kérésével, hogy december 24-e legyen munkaszüneti nap. Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt is volt szó arról, hogy szenteste napján nem kell dolgozni. Legutóbb tavaly ősszel merült fel, hogy munkaszüneti- vagy pihenőnappá nyilvánítsák december 24-ét. Munkaszüneti napon az üzleteknek is zárva kellene tartaniuk, a pihenőnapokat később le kell dolgozni. Nem véletlen, hogy a munkaadóknak, köztük a nagy áruházláncok tulajdonosainak, nem érdeke a Munka Törvénykönyvének megváltoztatása.

Pihenünk, ha felzárkózunk

Amikor szó volt a tavalyi EU-csatkazás kapcsán április 30-a esetleges munkaszüneti nappá nyilvánításáról, akkor Demján Sándor nagyvállalkozó, a VOSZ elnöke úgy nyilatkozott: "Az Európai Unióban először sokat kell dolgozni és ha felzárkóztunk, akkor akár 1 héten át is ünnepelhetjük a csatlakozás évfordulóját".

A munka törvénykönyvében jelenleg tíz nap szerepel munkaszüneti napként: január 1., március 15., húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26. Az Európai Unióban nincs egységes szabályozás december 24-ről. Szlovákiában munkaszüneti nap, Olaszországban viszont munkanap szenteste napja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!