Márk
13 °C
28 °C

Nemzeti minimumot akar az MSZP

2001.01.09. 13:16
A megroppant koalíció belső gondjai szükségessé teszik, hogy az MSZP érdemben foglalkozzon az agrárium helyzetével - mondta Nagy Sándor, az MSZP frakcióvezetője a párt évadnyitó sajtótájékoztatóján, kedden. Nagy a közeljövőben esedékes Fidesz-MSZP találkozó kapcsán felmerült találgatásokról kijelentette: céljuk változatlanul a koalíció leváltása.
,,Megroppant a kormánykoalíció az ország történelmének egyik legnagyobb jelentőségű időszakában, az EU-csatlakozás küszöbén." A szocialisták ezért különösen fontosnak tartják, hogy az új évben tervezett indítványok, javaslatok és törvénytervezetek között helyt kapjon egy, az ,,agrárium problémáira" megoldást kínáló törvénycsomag kialakítása - mondta a frakcióvezető.

Nagy Sándor
"A kormány leváltására törekszünk."
Pártprojektek az új évadban

A sajtótájékoztatón a frakcióvezető emellett kiemelte: szükség van arra, hogy a napi politikai csatározásokban versengő pártok megállapítsanak egy úgy nevezett ,,nemzeti minimum" értéket, amit Nagy a következőképpen definiált: ,,a szemben álló pártok rögzítik azt a tartalmi minimumot, amiben együttműködnek, és amely alapértékek a napi csaták felett kell, hogy álljanak." Az MSZP vállalja, hogy kidolgozza a tervezetet, az azonban még nem dőlt el, hogy milyen formában kerül majd a javaslat a parlament elé.

Formailag a párt másik elképzelése, a ,,demokráciacsomag" sem világos egyelőre. Nagy Sándor a tervezett projektről annyit azért elárult, hogy a parlament működése, a kormány és az ellenzék viszonya, a jogbiztonság és az állami felelősségvállalás lesznek a dolgozat fő csapásvonalai.

Küszöbön az MSZP-Fidesz találkozó

Nagy kifejtette a közeljövőben esedékes Fidesz-MSZP találkozóról, melyet a kormánypárt frakcióvezetője kezdeményezett, elmondta: a megbeszélések előkészítése folyamatban van, és a szocialisták nyitottak a tárgyalásokkal kapcsolatban, de mint fogalmazott: ,,senkinek se legyenek kétségei, mi a jelenlegi kormány leváltására törekszünk".

,,Legyen egység a pártban!"

A szocialista frakcióvezető a sajtótájékoztatón kitért a párt belső reformtörekvéseinek ismertetésére is. Mint mondta, a frakció alapszervezeti felállása változatlan marad (továbbra is különféle munkacsoportok alkotják majd), de hangsúlyosabb szerepet kap az egységes politizálás. ,,A párt kabinetrendszeréhez a jövőben jobban alkalmazkodik a frakció és a választmány is" mondta a politikus.