Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

MSZP-Fidesz találkozó áttörés nélkül

2001.02.08. 15:24
A csütörtöki Fidesz-MSZP találkozón nem történt érdemi előrelépés a két párt közti meglehetősen hűvös viszony rendezésére. Szájer József hathetenkénti mítinget helyezett kilátásba Latorcai János frakcióvezető-helyettes vezényletével, de a szocialisták ezt egyelőre nem fogadják el, mert szerintük nem kezdődött meg az érdemi egyeztetés. Az MSZP sérelmezte, hogy a kormánypárt nem válaszolta meg az előzetesen benyújtott szocialista kérdéseket, Szájer szerint viszont Nagy ultimátumot adott nekik, mellyel nem foglalkoznak. A fideszes politikus nem tart szükségesnek pótköltségvetést, de a parlament létszámát csökkentené 80-100 fővel.
Szájer József szerint fontos volna a két legnagyobb párt közti kapcsolattartás, ezért felajánlotta, hogy a jövőben hathetente találkozzon egymással a frakció egy-egy kijelölt tagja. A legnagyobb kormánypárt frakcióvezetője helyettesét, Latorcai Jánost prezentálta a találkozón a tervbe vett szocialista kapcsolatok fenntartására, az MSZP azonban a konkrét kormánypárti lépés ellenére sem tartotta szükségesnek a viszonzást, mert a Fidesz a szocialisták előzetesen elküldött egyetlen kérdésére sem válaszolt érdemben, helyette a tavaszi ülésszakon esedékessé váló EU-integrációs és kétharmados törvényekről esett a legtöbb szó. Nagy ugyanakkor elzárkózott attól, hogy a témában hivatalosan is állást foglaljon, mert - mint mondta - ehhez előbb egyeztetnie kell a pártvezetéssel.

Szájer: ,,Nem foglalkozunk az MSZP ultimátumával."

Szájer József
Szájer a megbeszélés utáni értékelésében hangsúlyozta, hogy szerinte az MSZP nem hajlik a konszenzusra, hiszen a párt négy előzetes kérdése ultimátumnak tekinthető, amit a Fidesz visszautasít. Mint ismeretes, Nagy Sándor levélben küldte el Szájernek azokat a témaköröket, melyeket a szocialisták fontosnak tartottak volna megvitatni a megbeszélésen.

A pótköltségvetés szükségességét sürgető szocialista javaslatról szólva Szájer József kijelentette: ,,Létezik az országnak egy érvényes költségvetése, ezért nincs szükség pótlékra, mint ahogy pótkávét sem iszik senki, ha van valódi kávé".

A Fidesz 80-100 fővel csökkentené a parlament létszámát

A Fideszes politikus elmondta, hogy pártja 80-100 fővel csökkentené a parlament létszámát. Ezzel Nagy Sándor is egyetértett, bár szerinte a két fél politikai nézetkülönbségei és a választásokig hátralévő rövid idő nem teszik lehetővé, hogy 2002-ben egy kisebb létszámú parlamentre szavazhassanak az emberek.

A szocialista politikus úgy látja, hogy ,,Szájer József a találkozón elsősorban a közelgő tavaszi ülésszak kétharmados törvényeiről, ő viszont az ország lakosainak kétharmadát érintő problémákról kívánt volna egyeztetni", hiszen - mint elmondta - az EU-csatlakozással kapcsolatos jogharmonizációs kérdésekben a parlamentben korábban is egyetértés volt. ,,Emiatt nem kellett volna találkoznunk" - fogalmazott Nagy.

A találkozón nem volt szó sem Torgyán József, sem Szabadi Béla menesztésének kérdéséről.  • Vennék
  • Bankszámla