Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MSZP-s kinn is vagyok, benn is vagyok

2002.02.25. 19:39
A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja bent lesz az ülésteremben, de nem vesz részt a Tisztelt Ház munkájában. Erről az MSZP-frakció hétfői ülésén döntött.
Nagy Sándor frakcióvezető a mostani állásfoglalás előzményeit felidézve hangsúlyozta: a szocialisták elvárták volna, hogy a vezető kormánypárt politikusai kérjenek bocsánatot tőlük, amiért hazaárulónak nevezték őket a közelmúltban. Az MSZP-s politikus szerint erre azért is szükség lett volna, mert a Fidesz vezetői nem csupán a szocialista képviselőket, hanem közvetve a rájuk szavazó polgárokat is megsértették parlamenti bekiabálásukkal.

Miértek és hogyanok

Az MSZP ugyanakkor úgy véli, hogy a parlament méltóságra fontosabb, mint az ő sérelmeik. Ezért, valamint annak megakadályozására, hogy a koalíció kétharmados törvények módosítására használja ki az ő távolmaradásukat, korábbi elhatározásuktól eltérően mégis jelen lesznek az Országgyűlés utolsó, keddi ülésnapján. Nagy Sándor az Index kérdésre válaszolva elmondta: a szocialista képviselők reggeltől ott lesznek a helyükön, de egy napirend előtti felszólalás kivételével nem szólalnak fel és nem is szavaznak.

Nem lesz véletlen

A politikus szerint a szocialisták "semmit sem bíznak a véletlenre". Ezért az MSZP képviselőinek kötelező lesz részt venni az ülésen. Az ellenzéki frakció vezetője szerint ugyanis tartanak attól, hogy a Fidesz a házszabály lehetőségeit kihasználva, vagy akár azokat megsértve az MSZP nélkül és annak akarata ellenére hozna döntéseket a parlamenti ciklus utolsó ülésnapján.

A Fidesz sajnálkozik

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja sajnálattal veszi tudomásul, hogy az MSZP frakciója csak azért vesz részt az Országgyűlés keddi ülésén, hogy megakadályozza az európai uniós csatlakozás szempontjából fontos médiatörvény módosításának elfogadását - áll a Fidesz-frakció közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A legnagyobb kormányzópárt képviselőcsoportjának álláspontja szerint a médiatörvény módosítása nélkülözhetetlen Magyarország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak sikeres folytatásához, az audiovizuális fejezet lezárásához, valamint számos, a kiskorúak védelmét szolgáló változtatást is tartalmaz az előterjesztés.