Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

MSZP-s kinn is vagyok, benn is vagyok

2002.02.25. 19:39
A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja bent lesz az ülésteremben, de nem vesz részt a Tisztelt Ház munkájában. Erről az MSZP-frakció hétfői ülésén döntött.
Nagy Sándor frakcióvezető a mostani állásfoglalás előzményeit felidézve hangsúlyozta: a szocialisták elvárták volna, hogy a vezető kormánypárt politikusai kérjenek bocsánatot tőlük, amiért hazaárulónak nevezték őket a közelmúltban. Az MSZP-s politikus szerint erre azért is szükség lett volna, mert a Fidesz vezetői nem csupán a szocialista képviselőket, hanem közvetve a rájuk szavazó polgárokat is megsértették parlamenti bekiabálásukkal.

Miértek és hogyanok

Az MSZP ugyanakkor úgy véli, hogy a parlament méltóságra fontosabb, mint az ő sérelmeik. Ezért, valamint annak megakadályozására, hogy a koalíció kétharmados törvények módosítására használja ki az ő távolmaradásukat, korábbi elhatározásuktól eltérően mégis jelen lesznek az Országgyűlés utolsó, keddi ülésnapján. Nagy Sándor az Index kérdésre válaszolva elmondta: a szocialista képviselők reggeltől ott lesznek a helyükön, de egy napirend előtti felszólalás kivételével nem szólalnak fel és nem is szavaznak.

Nem lesz véletlen

A politikus szerint a szocialisták "semmit sem bíznak a véletlenre". Ezért az MSZP képviselőinek kötelező lesz részt venni az ülésen. Az ellenzéki frakció vezetője szerint ugyanis tartanak attól, hogy a Fidesz a házszabály lehetőségeit kihasználva, vagy akár azokat megsértve az MSZP nélkül és annak akarata ellenére hozna döntéseket a parlamenti ciklus utolsó ülésnapján.

A Fidesz sajnálkozik

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja sajnálattal veszi tudomásul, hogy az MSZP frakciója csak azért vesz részt az Országgyűlés keddi ülésén, hogy megakadályozza az európai uniós csatlakozás szempontjából fontos médiatörvény módosításának elfogadását - áll a Fidesz-frakció közleményében, amelyet hétfőn juttattak el az MTI-hez.

A legnagyobb kormányzópárt képviselőcsoportjának álláspontja szerint a médiatörvény módosítása nélkülözhetetlen Magyarország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak sikeres folytatásához, az audiovizuális fejezet lezárásához, valamint számos, a kiskorúak védelmét szolgáló változtatást is tartalmaz az előterjesztés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!