Béla
13 °C
27 °C

Kovács: elképzelhető az előre hozott miniszterelnök-jelölés

2001.03.24. 20:47
Az MSZP elnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy a szocialisták még a nyári politikai szünet előtt megtartják a korábban a jövő év elejére tervezett kongresszusukat, amelyen megnevezik a párt miniszterelnök-jelöltjét. Kovács László közölte, az MSZP felgyorsítja a választási előkészületeket, mert - álláspontja szerint - több jel utal arra, hogy a Fidesz előrehozott választásokra készül.
Az MSZP elnöke elképzelhetőnek nevezte, hogy a szocialisták még a nyári politikai szünet előtt megtartják a korábban a jövő év elejére tervezett kongresszusukat, amelyen megnevezik a párt miniszterelnök-jelöltjét.

kl Kovács László szombaton Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján elmondta: mind a pártban, mind a közvéleményben érzékelhető igény van arra, hogy mielőbb kijelöljék az MSZP miniszterelnök-jelöltjét. Ugyanakkor a leendő képviselők országos listáját, illetve az MSZP választási programját még korai lenne egy nyár eleji kongresszuson nyilvánosságra hozni, arra Kovács László szerint ősszel, egy újabb kongresszuson kerülhet sor. Minderről az MSZP elnöksége vasárnap, a párt országos választmánya pedig egy hét múlva alakítja ki álláspontját.

Kövér szerint pánikhangulat van az MSZP-ben
Kövér László pártelnök a szocialisták előre hozott választást jósoló felvetése kapcsán úgy fogalmazott: kívülállóként az MSZP-ben pánikhangulatot tapasztal, mert hónapok óta tendencia, hogy csökken a szocialisták népszerűsége, miközben a Fidesz támogatottsága nő. A Fidesz elnöke szerint a szocialistáknál tapasztalt pánikhangulat következménye, hogy az eddigi három dudás mellett - akik nem alkalmasak arra, hogy győzelemre vezessék pártjukat - megjelent a negyedik, Medgyessy Péter is. Semmi oka nincs a Fidesznek, hogy előre hozott választásban gondolkodjék - szögezte le Kövér László, hozzátéve, akik erről beszélnek, saját vágyaikat vetítik előre, meglehetősen ideges kórussal. Véleménye szerint az országnak is kifejezetten kárára volna egy előre hozott választás, helyette az európai uniós csatlakozás feladataira kellene koncentrálni.

Kovács nem sértődött meg

Annak kapcsán, hogy Jánosi György választmányi elnök szerint két személy, Németh Miklós és Medgyessy Péter esélyes a miniszterelnök-jelölti posztra - kérdésre válaszolva - Kovács László elmondta: nem sértődött meg, mindenkinek, így Jánosi Györgynek is lehetnek saját jelöltjei.

Mint mondta, pártelnökként nem az a dolga, hogy saját személyét előtérbe helyezze, hanem azért felelős, hogy csapatot építsen és a legmegfelelőbb emberek kiválasztásával a győzelem felé vezesse a pártot.

A szocialisták elnöke kitért arra is, hogy az MSZP felgyorsítja a választási előkészületeket. Szerinte ugyanis több jel arra utal, hogy a Fidesz előre hozott választásokra készül, mivel a kormányzat a ,,súlyos szakmai-politikai-erkölcsi válságából egy esetleges előre hozott választással próbál kijutni".