Kormányfőjelöltet keresnek az MSZP-ben

2001.03.28. 08:30
Szerdán a szocialisták három platformja is a miniszterelnök-jelöléssel foglalkozik. A szocialista platform vezetősége Németh Miklós volt kormányfővel egyeztet jelöléséről, míg a szociáldemokrata platform és a baloldali tömörülés vezetései együttesen üléseznek, ők pedig lapértesülések szerint Medgyessy Pétert tartanák alkalmasnak a posztra. Az MSZP országos választmánya szombaton dönt a miniszterelnök-jelöltet megnevező kongresszus időpontjáról és napirendjéről. Egyre valószínűbb, hogy az esetleges júniusi kongresszuson nem állít országos listát a párt.
Szerdán egyeztet az MSZP-n belüli szocialista platform vezetősége Németh Miklóssal, volt kormányfővel, esetleges miniszterelnöki jelöléséről. A platform irányítói azt tudakolják, hogy a volt kormányfő kíván-e szerepet vállalni a szocialista párt kampányában, illetve elfogadná-e az MSZP miniszterelnök-jelölti posztját, ha erre felkérnék - értesült a Magyar Hírlap. Az exkormányfő - miután tavaly az MSZP kongresszusa novemberben nem döntött a miniszterelnök-jelölt személyéről, és Kovács Lászlót választotta elnökké - januárban jelentette be, nem kíván "szervezett módon" részt venni az MSZP munkájában.

Az MSZP másik két platformja, a Társulás a szociáldemokrata értékekért elnevezésű és a baloldali tömörülés szerda délután együttes ülésen határozza meg álláspontját a június 30-ai kongresszusról, illetve a miniszterelnök-jelölésről. A napilap úgy értesült, a két platform Medgyessy Pétert ajánlja kormányfőjelöltnek. A Vitányi Iván, illetve Kiss Péter vezette két párton belüli csoportosulás március elején közösen fordult az elnökséghez, amelyben politikai fordulatot és határozottabb fellépést sürgetett.

Mi lesz Kovács Lászlóval?

Egyre kevésbé valószínű tehát, hogy Kovács László lesz a szocialisták kormányfőjelöltje. Ebben a szellemben nyilatkozott Suchmann Tamás, az országos elnökség tagja, aki szerda reggel a Nap-Kelte adásában kijelentette: párt tagjainak nagy része úgy véli, nem az elnök tudná a legjobban képviselni a pártot a választásokon. Hozzátette: ha ezt Kovács belátta és átadja helyét a lista elején, akkor ez nagy politikai tett lenne a részéről.

A Magyar Hírlap szerint több szocialista politikus is Medgyessy Péter volt pénzügyminisztert nevezte a legesélyesebbnek a miniszterelnök-jelölti posztra. Néhányan felvetették Kovács László pártelnök jelölését is, azt azonban kevesen tartották valószínűnek, hogy Németh Miklós lehet júniustól a hivatalos kormányfőjelölt.

Szombaton döntenek a kongresszus időpontjáról

A párt szocialista platformja vasárnap ajánlotta, hogy az MSZP június végén tartsa kongresszusát, ahol döntenének a párt miniszterelnök-jelöltjéről. Ezt követően a szocialisták elnöksége is úgy foglalt állást, hogy hozzák előre a csak az év végére vagy jövő év elejére tervezett eseményt. Az MSZP budapesti szervezete pénteken tartja soros küldöttértekezletét, amelyen szintén szó esik majd az előre hozott kongresszusról.

A Mandur László által vezetett fővárosi pártelnökség múlt pénteken azt tanácsolta az országos vezetőségnek, hogy még nyár előtt hívják össze a miniszterelnök-jelöltet megnevező kongresszust. Az országos választmány szombaton határoz az elnökségének hétvégi kezdeményezéséről, így a kongresszus összehívásáról és annak napirendjéről - számolt be a Magyar Hírlap.

Júniusban nem állítanak az országos listát

A javaslatok szerint az eseményen döntenének az országos lista összeállításáról, ám ez egyre kevésbé valószínű. A Népszava úgy tudja, hogy a párt vezető politikusai el akarják kerülni, hogy a június végére tervezett előre hozott kongresszuson a kormányfőjelölt megválasztása mellett a jelöltekről is döntsenek.

Csak a kényszerűség mondatta a szocialista pártelnökséggel, hogy a június 30-i, előre hozott kongresszus döntsön a miniszterelnök-jelölt személye mellett az országos listáról is - állítja a lap. Bár erre kongresszusi határozat kötelezné a pártot, többen mégis úgy vélik: csak néhány hónappal a választások előtt célszerű megnevezni az országos listára kerülőket.

Kétfordulós lesz a kongresszus a Népszabadság szerint is: már júniusban eldől, ki vezeti az országos listát, vagyis ki lesz a kormányfőjelölt, valamint széles körű vitára bocsátják a választási program téziseit, de későbbi időpontban - ősszel vagy a tél elején - döntenek az országos listáról.  • Hírek
  • Hírek