2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Már májusban dönthet a miniszterelnök-jelöltjéről az MSZP

2001.03.31. 17:18
Visszakozott Kovács László szocialista pártelnök, szombati budapesti sajtótájékoztatóján, amikor már nem zárta ki a kritikai álláspontot megfogalmazó Fiatal Szakértők létezését. A politikus ugyanakkor kifejtette: neki is vannak tanácsadói, ők mégsem üzengetnek internetes újságokon keresztül. A párt választmánya szombaton azt az ajánlást fogalmazta meg a pártelnökségnek, hogy a lehetőségek szerint június 30-ig hívja össze a miniszterelnök-jelölő kongresszust. A párt leendő listavezetőjének kiválasztása előtt felmérik: a közvélemény kit támogatna leginkább hazánk új miniszterelnökeként.
Kovács László szocialista pártelnök kész találkozni a kritikai állásfoglalást megfogalmazó "állítólagos" fiatal szakértőkkel - mondta az Index kérdésére Kovács László pártelnök, az MSZP országos választmánya utáni tájékoztatón. A politikus szombati nyilatkozatában már nem zárta ki a szakértői csoport létezését, hangoztatta ugyanakkor, bár neki is vannak szakértői, ők neki fejtik ki véleményüket, nem pedig a sajtónak. Kovács pártelnök pénteken még azt nyilatkozta az Indexnek, hogy fogalma sincs arról, ki terjesztheti az irományt.

Titkos jelölés és társadalmi vita

A szocialista választmány azt az ajánlást tette a párt elnökségének, hogy június 30-ig hívja össze a miniszterelnök-jelölő kongresszust - jelentette be Jánosi György választmányi elnök, aki nem tartotta kizártnak, hogy a kongresszus első fordulóját már május második felében megtarthatják. A jelölés folyamata nem nyilvános, így a szocialisták vezetése elhatárolódik mindazoktól a politikusoktól, akik névtelen nyilatkozataikkal a sajtó útján próbálják befolyásolni az eseményeket. A soron következő kongresszusnak csak az első fordulója zajlik majd le június végéig, az országos listáról és a választási programról egy év végi második fordulóban döntenek.

Az országos választmány arról is döntött: a pártelnökséget arra kéri, április közepéig zárja le a jelölési folyamatot, hogy a választmány rendkívüli ülése meghallgathassa a majdani miniszterelnök-jelölteket elképzeléseikről, programjukról. A szóba jöhető személyeket ezután "társadalmi vitára" bocsátják, ami azt jelenti majd, hogy a közvélemény-kutatások felhasználásával, illetve az internet és a párt zöldszáma segítségével szondázzák a társadalmat arról, kit tartana a legalkalmasabbnak. Erre a politikusok szerint azért van szükség, mert nem maguknak választják meg a listavezetőt, hanem reményeik szerint a jövő kormányfőjéről hoznak döntést.

Irányelvek a választási programhoz

Kovács László a választási program irányelveiről elmondta: a legfontosabb a szegénység visszaszorítása és a lecsúszás megállítása. Változtatni kell emellet az agrárium helyzetén és az egészségügyön, de fontos célkitűzés az is, hogy kormányra kerülvén az állampolgárokat szolgáló demokratikus jogállam jöjjön létre.