Konstantin
12 °C
25 °C

Újabb kritikus levél az MSZP vezetőinek

2001.04.18. 17:08
"A szocialista pártot terméketlen viták, sőt esetenként súlyos intrikák jellemzik. A párt mai helyzetében képtelen megfelelni annak a történelmi felelősségnek, melyet a 2002-es választások jelentenek" - áll a magukat baloldali értelmiségi tömörülésnek nevező Economy 2002 társaság nyílt levelében, melyet az MSZP elnökségéhez juttattak el. A közéleti társulás szerint a következő választásokon eldől, hogy Magyarország csatlakozhat-e a "modern Európához", vagy sem.
"Az ország válaszút előtt áll. Vagy folytatódik a radikális jobbratolódás, és kimaradunk a modern Európából, vagy újra teret nyer a mértékletesség" - áll a kiadványban. Az Economy 2002 szerint az MSZP az a politikai erő Magyarországon, amely képes volna arra, hogy fordulatot hozzon a jelenlegi politikai tendenciákban.

A baloldali gondolkodású gazdasági szakemberekből, politológusokból és közéleti személyiségekből álló társaság az MSZP elnökségéhez eljuttatott nyílt levelében aggodalmát fejezte ki a pártban folyó személyi konfliktusok és a miniszterelnök-jelölt megválasztása körüli, hónapok óta tartó huzavona kapcsán is.

Keller László
számít az ország sorsáért aggódó értelmiségek aktív részvételére
"Az MSZP képtelen megfelelni a történelmi felelőssségnek"

A társaság "aggodalommal szemléli, hogy a párt mai helyzetében képtelen megfelelni annak a történelmi felelősségnek", mely az - Economy szerint - az MSZP vállaira nehezedik a magyar politikai tendenciák megváltoztatását illetően. Ágh Attila, Inotai András, Forró Tamás, Schiffer Miklós és más közéleti személyiségek szerint a szocialista pártot "terméketlen viták, sőt esetenként súlyos intrikák jellemzik. Emiatt az MSZP akaratlanul is asszisztál a kormányzati önkényhez". A levél írói szerint "mindez súlyosan frusztrálja a párt tagjait, a magyar modernizációért tenni akaró baloldali érzelmű embereket és a jelenlegi kormány politikáját elszenvedő vesztes polgárokat is".

A társaság nem támogat konkrét jelöltet

A társaság főtitkára, Karl Imre érdeklődésünkre elmondta: a jelenleg versenyben lévő három miniszterelnök-jelölt között "több olyan politikus is akad", akik alkalmasak volnának a kívánt fordulat vezetésére. Kérdésünkre azonban a főtitkár nem nevezett meg olyan jelöltet, akit a társaság egyhangúlag támogatna a jelölési folyamatban.

Keller László az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának elnöke az Indexnek elmondta: bár azzal egyetért, hogy a következő választások különösen jelentősek lesznek a hazai demokrácia történetében, szerinte "a pályára csak a jövő májusban kell kimenni". Persze - mint fogalmazott - a felkészülést el kell kezdeni a mérkőzésre, ehhez pedig komoly segítséget és iránymutatást jelenthetnek a hasonló levelek és aggódó kijelentések. Annak azonban jobban örülnének a pártban - fogalmazott a politikus - ha a az ország sorsáért aggódó értelmiségiek tevékenyen is részt vállalnának abban, hogy a párt a legjobb formájában legyen 2002-ben.

Juhász Ferenc, a párt alelnöke egyúttal úgy vélekedett, kétségtelen a levélírók jóakarata, és a korrekt helyzetértékelésük is.