József, Bánk
-6 °C
0 °C

Az MSZP Medgyessyhez igazítja alapszabályát?

2001.04.20. 12:08
Az MSZP pénteki választmányi ülése dönt arról: felveszik-e a júniusi kongresszus napirendjébe a párt alapszabályának módosítását. Medgyessy Péter korábban kijelentette: akkor vállalja a kormányfőjelöltséget, ha a jelölt - párttagságtól függetlenül - vezetheti a párt országos választási bizottságát. Juhász Ferenc alelnök az Indexnek elmondta: "célszerű megteremteni ezt a lehetőséget".
Tovább bővülhet az MSZP június 9-re tervezett kongresszusának napirendje: az országos elnökség ugyanis elképzelhetőnek tartja az alapszabály módosítását is. Eszerint a miniszterelnök-jelölt - párttagságától függetlenül - tagja lehetne a párt országos választási bizottságának.

A bizottságot a jelenlegi szabályozás szerint a pártelnök vezeti, tagjai az elnökhelyettes, a választmány elnöke, a frakcióvezető, a pénztárnok, a pártigazgató és a kampányfőnök. További tagjait a pártelnökség javaslatára az országos választmány nevezi meg.

Medgyessy feltétele: változzon az alapszabály

Korábban megírtuk: Medgyessy Péter a miniszterelnök-jelöltség elvállalásához szükséges feltételként határozta meg, hogy a kormányfőjelöltnek kell vezetnie a választási bizottságot. A júniusra tervezett kongresszus napirendjén egyelőre a miniszterelnök-jelölt megnevezése és a választási program vitára bocsátása mellett a tavaly novemberi kongresszus óta eltelt politikai időszak elemzése is szerepel.

Juhász Ferenc, a párt alelnöke érdeklődésünkre megerősítette: az MSZP következő kongresszusán valóban napirendre kerülhet a kérdés, mert - mint fogalmazott - az alapszabály eddig nem számolt pártonkívüli miniszterelnök-jelölttel. "Célszerű megteremteni ezt a lehetőséget" - mondta az Indexnek Juhász. Az MSZP országos választmánya péntek délutáni ülésén dönt arról, felveszik-e a június eleji kongresszus napirendi pontjai közé az alapszabály módosítását.