Márk
13 °C
28 °C

Június 9-én kormányfőjelöltet állít az MSZP

2001.04.20. 20:38
Az elnökség javaslata alapján a június 9-én esedékes kongresszuson miniszterelnök-jelöltet állítanak a szocialisták - döntött az MSZP választmánya. A testület elfogadta a pártrendezvény napirendi pontjait, melyekben nem szerepel a Horn Gyula exkormányfő által többször javasolt tisztújítás. Biztossá vált tehát, hogy Kovács László továbbra is a párt elnöke és lehetséges miniszterelnök-jelöltje marad. A választmány arról is határozott, hogy a jelöltek elnökségi meghallgatása után, várhatóan május 5-én ez a grémium is fogadja a hármakat. A nyári kongresszus módosítja a párt alapszabályát is.
A választmány határozata értelmében a júniusi kongresszuson a párt értékeli az ország és a saját helyzetét, nyilvános, társadalmi vitára bocsátja a választási programot, és módosítja az alapszabályt is. Erre Jánosi György, választmányi elnök szerint azért van szükség, mert - mint az ülést követően fogalmazott - "tisztázni kell a mindenkori miniszterelnök-jelölt és a párt országos választási bizottságának viszonyát".

A szabályzatban ugyanis eddig nem volt egyértelmű állásfoglalás arról, mi a teendő, ha nem esik egybe a pártelnöki és a kormányfőjelölti funkció. (Medgyessy Péter korábban kijelentette: akkor vállalja a kormányfőjelöltséget, ha a jelölt - párttagságtól függetlenül - vezetheti a párt országos választási bizottságát is. Medgyessy ugyanis nem tagja a pártnak.)

Horn javaslatait az MSZP vezetői elutasították

Mivel a kongresszus napirendi pontjai között nem szerepel Horn Gyula korábbi javaslata, miszerint sürgősen tisztújításra van szükség a pártban, bizonyossá vált, hogy a júniusi rendezvényen nem változik az MSZP vezetőségének személyi összetétele. "A testület a kongresszus napirendi pontját elfogadta, és ezek között nem szerepel a Horn Gyula exkormányfő által sürgetett tisztújítás" - mondta Jánosi.

Az ülést követően a választmány elnöke hangsúlyozta: az MSZP-nek vállalnia kell azt a felelősséget, melyet a választók ruháztak rá. Mint fogalmazott: a társadalom a szocialistáktól várja, hogy leváltsa a populista, szélsőjobboldali nézeteket valló, közpénzekből politikai, gazdasági és kulturális klientúrát építő kormánykoalíciót. "Az MSZP-nek ehhez a felelősséghez kell mérnie lépéseit, az elnöknek és a jelölteknek eszerint kell nyilatkozniuk" - tette hozzá a politikus.

A választmány májusban hallgatja meg a jelölteket

Az országos választmány Németh Miklós elnökségi meghallgatása után - várhatóan következő, május 5-i ülésén - fogadja a lehetséges jelölteket, hogy külön is egyeztessen velük.

A pénteki döntés értelmében egyébként a kongresszus kétfordulós lesz. A második menetre valamikor ősszel kerülhet sor, amikor a küldöttek véglegesítik a párt választási programját és az országos listát is.