Gerzson
-3 °C
2 °C

Hétfőn indítja választási kampányát az MSZP

2005.04.30. 11:40
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lesz a szocialista párt 2006-os országgyűési kampányának politikai irányítója, nyilatkozta Hiller István pártelnök a Népszavának. A pártelnök szerint a jövő héttől nekilátnak a programalkotásnak, de azt cáfolta, hogy választási költségvetést készítetnének.

Hiller István szerint "a szocialista párt összes vitája, nézettkülönbsége ellenére ma a legfegyelmezettebben működő magyar párt". A Népszavának adott interjújában a pártelnök kifejtette, hogy június végére befejezik az országgyűlési képviselőjelöltek kiválasztását, a jövő héttől pedig Vitányi Iván vezetésével nekilátnak a programalkotásnak, amely a párt ideológiai, eszmei világát határozza majd meg.

Az MSZP vezetése hétfőn nekilát a 2006-os választási program kidolgozásához. Hiller elmondta, hogy az MSZP-kampány operatív irányítását Szigetvári Viktor végzi, a politikai felelős viszont a Gyurcsány Ferenc vezetésével működő országos választási bizottság lesz.

Hiller cáfolta, hogy a kormány és párt választási költségvetést készítene, mint mondta, az eddigi kormányok ezt mindig megtették, de egyiknek sem sikerült. Beszélt viszont a Gyurcsány Ferenc által indított száz lépés programjáról, amelynek részleteit május elsején, a majálison közlik a nyilvánossággal.

Egy múzeumban találkoztak

Az ellenzékhez és annak vezéréhez, Orbán Viktorhoz való viszonyáról is beszélt Hiller. A pártelnök elárulta, hogy régi ismerettségük apropóján, a köztársaságielnök-jelölés kapcsán telefonon felhívta Obán Viktort, akivel másfél órán keresztül beszéltek, majd egy múzeumban - az Index információi szerint a Szépművészetiben találkoztak -, ahol mindketten elmondták véleményüket. Hiller szerint az államfőjelölés kapcsán még találkozhat a legnagyobb ellezéki párt vezetőjével.

Hiller viszont kizártnak tartja, hogy újabb MSZP-kongesszust hívjanak össze az államfőjelölés miatt. Az ő jelöltjük Szili Katalin. Az elmúlt időszakban Hillerék több emailt kaptak a párttagoktól, hogy ugyan hisznek és bíznak a pártvezetésben, de ne felejtsék el, hogyan kerültek ebbe a tisztségbe, így ne próbáljanak a tagság akaratával szembemenni. Hiller elképzelhetőnek tartja, hogy az SZDSZ végül úgy dönt, a szavazást képviselői lelkiismeretére bízza, és így megszavazzák Szilit. Ha azonban mégsem lesz elegendő Szili-párti szavazat, az a házelnök politikai karrierjének végét jelentheti, veti fel a Népszava: "ezzel számot kell vetni", mondta Hiller.

Hiller úgy véli, hogy a Fidesznél létezik egy külön kommandó, amelynek célja az MSZP politikusait és a kormány tagjait a nagyközönség előtt lejáratni. Hiller szerint ez a kommandó már nem olyan hatásos, mint ahogyan azt a Fidesz állítja, az emberek ugyanis már túl vannak a tűráshatáron, és azon "a politikuson is, aki naponta kétszer valamilyen épület előtt, vízben, feltűrt nadrággal vagy éppen télikabátban hajtogatja ugyanazt".