Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elégedtelen hangok a szocialisták kongresszusán

2002.05.12. 13:16
Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnökjelöltje üvegzsebű kormányt, stabilitást ígért az MSZP kongresszusán, melyen várhatóan jóváhagyják az SZDSZ-szel kötendő koalíciós szerződést. Medgyessy kitért arra, hogy sokaknak fáj: az oktatási tárca nem pártja kezében lesz.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt arra kért felhatalmazást az MSZP kongresszusától vasárnap, hogy a nemzet szolgálatába állhasson a nemzeti közép és a demokratikus koalíció kormánya. A politikus azt mondta: az élet úgy folytatódik, hogy a kormány - amelynek kötelessége, hogy jólétet, illetve megélhetést biztosítson, esélyeket adjon az embereknek - végzi a munkáját, nem nézi azt, hogy ki szavazott rá.

Medgyessy Péter azt ígérte: a következő kormány tisztességes szavatartó, üvegzsebű, szolgáltató és szolgáló kabinet lesz, amely biztosítja a stabilitást, valamint egyszerre a folytonosságot és a változást. A szocialista miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: tudja, hogy sokaknak fájdalmat okoz, hogy az oktatási tárcát nem az MSZP irányítja, de ez a terület közügy, nem egy párt privilégiuma, és több olyan biztosítékot hoztak létre, amely garantálja a vállalások teljesítését.

Az Index információi szerint az SZDSZ a koalíciós megállapodás feltételéül szabta az oktatási tárca irányítását, amait több szocialista képviselő is zsarolásnak tart.

"Számunkra a koalíció nem az egyik választható lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség a mostani kormány leváltására" - hangsúlyozta Kovács László. Az MSZP elnöke szerint a koalícióalakítás kötelesség azokkal szemben, akik a kormányváltásra szavaztak. Hangsúlyozta: úgy kell koalíciót kötni, hogy az biztosítsa a kormányprogram végrehajtását, a stabil parlamenti többséget és a kiegyensúlyozott kormányzást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!