Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elégedtelen hangok a szocialisták kongresszusán

2002.05.12. 13:16
Medgyessy Péter, a szocialisták miniszterelnökjelöltje üvegzsebű kormányt, stabilitást ígért az MSZP kongresszusán, melyen várhatóan jóváhagyják az SZDSZ-szel kötendő koalíciós szerződést. Medgyessy kitért arra, hogy sokaknak fáj: az oktatási tárca nem pártja kezében lesz.
Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt arra kért felhatalmazást az MSZP kongresszusától vasárnap, hogy a nemzet szolgálatába állhasson a nemzeti közép és a demokratikus koalíció kormánya. A politikus azt mondta: az élet úgy folytatódik, hogy a kormány - amelynek kötelessége, hogy jólétet, illetve megélhetést biztosítson, esélyeket adjon az embereknek - végzi a munkáját, nem nézi azt, hogy ki szavazott rá.

Medgyessy Péter azt ígérte: a következő kormány tisztességes szavatartó, üvegzsebű, szolgáltató és szolgáló kabinet lesz, amely biztosítja a stabilitást, valamint egyszerre a folytonosságot és a változást. A szocialista miniszterelnök-jelölt úgy fogalmazott: tudja, hogy sokaknak fájdalmat okoz, hogy az oktatási tárcát nem az MSZP irányítja, de ez a terület közügy, nem egy párt privilégiuma, és több olyan biztosítékot hoztak létre, amely garantálja a vállalások teljesítését.

Az Index információi szerint az SZDSZ a koalíciós megállapodás feltételéül szabta az oktatási tárca irányítását, amait több szocialista képviselő is zsarolásnak tart.

"Számunkra a koalíció nem az egyik választható lehetőség, hanem az egyetlen lehetőség a mostani kormány leváltására" - hangsúlyozta Kovács László. Az MSZP elnöke szerint a koalícióalakítás kötelesség azokkal szemben, akik a kormányváltásra szavaztak. Hangsúlyozta: úgy kell koalíciót kötni, hogy az biztosítsa a kormányprogram végrehajtását, a stabil parlamenti többséget és a kiegyensúlyozott kormányzást.