Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az MSZP politikai szerződést köt miniszterelnök-jelöltjével

2001.05.15. 15:16
Elfogadta az MSZP országos elnöksége azt a politikai megállapodástervezetet, melyet a párt leendő miniszterelnök-jelöltjével kötnek majd meg. Baja Ferenc pártigazgató szerint a dokumentum kidolgozására azért volt szükség, mert nem kizárt, hogy párton kívüli kormányfőjelöltje lesz a szocialistáknak. A megállapodás rögzíti, hogy minden fontos döntése előtt egyeztetni kell az MSZP megfelelő fórumaival, így a koalíciókötésről éppúgy, mint egy esetleges kormányátalakításról. Kovács László pártelnök ismét cáfolta, hogy visszalépett volna Medgyessy Péter javára a jelöltségtől, döntés pedig csak egy hét múlva lesz arról, kit vagy kiket ajánlanak a kongresszus figyelmébe.
Egy-egy oldalban rögzítette a Magyar Szocialista Párt országos elnöksége a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének jogait és kötelezettségeit - közölte a testület keddi ülése utáni sajtótájékoztatón Baja Ferenc pártigazgató.

Baja Ferenc és Kovács László
Megítélése szerint a dokumentum elfogadását az tette szükségessé, hogy nem kizárt, pártonkívüli miniszterelnök-jelöltje lesz az MSZP-nek. Márpedig ha az egyszerű képviselőjelöltekkel is politikai szerződést kötnek, akkor nem lehet kivétel a leendő miniszterelnök sem. A dokumentum, amit egyeztettek Medgyessy Péterrel és Kovács Lászlóval is, a jelölt kötelezettségei közt sorolja fel, hogy a fontosabb kérdésekről egyeztetnie kelljen az MSZP döntéshozó fórumaival, az elnökséggel, az országos választmánnyal, esetleg a kongresszussal.

A kormányfőnek egyeztetnie kell majd a kabinet összetételéről

Ha a szocialisták alakíthatnak kormányt, a leendő miniszterelnöknek egyeztetnie kell a kormány összetételéről a kabinet megalakulása előtt. Döntési joga persze a kormányfőnek lesz, vétójogot az MSZP nem kér, de nem is kérhet. Baja Ferenc leszögezte: az egyeztetési kötelezettség azt szolgálja, hogy egy miniszter vagy politikai államtitkár menesztéséről a kormányfőt delegáló párt ne a sajtóból, hanem magától a miniszterelnöktől értesüljön.

Joga lesz a kormányfőjelöltnek arra, hogy kezdeményezze a szocialisták elnökségének, választmányának vagy kongresszusának összehívását, ahol amellett, hogy felszólalhat, javaslatokat is megfogalmazhat. A miniszterelnöknek a legfontosabb feladata a pártprogram végrehajtása lesz, amitől csak megfelelő felhatalmazás esetén térhet majd el.

Kovács újfent cáfolja visszalépését

Kovács László pártelnök ismételten cáfolta azokat a találgatásokat, miszerint visszalépett volna Medgyessy Péter javára. Hangsúlyozta, arról csak a következő, hétfői elnökségi ülésen határoznak, hogy egy vagy két jelöltet ajánlanak a miniszterelnök-jelöltet állító kongresszus figyelmébe. A pártelnök szerint az elnökség döntése csak akkor válik legitimmé, ha azt szentesíti az országos választmány is.