Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ellentüntetés kísérte az MSZP cikluskezdő megemlékezését

2002.05.15. 14:16
Az MSZP parlamenti frakciója, amely az Országgyűlés alakuló ülése előtt Nagy Imre szobránál tartott megemlékezést, a Lelkiismeret 88 Csoport tagjainak "hazaárulózása" mellett vonult be az Országgyűlés épületébe szerdán.
"Hányingerem van" - adta meg az alaphangot egy viseltes öltönyű férfi az MSZP parlamenti frakciójának gyülekezéséhez. A szocialista képviselők a parlament alakuló ülése előtt a Vértanúk terén álló Nagy Imre szobornál találkoztak, és láthatóan pókerarccal vették tudomásul a Kossuth téren zajló ellentüntetést.

Kovács László pártelnök jelképesnek nevezte, hogy a parlament alakuló ülése előtt azon a téren gyűltek össze, és arról a térről indulnak a következő négy év törvényhozási és kormányzati feladatainak elvégzésére, ahol Kossuth Lajos, Károlyi Mihály, József Attila és Nagy Imre szobra áll.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A pártelnök szerint a szocialisták Kossuthtól a nemzet iránti elkötelezettségből, Károlyitól a köztársasági eszméiből, József Attilának a szegényekkel és az elesetekkel vállalt szolidaritásából vesznek példát és merítenek erőt.

Nagy Imre életútját értékelve pedig azt emelte ki, hogy az egykor miniszterelnök számára a haza fontosabb volt a hatalomnál, a pártnál sőt még saját életénél is.

A beszéd után Kovács László és Medgyessy Péter az egykori miniszterelnök lányával Nagy Erzsébettel közösen virágot helyezett el a vértanúk terén álló szobornál.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!

A szocialista képviselők ezután a földművelési minisztérium épülete előtt sétálva indultak a tér másik oldalán álló Kossuth szoborhoz. A Lelkiismeret 88 csoport felhívására összegyűlt ellentüntetők ezt láthatóan provokációnak vélték, mert igazából ekkor engedték szabadjára indulataikat. Az orwelli gyűlölet félórára emlékeztető, ám csupán néhány percig tartó közjáték alatt az arra járók megtudhatták, hogy például Medgyessy Péter III/III-as ügynök volt, hogy a választásokat galádul elcsalták, az MSZP politikusai pedig egytől egyig gengszterek és hazaárulók.

-"Nem igaz, hogy nincs két tojásunk, a kurva életbe"- bosszankodott egy hölgy, egy tetőtől talpig bocskaiba öltözött nemzeti zászlót lengető férfinak. Az attrocitások végül elmaradtak, az MSZP frakció "futott egy kört" a téren, majd a parlament főlépcsőjén besétált az ország házába.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!