Alfréd
-2 °C
2 °C

Medgyessy lesz Orbán kihívója

2001.05.16. 18:45
Kovács László, az MSZP elnöke szerdán délelőtt bejelentette, hogy személyes okokból visszalép Medgyessy Péter egykori pénzügyminiszter javára a miniszterelnök-jelöltségtől. A párt történelmében így először párton kívüli kormányfőjelöltje van az MSZP-nek. A szocialisták országos elnöksége tegnap már elfogadta azt a megállapodástervezetet, amely rögzíti, hogy milyen egyeztetési kötelezettségei lesznek a párton kívüli kormányfőjelöltnek a párt vezető testületeivel. A szóba jöhető koalíciós partnerekről szólva Medgyessy kijelentette, a szocialistáknak párbeszédet kellene kezdeményezniük az SZDSZ-el.
Közelebbről meg nem nevezett személyes okokra hivatkozva lépett vissza Kovács László pártelnök a miniszterelnök-jelöltségtől. A pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a visszalépésre senki nem kérte sem informális, sem más módon. Az eredeti tervekkel ellentétben azért nem várta meg a döntés bejelentésével a következő elnökségi ülést, mert úgy látta, hogy addig amíg ki nem derül, ki lesz az az egy személy, aki a szocialisták listavezetője lesz, addig a sajtó nem tudósít semmi másról.

Kovács László
"Egy szerdai eseményről nem hajlandó egy nappal korábban beszélni"
Kovács László tájékoztatása szerint az MSZP kampányát egy "országos választási bizottság" néven megalakuló grémium fogja koordinálni. Ennek mindenképpen tagja lesz a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt. A testület azonban csak a június 9-ei kongresszus után jöhet létre, miután módosították a párt alapszabályát. Kovács László úgy vélekedett, Medgyessy Péterrel az MSZP megnyerheti a 2002-es választásokat. Szerinte ugyanez lenne a helyzet saját magával is, de leginkább akkor van esély a győzelemre, ha nem egymással rivalizálnak, hanem egymást erősítve indulnak neki a kampánynak.

Medgyessy már dolgozik az MSZP programján

Tiszteletben tartom Kovács László döntését, és elismerem azt a lelkierőt, ami ehhez az elhatározáshoz kellett - kommentálta Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter, az MSZP egyedül esélyes miniszterelnök-jelöltje szerdán az MTI-nek azt a hírt, hogy a szocialisták elnöke visszalépett a kormányfőjelöltségért folyó versenyből. Medgyessy Péter utalt arra, hogy a miniszterelnök-jelölést illetően a június 9-i kongresszus mondja ki a végső szót, így formálisan még nem dőlt el a kérdés. Medgyessy Péter a szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerint a párt jelenlegi vezetésén nem kell változtatni, hiszen alkalmasak arra, hogy közösen megnyerjék a választásokat.

Medgyessy az Index kérdésére közölte, van elképzelése arról, hogy ki legyen az MSZP kampányfőnöke, de a jelöltjének nevét csak a kongresszust követően kívánja nyilvánosságra hozni. A koalíciós elképzelésekről Medgyessy azt mondta, ez idő szerint a MIÉP az a politikai erő, amelyikkel teljes mértékben elképzelhetetlen bárminemű együttműködés. A Munkáspárt jelenlegi vezetésével szintén kizártnak tart bármilyen választási megállapodást. Szorgalmazta ugyanakkor a szabad demokratával való intenzívebb kapcsolattartást, de arról csak miniszterelnök-jelöltté választása után kíván bővebben beszélni, milyen együttműködést gondol az SZDSZ-szel. Medgyessy Kovács Lászlónak választási győzelem esetén a külügyi tárcát szánja, mivel kiváló külpolitikusnak tartja a pártelnököt.

Medgyessynek meg lesz kötve a keze?

A 2002-es választások után, egy esetleges szocialista győzelem esetén Medgyessynek több lényeges kérdésben meg lesz kötve a keze. Az MSZP országos elnöksége által kedden elfogadott megállapodástervezet szerint ugyanis a párton kívüli kormányfőnek az MSZP döntéshozó fórumaival, az elnökséggel, az országos választmánnyal, esetleg a kongresszussal is egyeztetnie kell például egy esetleges koalíciós szerződésről, a kabinet összetételéről és a személycserékről is. Ugyanakkor a tervezet szerint a párton kívüli miniszterelnöknek jogában áll majd többek között az MSZP vezető testületeinek soron kívüli összehívása is. Ezzel kapcsolatban Medgyessy az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy csak olyan dokumentumot lát el a kézjegyével, ami számára is megfelelő. Semmilyen olyan korlátozást nem kíván elfogadni, ami ellehetetlenítené munkáját.