Hella
16 °C
28 °C

MSZP: öröm és kormánybírálat

2001.05.22. 13:29
Az MSZP országos elnöksége üdvözli a népszavazási aláíróíveik hitelesítését - ismertette a párttestület véleményét Kovács László pártelnök. A szocialisták bíznak abban, hogy még a következő általános országgyűlési választás előtt megtörténhet a referendum, ehhez azonban arra van szükség, hogy az Alkotmánybíróság egy esetleges beadványról sürgősséggel döntsön. Kovács László bírálta a kormányt a közpénzek ellenőrizhetetlen felhasználása és a státustörvény előkészítetlensége miatt. A pártelnökség üdvözölte Kovács visszalépését a miniszterelnök-jelöltségtől, a testület szerint e lépéssel olyan munkamegosztás jöhet létre, ami jó lehetőséget teremt a választási győzelemhez.
A Magyar Szocialista Párt országos elnöksége örömmel és megelégedéssel vette tudomásul az Országos Választási Bizottság hétfői határozatát, mellyel hitelesítették a szocialisták "négy igenes" népszavazási kezdeményezését. A pártelnök szerint indokolt a kezdeményezés, mert a munka törvénykönyve módosítása - bármit is állít a kormány - hátrányos helyzetbe hozta a munkavállalókat, mert nem garantált a két teljes pihenőnap számukra, nem szavatolható a szabadnapon végzett munkáért a kiemelt díjazás.

'Sorkötelezettség eltörlése NATO-kompatibilis lépés'

A pártelnök úgy vélte: a nyugdíjasok élethelyzetének javítása is elengedhetetlen, ehhez pedig a népszavazási kérdőíven is szereplő nyugdíjas fogyasztói kosarat kell irányadónak tekinteni, ha döntenek bárminemű emelésről. A kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése Kovács szerint NATO-kompatibilis lépés volna és az érettségivel ingyenesen megszerzendő nyelvvizsga is elengedhetetlen egy leendő EU-tag országban.

Az elnökség reméli, hogy ha valaki él a törvényben biztosított jogorvoslati lehetőséggel, és az Alkotmánybíróságnál támadja meg a választási bizottsági határozatot, akkor a testület sürgősséggel határoz a beadványról, mert még a választások előtt meg kellene tartani a referendumot az MSZP szerint.

Kovács bírálta a kormányt átláthatatlan pénzköltései miatt. Példaként említette, hogy a kormányfő elmulasztott válaszolni Juhász Ferenc honvédelmi bizottsági alelnöknek arra a kérdésére, milyen harci repülők beszerzése várható. Az MSZP első embere szerint a döntés mindenképen több ciklusra kiható lesz, így elvárja, hogy a miniszterelnök feleljen a kérdésekre. Nehezményezte azt is Kovács, hogy nem lehet tudni, mire költi az emberek pénzét a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Országimázs Központ. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az állami kézben lévő Dunaferr Rt. a miniszterelnök családjának tulajdonában lévő bányákkal kötött kizárólagos beszállítói szerződést.

Az elnökség üdvözölte Kovács visszalépését

A pártelnökség üdvözölte, hogy Kovács László visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. A párt vezető szerve reményt lát arra, hogy Medgyessy Péterrel közösen megnyerhetik a választásokat. A grémium álláspontja szerint Medgyessy személye ráadásul garancia a megbízható és kiszámítható kormányzásra. A párt országos választmánya május 26-án dönt a miniszterelnök-jelölt személyéről és a választási program fő irányairól.