Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Optimista szocialista kampánynyitó

2006.09.02. 19:46
Nem lesz könnyű feladatuk a szocialistáknak, de elnökük, Hiller István szerint az önkormányzati választásokat is megnyerik. Gyurcsány miniszterelnök kiállt csomagja és a fizetős egészségügy mellett, és azt mondta, ha Mátyás király aláírásgyáűjtéssel próbálkozott volna, nem ért volna el eredményeket. Kampányt nyitott az MSZP Budapesten, ahol a budapesti pártelnök a közös főpolgármester-jelölt Demszky Gábor támogatására buzdította a szocialista híveket.

Magyarország nevezetességeivel, például egy turulszoborral a háttérben kezdte szónoklatát Hiller István szocialista pártelnök az MSZP kampánynyitóján. A budapesti Syma-csarnokban rendezett eseményen megjelent a szocialista színekben vagy MSZP-s támogatással induló polgármester- és képviselőjelöltek zöme, igaz így is foghíjasak voltak a hátsó széksorok. Becslések szerint legfeljebb ezren lehettek a függönyökkel lekicsinyített kongresszusi teremben.

El kell dönteni Magyarországnak, mit akar

A miniszterelnök mintegy ötvenperces, történelmi példákat felvonultató, az ellenzéket bíráló, illetve ábrákkal, grafikonokkal illusztrált beszédében úgy fogalmazott: Magyarországnak el kell döntenie, mit akar. "Az ország abban a hitben él, hogy 1990-ben egyszer megváltoztattuk a rendszert, és készen van" - mondta Gyurcsány Ferenc.


Nézze meg képeinket!

Hozzátette, ma nincs más út, mint "egy sor dolgot másképp csinálni". Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy 2002-ben növekedett az állam szociális szerepvállalása, de a következő négy év nem erről szól majd.

Újra rendezni a viszonyokat

Hangsúlyozta: több erőfeszítés kell ahhoz, hogy az ország egyről kettőre jusson, újra kell rendezni a viszonyokat. Ezzel kapcsolatosan Gyurcsány Ferenc feltette a kérdést: miért kell fizetni az egészségügyért? Nem fizetni kell a szolgáltatásokért, hanem azt közösen ki kell fizetni, adta meg a választ. A kormányfő elmondta, egy évben 1500 milliárdot fizetünk egészségügyre. Ebből 1200 milliárd forintot fedezünk a járulékokkal, vagyis a számlának csak a nyolcvan százalékát fizetjük ki.

Kiemelte: a kabinet több lehetőség közül választotta azt a megoldást, hogy mindenki tegyen hozzá az összeghez, de nem háromszázmilliárdot. "Ennek a tizedét jelenti az, amit most csinálunk", jegyezte meg. Hozzátette, megkérdezték tőle, hogy legalább az egészségügyet érintő átalakításokat nem lehetett-e volna egy hónappal később megtenni, majd a kérdezők kacsintanak egyet. "Gyerekek, tizenhat éve kacsintgatunk" - folytatta beszédét a kormányfő, akinek szavait e ponton derültség és nagy taps fogadta.

Írásvetítő vs. számítógép

Beszédében kitért arra, hogy az egyetmisták nem akarnak tandíjat fizetni. Mint mondta, ő sem akart adót, járulékokat, lakbért fizetni, mégis megtetette. Kitért arra, amikor ő járt a felsőoktatásba vagy éppen a regnáló oktatási miniszter, akkor az írásvetítő jelentette az oktatástechnikát, ma azonban a modern számítógépek, akkor 100 diákból tíz tanulhatott tovább, ma ötven. Szerinte amikor ő szerzett diplomát, e papírral egy szakmunkáséhoz hasonló fizetéshez lehetett jutni, ma azonban egy diplomás négyszer-ötször annyit keres, mint egy szakmunkás.

A kormányfő - nevének említése nélkül - többször bírálta a Fideszt és annak vezetőjét. Mint mondta, nem lehet elbújni aláírásgyűjtések mögé. Történelmi személyiségek intézkedéseit felidézve azt mondta, ha Szent István, Károly Róbert, Mátyás király vagy Wekerle Sándor aláírásokat gyűjtött volna, Magyarország nem ért volna el olyan eredményeket, mint amilyeneket az említett uralkodók és miniszterelnök.

"Vannak olyan fiatal újságírók, online lapok huszonéves munkatársai, akik még soha nem éltek át olyan helyzetet, amikor az ország állapota folyamatosan változik" - folytatta a kormányfő.

Járulékcsökkentéssel nem teremthető új munkahely

Több grafikonnal igyekezett bizonyítani, hogy a fideszes recept, miszerint járulékcsökkentéssel több munkahely teremthető, nem igaz. Szerinte a foglalkoztatottak száma nem nőtt az Orbán-kormány idején, sőt csökkent a minimálbér felemelését követően, a Széchenyi Terv pedig nem dinamizálta a gazdaságot. Felidézte, 2001-től az Orbán-kabinet bukásáig ott volt a Fidesznél a ma is sokszor hangoztatott recept, hogy járulékcsökkentéssel meglódulhat a gazdaság, mégsem éltek vele. "Ezekre büszke lehet lenni? Ez az új Magyarország?" - kérdezte a kormányfő, majd így folytatta: "Úgy én is tudok programot hirdetni, hogy nem veszek tudomást a tényekről".

Hiller István azzal bíztatta híveit, hogy nehéz lesz a hátralévő egy hónap küzdelme, de optimistán úgy fogalmazott, ezt a választást is a szocialista párt nyeri. A közös sikerhez arra kérte a polgármester- és képviselőjelölteket, hogy adják önmagukat, kampányukban és éljenek saját meggyőző erejükkel. Beszéljenek településeik lakóinak gondjairól, örömeiről, de ismertessék azt is, hogyan képzelik a következő éveket.

Háromezernyolcszáz jelölt már készen áll

Beszámolója szerint pártjának már 3800 hivatalos jelöltje van, akik felkészültek a megmérettetésre. Úgy vélte, két politikai gondolkodás létezik. Az egyik az MSZP szemlélete: egy modern, nyugatias, és büszke Magyarországról, a másik pedig a tagadás, az elutasítás országa. "Az egyik mer kezdeményezni, és változtatásokat hozni, a másik viszont nem tesz semmit a haladásért", mondta, hozzátéve, tény, hogy az MSZP választotta út rázós, tele van hepehupákkal, és számos útkereszteződés tarkítja, és minden alkalommal újra dönteni kell, hogy merre megyünk tovább.

Hiller István szerint a kormány minden útkereszteződésben kitűzte a közlekedési táblákat, és kijelölte a kötelező haladási irányt, míg az ellenzék mindenhova a behajtani tilos táblát tűzte ki, ami egyet jelent a helyben járás politikájával.


Klikk a képre!

A politikus azt mondta: sokat tanultak Horn Gyula kormányától, így azt, hogy a reformokba mielőbb bele kell fogni. "Akik eddig álmokat álmodtak, és csak most ébredeznek, nekik jó reggelt kívánnunk. Nektek pedig, akik eddig is ébren voltatok, és dolgoztatok, sok sikert és jó szerencsét", fejezte be a bányászköszöntéssel szónoklatát a pártelnök.

Ne riogassanak

A rendezvényen felszólalt több az MSZP által sikeresnek tartott polgármester is. Káli Sándor, Miskolc első embere arról szólt, indulása előtt találkozott egy bányásszal, aki azt mondta, a konvergenciaprogramot még lenyelik, de ne rémisztgessék újabbnál újabb ötletekkel az embereket. Szerinte sokan kiábrándultak, de az is nehezíti az önkormányzati kampányt, hogy újabb és újabb tervek szivárognak ki, amelyekre helyben nem tudnak válaszolni.

Ezért arról beszélnek, tette hozzá, amihez értenek, vagyis Miskolc fejlesztéséről. Felszólalt az eseményen Molnár Gyula budapesti pártelnök is, aki szerint nincs versenyképes Magyarország, ha nincs fejlődő főváros. Vidék és Budapest, mondta a politikus, hozzátéve, a fővárost úgy kell fejleszteni, hogy olimpia megrendezésére is képes legyen.

Molnár Gyula végezetül arra kérte hallgatóságát: szavazzanak a közös főpolgármester-jelöltre, Demszky Gáborra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?