Bernadett
0 °C
4 °C

Méltányos paraszti jövedelmet ígér az MSZP

2001.06.26. 11:56
Nemzeti összefogásra van szükség az agrárium problémáinak megoldására - tolmácsolta a szocialisták álláspontját Medgyessy Péter, a párt miniszterelnök-jelöltje. A párt már készíti nemzeti vidékfejlesztési és agrárprogramját, melynek megalkotásában csaknem valamennyi szakmai szervezet közreműködik. Az MSZP legfontosabb célja a méltányos paraszti jövedelmek megteremtése.
Az agrárium válságán csak nemzeti összefogással léphetünk túl - közölte keddi sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Szerinte párthovatartozástól függetlenül kell megoldani a gondokat, mivel a jól működő mezőgazdaság az egész nemzetnek elemi érdeke. A politikus üdvözletét küldte tájékoztatóján mindazoknak, akik ezekben a napokban kezdtek, vagy kezdenek majd hozzá az aratáshoz. Szerinte az idén azért lesz jobb a termés, mert nagyobb vetésterületen vetettek gabonát és az időjárás is jobb volt.

Medgyessy Péter
Medgyessy ugyanakkor felrója a jelenlegi kormánynak, hogy alig változott 1999. óta a búza felvásárlási ára, hiszen míg két évvel ezelőtt 20 ezer forint volt a tonnánkénti garantált ár, addig ma ez az összeg 24 ezer forint. Varga Gyula, a szocialisták új mezőgazdasági szakembere kifejtette: legfontosabb céljuknak a a méltányos paraszti jövedelmek megteremtését tartják. A programalkotásban az MSZP-t segíti az Agrárkamara, az Agrárszövetség, illetve a Zöld Szalag Mozgalom is.

A szocialista miniszterelnök-jelölt bírálta a kabinetet, amiért engedett korábbi álláspontjából és EU-csatlakozásunkat követően lehetővé teszi a külföldi magánszemélyek földvásárlását. A politikus szerint érthetetlen, miért éri hátrányos megkülönböztetés a hazai jogi személyeket, a külföldi magánszemélyekkel szemben. Medgyessy leszögezte: a fontos a szakértelem és a helyben lakás, ha ezek a feltételek adottak, érthetetlen, miért nem szerezhet földet például egy hatszáz tagot számláló mezőgazdasági szövetkezet.