Piroska
-2 °C
5 °C

Kovács megállapodna az SZDSZ-szel

2003.07.27. 20:35
Az MSZP-frakció az 53. heti nyugdíjról és az első lakáshoz jutó fiatal családok adókedvezményéről tovább egyeztetne a kormánnyal - jelentette be Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője egy vasárnapi sajtótájékoztatón. Kovács László MSZP-elnök szerint pártja kész ésszerű kompromisszumra jutni a szabad demokratákkal. A fideszes Tállai András szerint sajnálatos, hogy a "Medgyessy-csomag" mintegy 550 milliárd forint többletkiadást okoz a magyar családoknak
Az MSZP-frakció az 53. heti nyugdíj kifizetése, valamint az első lakáshoz jutó fiatal családok adókedvezménye ügyében további szakmai egyeztetést lát szükségesnek a kormánnyal - mondta Lendvai Ildikó frakcióvezető a jövő évi költségvetés előkészítéséről és a kormányprogram megvalósításáról szóló sajtótájékoztatón, vasárnap Budapesten. "Az MSZP parlamenti képviselőcsoportja egyetért a kormány által kitűzött célokkal, és az általunk jelzett témákban meg lehet állapodni augusztus végéig, amikor a kabinet a részletes költségvetést tárgyalni fogja" - közölte Lendvai Ildikó.

A frakcióvezető kiemelte: azt szeretnék, ha a nyugdíjasok már karácsony előtt megkapnák 53. heti járandóságukat. Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Magyarországon jelenleg tíz törvény szabályozza a közszférában a 13. havi kifizetések folyósításának mikéntjét és ezeket a jogszabályokat egységesíteni kell.

A legnehezebb helyzetben lévők támogatását, illetve a modernizációt, az ország hosszú távú fejlesztésének megalapozását emelte ki Kovács László, a szocialista párt elnöke a jövő évi költségvetés előkészítéséről és a kormányprogram megvalósításáról szóló sajtótájékoztatón, vasárnap. A kormányprogram teljesítése időarányosan halad, a szociális fordulat még ennél előbbre is tart, ám ez a gyorsaság nem tartható - tette hozzá.

"Készek vagyunk az SZDSZ-szel ésszerű megállapodásra jutni a jövő évi adócsökkentés ügyében, ugyanakkor nem lesz könnyű forrást találni az ellentételezésre" - mondta Kovács László kérdésre válaszolva. Kiss Péter kancellária-miniszter a költségvetési egyeztetésekről szólva azt hangsúlyozta, sikerült megteremteni az összhangot a gazdaság hosszú távú működőképessége, versenyképessége és a jóléti intézkedések reálértékének megszilárdítása között.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke korábban úgy nyilatkozott: megkérdőjelezhető pártja koalíciós részvétele, amennyiben nem csökkentik a személyi jövedelemadót. Az MSZP csütörtökön tájékoztatta a közvéleményt arról, hogy a Pénzügyminisztérium nem adott előzetes tájékoztatást a tervezett változásokról.

Számon kér a Fidesz
Kiderült, hogy az MSZP elnöksége és frakciója támogatni fogja a Medgyessy-kormány jövő évi adóemelésre vonatkozó elképzelését, amely mintegy 550 milliárd forint többletkiadást jelent majd a magyar családoknak - mondta Tállai András fideszes országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek. Sajnálatosnak tartjuk az áfa-kulcsok és a személyi jövedelemadó terhelés emelkedését - nyilatkozta a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség gazdasági kabinetjének tagja, reagálva a jövő évi költségvetés előkészítéséről és a kormányprogramról tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra. "Ez nincs összhangban az MSZP ígéreteivel, a Medgyessy-kormány programjával és azzal, amit maga a kormányfő ígért a magyar népnek" - fogalmazott, hozzátéve, ezt az ellenzék nyilván nem támogatja.

"Számon kérjük a Medgyessy-kormánytól, hogy erre miért volt szükség, hiszen szerintük a gazdaság nincs válsághelyzetben. Akkor viszont mi az oka annak, hogy a kormány szembefordul saját ígéreteivel, becsapja saját választóit és újabb terheket ró a magyar társadalomra, a magyar családokra" - mondta Tállai András, az előző kormány pénzügyi államtitkára. "Erre a kérdésre ma nem kaptunk választ, helyesebben csak annyit, hogy a frakció támogatni fogja a parlamentben a kormány ezen elképzeléseit" - tette hozzá. Sajnálatos, hogy a Bokros-csomaggal szemben - amelynek mintegy 400 milliárd forint kihatása volt az országra - most a Medgyessy-csomag mintegy 550 milliárd forint többletkiadást okoz a magyar családoknak, hiszen emelkedni fognak az árak és az adók is - mondta a Fidesz országgyűlési képviselője. "Úgy véljük, hogy a Medgyessy-kormány gazdaságpolitikájának csődjét a magyar családok, a magyar vállalkozások fogják megfizetni" - hangsúlyozta Tállai András.