Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ismét zöld út a szocialista referendumnak

2001.08.21. 19:41
Hitelesítette az MSZP népszavazási kezdeményezésének aláíróíveit az Országos Választási Bizottság (OVB) keddi ülésén. A párt négy kérdésben szorgalmazott ügydöntő referendumot, de először egy íven tette fel kérdéseit, amin elbukott az alkotmánybírósági próbán. Az MSZP a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés, valamint a közoktatásban megszerezhető ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában kezdeményezett népszavazást. A szocialisták szerint még van esély a referendum választások előtti lebonyolítására.
Negyedszeri nekifutásra sikerült hitelesítenie másodszor az MSZP népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottságnak. A testület májusban már egyszer jóváhagyta az íveket, ám egy korábbi alkotmánybíró kezdeményezésére az alkotmánybíróság úgy értelmezte a jogszabályokat, hogy egyszerre egy kérdésnél több nem tehető fel. A párt most külön íveken szerepelteti kérdéseit, az OVB döntése nyomán így hozzákezdhet az aláírásgyűjtéshez.

Vastagh Pál
Az MSZP szerint a munka törvénykönyve módosítása elvette sok munkavállalótól a heti két pihenőnapot, így népszavazásra bocsátanák, hogy legalább két szabad nap járjon, amiből az egyiknek vasárnapra kell esnie. A párt szeretné, ha a nyugdíjemelés mértékét a nyugdíjasok fogyasztási kosarának figyelembe vételével állapítanák meg. Szerepel még a kérdések között a sorkatonai szolgálat eltörlése, illetve lehetővé tenné, hogy a diákok a közoktatásban ingyenesen szerezhessenek középfokú nyelvvizsgát.

A bizottság az első három kérdésben 5:4-es, az utolsóban pedig 7:2-es szavazati aránnyal hozta meg döntését.

Az ülésen jelen volt Vastagh Pál (MSZP) egykori igazságügy-miniszter, aki úgy nyilatkozott: az OVB konzekvens volt, tulajdonképpen májusi döntését erősítette meg. Komoly politikai és szakmai sikernek tekintette Vastagh Pál, hogy a szocialista párt által kezdeményezett kérdések immáron az OVB negyedik ülésén szakmai támogatást kaptak.

A döntés utáni jogorvoslati idő lejárta és a határozat közzétételét követően három héten belül elkezdődhet az aláírásgyűjtés, ha senki nem él panasszal az OVB határozata ellen - mondta Vastagh Pál. A politikus úgy vélekedett, ha nem nyújtanak be az OVB mostani második döntésével szemben kifogást, akkor még az országgyűlési választások előtt lehetőség van a népszavazás lefolytatására.