Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Alkotmánymódosítást szorgalmaz az MSZP

2002.08.26. 15:56
Az MSZP parlamenti frakciója szerint a következő időszak törvényhozási munkájának egyik legfontosabb fejezete Magyarország uniós csatlakozásának előkészítése. A szocialisták ennek érdekében az Alkotmány módosítását sürgetik.
"Sűrű politikai ősz"-re számít a Magyar Szocialista Párt. Az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának hétfői, kibővített elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó frakcióvezető azt hangsúlyozta: az önkormányzati választások és a hagyományosan feszített őszi törvényhozási munka miatt eseménydús időszak várható a közéletben. A szocialisták azonban úgy látják, hogy az eddiginél kedvezőbb politikai feltételek mellett vághatnak neki a parlamenti ülésszaknak.

Esélyteremtés

A politikus az elmúlt napokban nyilvánosságra került közvéleménykutatási adatokra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet: az MSZP parlamenti többsége nem nagy, de biztos, ugyanakkor most nagyobb a társadalmi támogatottsága, mint a választások után, vagy a kormányalakítás idején. A szocialista frakció fő jelszava az esélyteremtés lesz. Lendvai Ildikó árvízi hasonlattal élve azt mondta: az első száznapos programmal a társadalmi gátakon található legnagyobb lyukakat kívánták eltűntetni, a második száz napban pedig a gátakat akarják megerősíteni.

Célok

Az MSZP hat fő területre kíván összpontosítani. Az integráció mellett a családpolitika, a gyermekek és az ifjúság esélyeinek javítása, az egészségügy fejlesztése, a falu és az agrárium problémáinak megoldása, valamint a kis és középvállalkozók segítése a fő cél. A jogalkotás területén ezeken kívül a költségvetés és az adótörvények, valamint a zárszámadás kap kiemelt figyelmet. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az Országgyűlés tekintélyét tovább szeretnék erősíteni. Mint mondta, erre azért is lehetőség van, mert láthatóan nem értek el sikert azok a próbálkozások, amelyek a politika súlypontját a parlamenten kívülre akarták helyezni.

Alkotmánymódosítás a csatlakozás érdekében

Az MSZP az ország uniós csatlakozásának előkészítése érdekében elengedhetetlennek tartja és kezdeményezi az Alkotmány módosítását. Vastagh Pál képviselő mindezt azzal indokolta, hogy a jogalkotói hatáskör egy részét át kell ruházni az uniós intézményekre. Az integrációhoz egy tucat úgynevezett kétharmados törvényt is módosítani kell. A folyamatot az MSZP két lépésben képzeli el. Vastagh Pál szerint első ütemben a koncepcióban kell megegyezniük a parlamenti pártoknak, ezután pedig megalkothatják a normaszöveget. Bejelentette: ennek érdekében az MSZP egyeztetést kezdeményez az Országgyűlés frakciói között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?