Diána
12 °C
27 °C

Alkotmánymódosítást szorgalmaz az MSZP

2002.08.26. 15:56
Az MSZP parlamenti frakciója szerint a következő időszak törvényhozási munkájának egyik legfontosabb fejezete Magyarország uniós csatlakozásának előkészítése. A szocialisták ennek érdekében az Alkotmány módosítását sürgetik.
"Sűrű politikai ősz"-re számít a Magyar Szocialista Párt. Az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának hétfői, kibővített elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó frakcióvezető azt hangsúlyozta: az önkormányzati választások és a hagyományosan feszített őszi törvényhozási munka miatt eseménydús időszak várható a közéletben. A szocialisták azonban úgy látják, hogy az eddiginél kedvezőbb politikai feltételek mellett vághatnak neki a parlamenti ülésszaknak.

Esélyteremtés

A politikus az elmúlt napokban nyilvánosságra került közvéleménykutatási adatokra hivatkozva arra hívta fel a figyelmet: az MSZP parlamenti többsége nem nagy, de biztos, ugyanakkor most nagyobb a társadalmi támogatottsága, mint a választások után, vagy a kormányalakítás idején. A szocialista frakció fő jelszava az esélyteremtés lesz. Lendvai Ildikó árvízi hasonlattal élve azt mondta: az első száznapos programmal a társadalmi gátakon található legnagyobb lyukakat kívánták eltűntetni, a második száz napban pedig a gátakat akarják megerősíteni.

Célok

Az MSZP hat fő területre kíván összpontosítani. Az integráció mellett a családpolitika, a gyermekek és az ifjúság esélyeinek javítása, az egészségügy fejlesztése, a falu és az agrárium problémáinak megoldása, valamint a kis és középvállalkozók segítése a fő cél. A jogalkotás területén ezeken kívül a költségvetés és az adótörvények, valamint a zárszámadás kap kiemelt figyelmet. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: az Országgyűlés tekintélyét tovább szeretnék erősíteni. Mint mondta, erre azért is lehetőség van, mert láthatóan nem értek el sikert azok a próbálkozások, amelyek a politika súlypontját a parlamenten kívülre akarták helyezni.

Alkotmánymódosítás a csatlakozás érdekében

Az MSZP az ország uniós csatlakozásának előkészítése érdekében elengedhetetlennek tartja és kezdeményezi az Alkotmány módosítását. Vastagh Pál képviselő mindezt azzal indokolta, hogy a jogalkotói hatáskör egy részét át kell ruházni az uniós intézményekre. Az integrációhoz egy tucat úgynevezett kétharmados törvényt is módosítani kell. A folyamatot az MSZP két lépésben képzeli el. Vastagh Pál szerint első ütemben a koncepcióban kell megegyezniük a parlamenti pártoknak, ezután pedig megalkothatják a normaszöveget. Bejelentette: ennek érdekében az MSZP egyeztetést kezdeményez az Országgyűlés frakciói között.