Jácint
17 °C
31 °C

Csökkentené az energiahordozók árát az MSZP

2003.09.20. 18:58
Igazságosabb, az esélyegyenlőséget növelő javaslatokkal módosítanák a költségvetés tervezetét a szocialisták. A takarékosság ellenére az energiahordozók árát csökkentenék, és még egy új szja-sávot is bevezetnének. Konkrétumok négy-öt hét múlva.
Több olyan módosító javaslaton is dolgozik az MSZP frakciója, amely egyrészt az esélyegyenlőséget és az igazságosságot, másrészt a gazdaság élénkítését és az olcsóbb állam működtetését célozza a büdzsében, illetve az adótörvényekben - közölte Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője szombaton.

Spórolós pénzosztás

Mint mondta, a 4-5 héten belül kidolgozandó javaslataik a lakástámogatási rendszerre, az energiahordozók árának csökkentésére, az igazságosabb közteherviselésre, a gazdasági építkezésre, a gazdaság élénkítésére, illetve az állam olcsóbb működtetésére irányulnának.

"Fontosnak tartjuk, hogy a társadalmi igazságosság érdekében a magasabb jövedelműek arányosan magasabb részt vállaljanak a közterhekből" - fogalmazott a politikus. Lendvai elképzelhetőnek nevezte, hogy bevezessenek egy negyedik személyi jövedelemadó-kulcsot.

Cél az enerigaár-csökkentés

Mint mondta, céljuk, hogy csökkenjen az energiahordozók ára a leginkább rászorulók körében, a "kis- és középfogyasztóknál, de itt még nincs konkrétum". A gazdaság élénkítésével kapcsolatosan elmondta: a szocialista frakcióban létrejött egy olyan munkacsoport, amely ehhez a témához dolgoz ki javaslatokat.

"Egy olyan adómodellen gondolkodunk, amely a nyereségadónál figyelembe veszi a vállalkozók önkormányzati adóterheit is" - emelte ki az MSZP frakcióvezetője. Elmondta még, hogy az olcsóbb állam működtetése érdekében egyrészt a decentralizálás, másrészt az összevonás lenne indokolt, bizonyos célzott előirányzatoknál és alapoknál.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az elmondottakhoz hozzátette: az energiahordozók árának csökkentése kérdésében a tárca partner, segít a számításokban.

Újabb zavar a kommunikációban?

"Jól érzékelhető, hogy a kommunikációs zavar - ami eddig a kormányon belül volt - megvan a frakció és a kormány között is" - jelentette ki a kormány költségvetési terveiről Tállai András, a Fidesz képviselője. Véleménye szerint Lendvai szavaiból úgy tűnik, "mintha a szocialista frakció azt szeretné bizonyítani, hogy ők csak jó dolgokat tudnak támogatni".

Szavai szerint az MSZP frakciója még nem tudott szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kormány döntött, és ahhoz kéri a támogatást, hogy új adókat vezessen be, és az áfa-kulcsok emelkedjenek. Tállai szerint "esély sincs arra", hogy a kormány teljesítse választási ígéreteit.

A szocialisták javaslatai az SZDSZ-t sem győzték meg. A párt "nem szavazná meg a negyedik, magasabb adókulcs bevezetését" - jelentette ki Kuncze Gábod, a szabad demokraták elnöke Lendvai nyilatkozatára reagálva.