Erzsébet
1 °C
4 °C

Csökkentené az energiahordozók árát az MSZP

2003.09.20. 18:58
Igazságosabb, az esélyegyenlőséget növelő javaslatokkal módosítanák a költségvetés tervezetét a szocialisták. A takarékosság ellenére az energiahordozók árát csökkentenék, és még egy új szja-sávot is bevezetnének. Konkrétumok négy-öt hét múlva.
Több olyan módosító javaslaton is dolgozik az MSZP frakciója, amely egyrészt az esélyegyenlőséget és az igazságosságot, másrészt a gazdaság élénkítését és az olcsóbb állam működtetését célozza a büdzsében, illetve az adótörvényekben - közölte Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője szombaton.

Spórolós pénzosztás

Mint mondta, a 4-5 héten belül kidolgozandó javaslataik a lakástámogatási rendszerre, az energiahordozók árának csökkentésére, az igazságosabb közteherviselésre, a gazdasági építkezésre, a gazdaság élénkítésére, illetve az állam olcsóbb működtetésére irányulnának.

"Fontosnak tartjuk, hogy a társadalmi igazságosság érdekében a magasabb jövedelműek arányosan magasabb részt vállaljanak a közterhekből" - fogalmazott a politikus. Lendvai elképzelhetőnek nevezte, hogy bevezessenek egy negyedik személyi jövedelemadó-kulcsot.

Cél az enerigaár-csökkentés

Mint mondta, céljuk, hogy csökkenjen az energiahordozók ára a leginkább rászorulók körében, a "kis- és középfogyasztóknál, de itt még nincs konkrétum". A gazdaság élénkítésével kapcsolatosan elmondta: a szocialista frakcióban létrejött egy olyan munkacsoport, amely ehhez a témához dolgoz ki javaslatokat.

"Egy olyan adómodellen gondolkodunk, amely a nyereségadónál figyelembe veszi a vállalkozók önkormányzati adóterheit is" - emelte ki az MSZP frakcióvezetője. Elmondta még, hogy az olcsóbb állam működtetése érdekében egyrészt a decentralizálás, másrészt az összevonás lenne indokolt, bizonyos célzott előirányzatoknál és alapoknál.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára az elmondottakhoz hozzátette: az energiahordozók árának csökkentése kérdésében a tárca partner, segít a számításokban.

Újabb zavar a kommunikációban?

"Jól érzékelhető, hogy a kommunikációs zavar - ami eddig a kormányon belül volt - megvan a frakció és a kormány között is" - jelentette ki a kormány költségvetési terveiről Tállai András, a Fidesz képviselője. Véleménye szerint Lendvai szavaiból úgy tűnik, "mintha a szocialista frakció azt szeretné bizonyítani, hogy ők csak jó dolgokat tudnak támogatni".

Szavai szerint az MSZP frakciója még nem tudott szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kormány döntött, és ahhoz kéri a támogatást, hogy új adókat vezessen be, és az áfa-kulcsok emelkedjenek. Tállai szerint "esély sincs arra", hogy a kormány teljesítse választási ígéreteit.

A szocialisták javaslatai az SZDSZ-t sem győzték meg. A párt "nem szavazná meg a negyedik, magasabb adókulcs bevezetését" - jelentette ki Kuncze Gábod, a szabad demokraták elnöke Lendvai nyilatkozatára reagálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?