Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kovács László köztársasági elnök szeretne lenni?

2002.11.26. 07:37
A Magyar Szocialista Pártban egyelőre a színfalak mögött zajlik az utódlási harc. Kovács Lászlót két év múlva Szili Katalin vagy Juhász Ferenc válthatja, míg a pártelnök - a Népszava információi szerint - a köztársasági elnök székét nézte ki magának.
Az MSZP elnökségében jövő február 20. és március 10. közé tervezik a párt tisztújító kongresszusát. A Népszava úgy tudja: Kovács Lászlónak nem lesz kihívója, mert a párton belül úgy tartják, hogy senki sem indulhat eséllyel a leváltására. A tisztújításon inkább csak a jó startpozíció lesz a tét a következő kongresszusra. A küzdelem egyelőre a színfalak mögött folyik, mivel a gyakorlatilag egy éve tartó permanens kampány miatt elmosódtak a politikai ellentétek a pártot addig meghatározó csoportok között.

Kovács maga sem tagadja

Kovács maga a kormányalakításkor tartott bizottsági meghallgatásokon azt mondta: még két évig szeretne az MSZP elnöke lenni. A harc ezért nem is a mostani váltásért zajlik, hanem azért, hogy ki kerüljön olyan pozícióba, hogy másfél-két év múlva eséllyel indulhasson az elnöki posztért - írja a Népszava.

Többen az állítják, Kovács Lászlót két év múlva sem lehetne legyőzni, ha nem adná át önként a pártelnöki pozíciót. Információink szerint azonban a külügyminiszter már sokkal inkább a 2005-ös köztársaságielnök-választásra koncentrál. Bár nyilvánosan eddig sehol sem erősítette meg, a párton belül Kovács László maga sem tagadja, hogy államfő szeretne lenni.

Vörös rózsa, ha nem jó a piros szegfű

A Népszava ír az MSZP-vel kapcsolatban az elmúlt hetekben felmerült imázsváltásról is. A névváltás akadálya, hogy Magyar Szociáldemokrata Párt néven már van egy bejegyzett párt Magyarországon, és bár annak elnöke, Kapolyi László volt ipari miniszter az MSZP parlamenti padsoraiban ül, a szocdemekkel komoly csatákat kell majd vívni az egyesülés érdekében.

Nincs még elképzelés az új székház helyéről sem. A piros szegfű lecserélésének szükségességét többen is kétségbe vonják. Mondván, ez nem minősíthető utódpárti jelképnek, hiszen az éppen MSZMP-vel való szakítást szimbolizálja. Ha azonban mégis csere lesz, akkor senki sem tud mást elképzelni a vörös rózsánál, ami a nemzetközi szociáldemokrácia jelképe.

Szili és Juhász most még nem indul

Az MSZP megújítását célzó alapszabály-módosításokra külön kongresszust hívnak össze a szocialisták, a jövő évi tisztújításon pedig nem várható jelentősebb változás a párt vezetésében. A Népszava úgy tudja, hogy Szili Katalin és Juhász Ferenc sem indul el Kovács László ellen az elnöki posztért, mert esélytelennek tartják magukat, miután a külügyminiszter maga állt az élére az MSZP megújítását szorgalmazó kampánynak.

A párton belüli erőviszonyokat már nem a politikai-ideológiai különbségek, hanem a területi alapon szerveződő szövetségek határozzák meg. A két év múlva esedékes elnökválasztás során már eséllyel indulhat Szili és Juhász, mivel mindketten a legerősebb szekértáborhoz, a Baranya-Szabolcs-tengelyhez sorolhatók.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!