Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kovács László köztársasági elnök szeretne lenni?

2002.11.26. 07:37
A Magyar Szocialista Pártban egyelőre a színfalak mögött zajlik az utódlási harc. Kovács Lászlót két év múlva Szili Katalin vagy Juhász Ferenc válthatja, míg a pártelnök - a Népszava információi szerint - a köztársasági elnök székét nézte ki magának.
Az MSZP elnökségében jövő február 20. és március 10. közé tervezik a párt tisztújító kongresszusát. A Népszava úgy tudja: Kovács Lászlónak nem lesz kihívója, mert a párton belül úgy tartják, hogy senki sem indulhat eséllyel a leváltására. A tisztújításon inkább csak a jó startpozíció lesz a tét a következő kongresszusra. A küzdelem egyelőre a színfalak mögött folyik, mivel a gyakorlatilag egy éve tartó permanens kampány miatt elmosódtak a politikai ellentétek a pártot addig meghatározó csoportok között.

Kovács maga sem tagadja

Kovács maga a kormányalakításkor tartott bizottsági meghallgatásokon azt mondta: még két évig szeretne az MSZP elnöke lenni. A harc ezért nem is a mostani váltásért zajlik, hanem azért, hogy ki kerüljön olyan pozícióba, hogy másfél-két év múlva eséllyel indulhasson az elnöki posztért - írja a Népszava.

Többen az állítják, Kovács Lászlót két év múlva sem lehetne legyőzni, ha nem adná át önként a pártelnöki pozíciót. Információink szerint azonban a külügyminiszter már sokkal inkább a 2005-ös köztársaságielnök-választásra koncentrál. Bár nyilvánosan eddig sehol sem erősítette meg, a párton belül Kovács László maga sem tagadja, hogy államfő szeretne lenni.

Vörös rózsa, ha nem jó a piros szegfű

A Népszava ír az MSZP-vel kapcsolatban az elmúlt hetekben felmerült imázsváltásról is. A névváltás akadálya, hogy Magyar Szociáldemokrata Párt néven már van egy bejegyzett párt Magyarországon, és bár annak elnöke, Kapolyi László volt ipari miniszter az MSZP parlamenti padsoraiban ül, a szocdemekkel komoly csatákat kell majd vívni az egyesülés érdekében.

Nincs még elképzelés az új székház helyéről sem. A piros szegfű lecserélésének szükségességét többen is kétségbe vonják. Mondván, ez nem minősíthető utódpárti jelképnek, hiszen az éppen MSZMP-vel való szakítást szimbolizálja. Ha azonban mégis csere lesz, akkor senki sem tud mást elképzelni a vörös rózsánál, ami a nemzetközi szociáldemokrácia jelképe.

Szili és Juhász most még nem indul

Az MSZP megújítását célzó alapszabály-módosításokra külön kongresszust hívnak össze a szocialisták, a jövő évi tisztújításon pedig nem várható jelentősebb változás a párt vezetésében. A Népszava úgy tudja, hogy Szili Katalin és Juhász Ferenc sem indul el Kovács László ellen az elnöki posztért, mert esélytelennek tartják magukat, miután a külügyminiszter maga állt az élére az MSZP megújítását szorgalmazó kampánynak.

A párton belüli erőviszonyokat már nem a politikai-ideológiai különbségek, hanem a területi alapon szerveződő szövetségek határozzák meg. A két év múlva esedékes elnökválasztás során már eséllyel indulhat Szili és Juhász, mivel mindketten a legerősebb szekértáborhoz, a Baranya-Szabolcs-tengelyhez sorolhatók.