Ervin
14 °C
22 °C

Most tört el a mécses a Gyurcsány-árváknál

2006.11.29. 15:10
A szocialista párt megyei elnökei csütörtökön találkoznak egymással utoljára a mai felállásban. A következő hetekben egymást érik a tisztújítások az MSZP-ben, a hírek szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Békés, Baranya, Zala, Fejér, Somogy megye és Budapest is új elnökkel készülhet a februári pártelnökválasztásra.

"Sem kocsi, sem slepp" - foglalta össze az Indexnek egy önkormányzati képviselő az MSZP által elveszített önkormányzati választások következményeit. Közismert, az MSZP a megyei közgyűlésekben Heves kivételével, ahol patthelyzet alakult ki, az összes megyében veszített, és a korábban szocialista bástyának számító településeken is hatalmas vereséget szenvedett.

Biztos megélhetésből az ismeretlenbe

Az önkormányzatokban és a közgyűlésekben a vezetők saját embereikkel töltötték fel a posztokat. A polgármesterek, közgyűlési elnökök kampánycsapatuk tagjait közpénzből fizetett tanácsadóként alkalmazták, és alkalmazzák ma is. A tanácsadók autót, telefont, fizetést, azaz biztos megélhetést kapnak.

A pártkatonák pozícióba emelése természetesen nem szocialista szokás, ugyanezt teszik a most pozícióba került fideszes és más párti politikusok is. Most a legnagyobb számban a szocialisták maradtak munka és megélhetés nélkül, már el is nevezték őket: ők a Gyurcsány-árvák.

Az önkormányzatokból kikerült politikusok zöme a pártkassza körül gyülekezik, de szomorúan látják, hogy az MSZP országos központja a helyi szervezetekkel igencsak szűkmarkúan bánik. Információink szerint egy-egy választókerület havonta csupán százezer forintra, a megyék 300 ezer forintra számíthatnak, azt is meg kell pályázniuk.

Harc a szűkös forrásokért

A szocialista párt februárban új pártelnököt választ Hiller István helyett, minden bizonnyal Gyurcsány Ferencet. Az elnökválasztás előtt minden megyében tisztújítást tartanak. Az új vezetők és a tagság dönt majd az országos elnökről, a részleteket csütörtökön az országos elnökség közli a megyei elnökökkel. Azokkal a megyei elnökökkel, akiknek legalább a fele lecserélődik a következő hetekben, hónapokban.

Nagy harc várható az eddig MSZP-s bázismegyének számító Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Miskolc kivételével a megyét gyakorlatilag elvesztették a szocialisták. A jelenlegi megyei elnök, Szabó György ellenében a győztes város, Miskolc polgármestere, Káli Sándor indulhat harcba.

Az ország másik szeglete, a sikertelenségben a szocialisták egyik legsúlyosabb területe Zala megye. Itt Baracskai József megyei elnök renoméját nemcsak a választás előtt már borítékolt bukás és a közgyűlésben tovább apadt pártfrakció, hanem rendőrségi botránnyá dagadt kopogtatócédula-gyűjtés is rombolta. Gyurcsány Ferenc emberének számító Göndör István sem nézi jó szemmel, hogy Nagykanizsán a megyei elnök erélytelensége miatt nem az ő pártfogoltját jelölték polgármesternek (a parlamenti választások előtt, pedig nem őt jelölték képviselőjelöltnek), Baracskai helyett elképzelhető, hogy őt választják majd meg.

Zavarták egymás vizeit

Sikertelenségben Veszprém megye is felveszi a versenyt Zalával, meg is rendült Pál Béla pozíciója. A megye MSZP-s szempontból annyira jelentéktelenné süllyedt, hogy úgy hírlik, amikor a választás előtti fináléban felmerült, Gyurcsány Ferenc mégsem tudja végiglátogatni az összes megyét, az elsők között húzták ki Veszprémet a miniszterelnöki programból. Pálra azért is megorroltak a megyében, mert megszegte azt a korábbbi hallgatólagos megállapodást, hogy a parlamenti képviselők és a helyi politikusok nem zavarják egymás vizeit. Pál viszont a megyei közgyűlés tagja lett. Kihívója, Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára, vagy Mesterházy Attila, az MSZP frakció szóvivője lehet.

Baranya megyében a feltehetően maradandó egészségkárodosát szenvedett Toller László helyett választanak új elnököt. Forrásaink szerint a pécsi polgármestert váltó Tasnádi Péter lehet a befutó. Más okból, de Fejér megyében sem indul újra a régi elnök, Szabados Tamás, akit párttársai már az országgyűlési választások előtt ejtettek, már képviselő sem lett. Utóda Horváth András, a megyei közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője lehet.

Békés megyében Veress József áll szemben a Tóth Károly–Karsai József-duóval. A megye és Békéscsaba már örökösnek tekinthető szembenállása korábban Veress államtitkári menesztéséhez vezetett. Úgy hírlik, hogy Győr-Moson-Sopronban maga a kormányfő készül rendet vágni (kormányfővé választása előtt ebből a megyéből indult rohamra). Gyurcsány elégedetlen korábbi emberével, amire meg is van az oka: a szocialisták négy várost - köztük Győrt - buktak el az önkormányzati választáson.

Elnökcsere Budapesten is

Budapesten is változhat az elnök személye. Molnár Gyula pozícióját rontja, hogy elveszett a főváros egy része. Nógrád megyében Boldvai László széke bánhatja, hogy Salgótarján is oda. Az akkori szocialista polgármester, az általa kirúgott szintén szocialista alpolgármester és a párt hivatalos jelöltje is indult a posztért, ami annyira megosztotta a választókat, hogy a párt szépen el is veszítette a várost.

Somogy megyében Kolber István és Lamperth Mónika párharca várható. Kolber sikertelenül szállt ringbe Szita Károllyal Kaposvár megszerzéséért, és most a megyei elnöki széket is elveszítheti, miután a hírek szerint Lamperth Mónika már a jövőt fürkészi; ha menesztik a kormányból, politikai túléléséhez szüksége van biztos hátországra, amit a megyei elnöki poszt adna neki.