Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Gyurcsány Fodorral tárgyal, Kókával vacsorázik

2008.07.04. 14:44
A liberális segítséget biztosítandó a szocialisták az "oszd meg, és uralkodj" elvét alkalmazzák: a baloldal egy része Fodort támogatja, Gyurcsány meg Kókával vacsorázott. A nagypolitikán kívül az MSZP belső viszonyaival is el van foglalva, a jövő évi kongresszus előtt néhány megyében már zajlik a hatalomváltás, Juhász Ferenc például Szabolcsot próbálja átvenni Veres Jánostól.

Az SZDSZ körül forog az alapvetően kétpólusú politikai rendszer: a Fidesz az előrehozott választások reményében udvarolta körbe a liberálisokat, az MSZP az erős együttműködés eléréséért tette ugyanezt. Parlamenti pletykák szerint az ellenzék azt az ajánlatot tette, hogy ha a szabad demokratákkal együtt sikerül lerövidíteni a ciklust, a Fidesz és az SZDSZ Surányi György miniszterelnökségével alakíthatna szakértői kormányt. És hogy ne csak a választóktól függjön a liberálisok parlamenti jelenléte, a szabad demokraták számíthatnának pár biztosan befutó helyre a Fidesz listáján. A két érintett pártból való informátoraink szerint viszont szó sem volt ilyesmiről, a pletykák alaptalanok.

A szocialisták elvben sem tehetnek ilyen bőkezű konkrét ajánlatot. Az MSZP legfeljebb annyi kínálhat, hogy egy biztosan 30 százalék fölé várható választási eredmény esetén "átpasszol" két-három százaléknyi szavazatot; megkéri szavazóinak egy részét, hogy a listás szavazásnál támogassák a liberálisokat, ahogy ez 2006-ban is történt. Persze csak akkor, ha a ciklus végéig a liberálisok erősen együttműködnek valamilyen formában (a koalíció szót szinte már ki sem ejtik a szocialisták) az MSZP-vel. Mindenesetre a baloldal úgy érzi, ez az ajánlat csábítóbb lehet, hiszen az SZDSZ-nek pártként jelentheti a túlélést, míg a feltételezett jobboldali ajánlat csak néhány liberális politikus egzisztenciális túlélését biztosítaná.

Se veled, se nélküled

Persze az MSZP-nek ahhoz, hogy szavazatokat tudjon átengedni egykori koalíciós partnerének, kezdenie kell valamit lassacskán javuló, de még mindig bányamély népszerűségével. (A Fidesz-elnök közelmúltbeli beszédei javíthattak valamelyest az MSZP helyzetén. Orbán Viktor megnyilvánulásait egyébként háromféleképpen értelmezik a baloldalon. Az első változat szerint Orbán az utcai rohamok befulladása után a szóbeli rohamokra váltott, egyrészt, hogy szinten tartsa népe harci kedvét, másrészt, hogy világossá tegye, ő a vezér. A második szerint azt akarta tesztelni, hogy mennyire tudnak feljönni a szocialisták egy számukra kedvező helyzetben. A harmadik értelmezés azt mondja, hogy Orbán valóban hitt az előrehozott választásokban, és a piacokat, illetve a racionálisan gondolkodókat akarta megnyugtatni.)

A szocialista építkezés egyik alapkérdése, hogy Gyurcsánnyal járnának-e jobban egy következő választáson, vagy nélküle. Ami a gazdasági-politikai környezetet illeti, a baloldal nagy emberei úgy gondolkodnak, hogy ha képesek az adó-és költségvetési törvényekhez többséget szerezni, akkor eljön az a gazdasági fordulat is, amit a nép már megérez a mindennapokban. Ha ezzel párhuzamosan konszolidálni tudják a politikai légkört, akkor az MSZP nem a biztos bukás esélyével indul a 2010-es választásokon. Ha így lesz, 2009 őszén nem egy, az életéért küzdő MSZP dönti el, hogy kinek a vezetésével folytatja.

Jelenleg számos MSZP-s vezető szerint ez a kérdés nem kérdés: a miniszterelnök-pártelnök lecserélésének politikai esélye harminc százalék, a közjogi esélye pedig nulla. Ebben az ügyben – mosolyog egy szocialista prominens – a két szám szorzata az irányadó. Ha javul a helyzet, akkor ez így is marad, vagyis jó eséllyel Gyurcsánnyal mennének neki a következő kampánynak.

Ha elmarad a remélt politikai-gazdasági fordulat, akkor nincs mese, előrehozott választások lesznek. Ha nem előbb, mint jövő nyáron, akkor a szocialisták szerint nincs igazán nagy baj, és képesek lesznek elérni a parlamenti egyharmadot. Akkor nyilvánvalóan sokkal többet nyomnak majd a személyi kérdések a latban, az EP-választások előtt esedékes kongresszus ugyanis egyszerre rendezi el a tisztújítást, illetve az EP- és az országgyűlési választási lista összeállítását. Igazi üzenetértéke annak lesz, hogy ki vezeti a listát.

Megyei erőviszonyok

A kongresszust egyébként, bárhogy is alakul az országos politika, megelőzi az MSZP késő ősszel kezdődő helyi, területi tisztújítása. A megyei elnökök zöme a jelek szerint stabilan tartja hátországát, csak néhány helyen jöhet új ember. Információink szerint a kongresszusra az egyik legtöbb küldöttet delegáló megye, Borsod-Abaúj-Zemplén élére kerül friss erő: egy régi megállapodás eredményeként a megyét időtlen-idők óta irányító Szabó György hátralép, posztját minden valószínűség szerint Gúr Nándor képviselő veszi át.

Azt túlzás lenne kijelenteni, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is elnökcsere készülődnek, de Juhász Ferenc, az MSZP alelnöke valószínűleg megpróbál beleülni az elnöki székbe, ami éppen Veres János pénzügyminiszteré. Szocialista vélemények szerint – hacsak Veresről ki nem derül valami nagyon durva – nem változnak a megyei erőviszonyok, és Veres erősebb, mint Juhász. Nem úgy Zala megyében, ahol az MSZP-sek új elnököt várnak a pártba 2002-ben belépett Baracskai József helyére. Ezenkívül a politikai környezettől és teljesítménytől függetlenül Baranyát veheti át valaki Tasnádi Pétertől, Pécs polgármestere ugyanis súlyos betegséggel küzd.

Hálavacsora

Miközben a szocik még csak készülnek a tisztújításra, az ezen már túlesett SZDSZ építkezik, vagy legalábbis megpróbál építkezni. Tény, hogy a liberálisoknak nehezebb a dolguk, hiszen komoly külső nyomással is meg kell küzdeniük. A kisebbségi kormánynak erős érdeke, hogy fennmaradjon a szabad demokraták megosztottsága (a két gócpont: Fodor Gábor elnök és Kóka János frakcióvezető), ugyanis megítélésük szerint így könnyebben alkudhatnak meg volt szövetségesükkel. Úgy tudjuk, hogy Kóka markáns személyzeti politikát folytat, a múlt heti frakcióülés előtt például egyenként próbálta meggyőzni a frakciótagokat, hogy őt támogassák, ne Fodort.

Ehhez a frakcióvezető külső segítséget is kapott. Például Eörsi Mátyásnak azt ígérték a kormány közeléből, hogy balról támogatják azt a tervét, hogy az Európa Tanács főtitkára legyen, ha cserébe felsorakozik Kóka mögé. Kóka a jelek szerint örült is a segítségnek, úgy tudjuk, hogy a múlt heti ügyvivőtestületi ülésről azért sietett el, mert vacsoravendégei voltak: Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát várta új házába.