Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyurcsány: Nem a riválisok ellen kell harcolni

2006.04.12. 22:48
Ma Magyarországon nem az a fő kérdés, hogy mi történik a két ellenzéki párt viszonyában, hanem az, hogyan lehet Magyarországot még jobbá, még élhetőbbé tenni, mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő szerdán a Fejér megyei Iváncsán, Kuncze Gábor társaságában tartott fórumon.
Az MSZP miniszterelnök-jelöltjét és a szabad demokraták elnökét a faluház előtti téren mintegy ezren fogadták tapssal, "Igen, MSZP", Húzzunk bele! feliratú, valamint a szocialisták helyi képviselőjelöltjét, Ecsődi Lászlót folytatásra buzdító táblákkal.

"A múlt hét végén győztünk. Tisztességes és kemény küzdelemben győztünk. Győztek a szocialisták, akik több támogatóra leltek, mint legfőbb riválisuk, és győztek a szabad demokraták, akik több támogatót tudhattak maguk mögött, mint négy évvel ezelőtt és több támogatót, mint a kisebbik ellenzéki párt" - mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: "ha megállapodik egymással a két ellenzéki párt, ha nem, mi együtt erősebbek vagyunk (...) ezért fogunk nyerni április 23-án".

"Ma nem az a kérdés Magyarországon, hogy mi fog történni a két ellenzéki párt viszonyában, hanem az a kérdés, hogyan tudjuk ezt az országot még jobbá tenni, hogyan tudjuk (...) élhetőbbé tenni. Mi Kuncze Gáborral az országról beszélünk, (...) és nem foglalkozunk azzal, hogy mindeközben, milyen viták osztják meg a jobboldalt, mert mi belehúzunk az ország érdekében" - fogalmazott.

Szavai szerint az ország "nem radikális járulékcsökkentésből", hanem "uszodából, iskolából, útból, munkahelyből" épül. Ezért a szocialisták, liberálisok, az Új Magyarország, a remény koalíciója programjának középpontjában a beruházások, befektetések, az építkezések állnak.

A program megvalósításához, a tisztességes és igazságos nyugdíjrendszer és családtámogatási rendszer megteremtéséhez, a koalícióban van kellő bátorság, akarat és tehetség.

"És ha együtt vagyunk liberálisok és szociáldemokraták akkor már egy hajszál választ el bennünket a végső győzelemtől és (...) meg fogjuk nyerni a második fordulót" - mondta a miniszterelnök.

Kuncze Gábor - akit hosszan tartó tapssal fogadott a fórum közönsége - emlékeztetett rá, hogy a szabad demokraták a kampány során azt mondták, rajtuk múlik, ki nyeri a választásokat, ki lesz Magyarország miniszterelnöke.

"Igazunk lett, az eredmény igazolja, hogy kellettünk hozzá" - fogalmazott a liberális politikus. Mint mondta, ahhoz, hogy a koalíció folytassa, arra van szükség, hogy a liberális szavazók is a közösen támogatott jelöltekre szavazzanak.

"Ezen múlik ugyanis az, hogy folytatódik-e tovább a nyugodt építkezés, hogy élünk-e azokkal a fejlesztési lehetőségekkel, amelyeket az Európai Unió majd biztosít számunkra, és megvalósulnak-e azok a fejlesztések, amelyekről a miniszterelnök beszélt" - mondta. Hozzátette: "vannak helyzetek, amikor a különbségeket egyesíteni kell," egy fontosabb cél érdekében. Ez a fontosabb cél most Magyarország kiegyensúlyozott, nyugodt fejlődése. Ezért azt kérte a szabad demokraták elnöke a hallgatóságtól, hogy 23-án "húzzanak bele abba a körbe egy ikszet a közös jelöltre".

gondok ellen kell harcolni

A liberálisokat és a szocialistákat az a hit tartja össze, hogy van remény arra: Magyarországból jobb ország legyen - mondta Gyurcsány Ferenc szerdán Budaörsön, hozzátéve: harcolni nem a riválisok, hanem a gondok ellen kell.

Abba lehet hagyni azt a politikát, amely csak arról szól, hogy miként lehet megbántani és megsérteni a másikat - jelentette ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje több száz fős hallgatósága előtt. Hozzátette: nagyon egyszerű olyat mondani, amivel az ember tönkretesz kapcsolatokat.

Úgy fogalmazott: "Nem abból áll a mi politikánk, hogy hogyan kiabálhatunk kígyót-békát riválisainkra és ellenfeleinkre". Inkább azt kell nézni, hogyan teremthető az országból, a városokból, falvakból élhetőbb világ. Harcolni azok ellen a gondok, bajok ellen kell, amelyekből sok van - mutatott rá. A rendezvényen részt vett és felszólalt Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke is.