Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Vacsoraesten tárgyaltak a tisztújításról a szocialisták

2003.12.02. 09:20
A szocialista párt jelenlegi vezetői pozíciójának megerősítése volt az egyik célja annak a hétfő esti vacsorának, amelyet Juhász Ferenc szervezett a Hadik Étterembe. A tanácskozáson szó volt a pártelnök utódlásáról, a köztársasági elnöki jelölésről és a következő parlamenti választásokon jelölendő miniszterelnök személyéről.
Az MSZP kormányzati pozíciókat betöltő vezetése hétfőn este vacsorán vitatta meg a pártot jelenleg foglalkoztató belső ügyeket.

A hétfőn késő estig elhúzódó vacsoraestet Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kezdeményezte. A Népszava szerint a szocialista kormánytagok mellett meghívást kaptak a pártvezetők, valamint a megyei MSZP-vezetők. A kormányfő külföldi útja miatt nem vett részt a tanácskozáson, a megyei vezetők közül is többen távolmaradtak az üléstől. Korábban nagy vihart kavart a párt második sorába tartozó csoportok között, hogy a szocialista párt jelenlegi vezetői, köztük a pártelnök, Kovács László, őket kihagyva tárgyaltak Medgyessy Péterrel a párt jövőjéről.

A tiltás ellenére továbbra is kibeszélés

A hétfői vacsorán szó volt a pártelnök utódlásáról, a köztársasági elnöki jelölésről és a következő parlamenti választásokon jelölendő miniszterelnök személyéről valamint a jövőre esedékes európai uniós parlamenti választásokról. Az Indexnek a találkozó tényét megerősítő informátor szerint többen is hangsúlyozták, hogy a pártból "kibeszélést" meg kell szüntetni.

Ideológiai, technokrata és zsákmánypárt

Kovács László elnöki mandátumának lejárta felé közeledve a pártban megindult a pozícióharc, amelyet Szili Katalin a hétvégén azzal tetézett, hogy szerinte "ma úgy tűnik, az MSZP-ben legalább három párt van: egy ideológiai, egy technokrata és egy zsákmánypárt". A hétvégi reformkörös jubileumi találkozón elhangzott kritikák is szóba kerültek a tegnapi vacsorán, és várhatóan szóba hozzák a keddi elnökségi ülésen is.

Egy hagyomány felelevenítése

A találkozóról a szintén szocialista, ám a párt baloldaliságát hangsúlyozókkal szemben, inkább a neoliberalis irányt követő Gyurcsány Ferencet nem értesítették. Az ilyen fajta vacsorák nem számítanak különlegesnek, korábban Baja Ferenc, Szili Katalin és Juhász Ferenc rendszeresen szervezett hasonló találkozókat, és a lap szerint a jövőben is számítani lehet rájuk.