Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A Fideszt és a költségvetést okolják az MSZP népszerűtlenségéért

2003.09.18. 14:53
Az MSZP elnöke és megyei elnökei frissiben vitatták meg, minek tudható be a szocialista párt ötéves mélyponton lévő népszerűtlensége. Kovács László a múltba nézett és megállapította: a Fidesz kormány egy év után szintén negatív rekordokat döntögetett. A pártelnök még mindig nem döntötte el: akarja-e vezetni az MSZP uniós parlamenti listáját.
Veress János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára volt a vendége az MSZP megyei elnöki találkozójának, ahol a jövő évi költségvetés szerdán a kormányülésen ismertetett "sarokszámait" és az adótörvényeket vitatták meg a párttagok.

Medgyessy még mindig jobban áll, mint Orbán

A hosszúra nyúlt találkozó után Kovács László pártelnök kitért a párt népszerűségvesztéséről szóló kutatásokra. Kovács szerint "egyrészt a költségvetés időszaka soha sem kedvez a kormánypártoknak" Négy évvel ezelőtt az Orbán-kormány megítélése is igen rossz volt, és az összehasonlításból az is kiderült - tette hozzá -, hogy Medgyessy Péter még mindig egy százalékponttal jobban áll, mint akkor Orbán Viktor.

"De nem csupán objektív körülmények és a súlyos örökség az oka a népszerűségvesztésnek: a párt elmulasztotta bemutatni a pontos mérleget kormányváltás után arról, amit örökölt" - mondta. Ugyancsak elmulasztották a megfelelő pillanatot, amikor felhívhatták volna a figyelmet, hogy a világgazdaság stagnál, és "lebecsülték a Fidesz negatív kampányának hatását".

Nem utcai politizálás, csupán tájékoztatás

Kovács László szerint az "MSZP nem vitte az utcára a poltikát", mert aktivistáik megjelenése a köztereken mégsem olyan, "mintha lezárnánk az Erzsébet hidat", és "nem nevezné kampánynak sem", szerinte csapataik pusztán tájékoztatnak. Mindez "részben ellensúlyozni fogja az elmúlt másfél év valótlan állításait", amit a Fidesz ismételgetett.

Felvetődött-e valakinek a felelőssége a népszerűségvesztés miatt - kérdezték újságírók, amire Kovács azt mondta: nem kerestek felelősöket. A választók egy része megijedt a kommunikációs hibáktól, ám az év végére "világossá válik mindenkinek, hogy a költségvetés csupa pozitív célt hordoz, és így visszatérnek a támogatóink".

Arról is beszélt a pártelnök, hogy még mindig nem döntötte el: akarja-e vezetni az MSZP EU-s parlamenti listáját, aminek lehetőségéről Nyakó István szóvivő beszélt a múlt héten. Úgy tűnik azonban, hogy Kovács László nem szívesen hagyná itt az országot, mert mint mondta: számára az elsődleges, hogy a szocialisták kormányozzanak 2006 után is, az EU-s parlamenti részvétel másodlagos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!