Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Kovács, Medgyessy és Németh maradt versenyben

2001.04.10. 16:01
Miután az MSZP hétfői esti elnökségi ülésén a párt "szándéktisztázó bizottsága" megerősítette: a három lehetséges jelölt mindegyike vállalja a megmérettetést, megkezdődött az a folyamat, melynek során a hármak egyeztetik elképzeléseiket és javaslataikat az elnökséggel. Juhász Ferenc alelnök az éjszakába nyúló ülésről kedden tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem tartja kizártnak, hogy a június 9-re dátumozott kongresszus előtt még bővül az MSZP miniszterelnök-jelöltjeinek köre.
Németh Miklós
Április másodikán alakult meg az a háromfős szándéktisztázó bizottság, melynek feladata a "lehetséges jelöltek" kormányfői ambícióinak felmérése volt. A Juhász Ferenc, Nagy Nóra és Csiha Judit alkotta grémium kedden számolt be az elnökségnek az eredményekről. Eszerint a továbbiakban Kovács László, Németh Miklós és Medgyessy Péter lesznek "azok a politikusok, akik hajlandóak részt venni a jelölési folyamatban". (Nagy Sándor már a múlt csütörtökön tartott egyeztető beszélgetésen jelezte, hogy visszalép a jelöléstől).

A végső döntést - elvben - a június elején esedékes kongresszusig kell meghoznia az elnökségnek és az országos választmánynak. A menetrend szerint ekkor a küldöttgyűlés is megvitatja az ajánlást, majd kinevezik a szocialisták végleges kormányfő-jelöltjét.

Juhász Ferenc alelnök a tervezett forgatókönyvről szólva hangsúlyozta: előfordulhat, bár nem valószínű, hogy az alapszabály nyújtotta lehetőséggel élve a júniusi dátumig bővül még a jelöltek köre, sőt a kongresszuson is van lehetőség arra, hogy a küldöttek esetleges személyi kérdésekben a helyszínen hozzanak döntéseket.

A párt alelnöke kérdésre válaszolva ugyanakkor kijelentette: "nem aktuális a pártelnök cseréjének felvetése, ezzel az MSZP-ben nem foglalkoznak." Ezt az Indexnek adott reggeli interjúban Kovács László is megerősítette, amikor úgy fogalmazott: "nem kötött semmiféle választási paktumot Horn Gyulával."

A párt elnöksége az egyeztető tárgyalásokon várhatóan megvitatja majd a jelöltek és az elnökség feltételeit is. Juhász szerint ugyanis "természetes, hogy a jelöltek megfogalmaznak bizonyos kritériumokat", de - mint fogalmazott - olyan feltétel nem került napirendre, melyet az elnökség teljesíthetetlennek ítélt volna.

A júniusi jelöltválasztó kongresszusnak szocialista tervek szerint három napirendi pontja lesz: Az elmúlt időszak értékelése, a Választási program elfogadása, és a miniszterelnök-jelölt megválasztása. A "jelöltnek kezdeményezett személyekről" szólva az alelnök elmondta: nem kötelező, hogy a leendő miniszterelnök párttag legyen, így nem feltétlenül szükséges az sem, hogy Medgyessy, vagy Németh tisztséget vállaljon a közeli jövőben.  • Vennék
  • Hírek