Piroska
-2 °C
5 °C

Alkotmányellenes MSZP-s kérdések

2001.07.09. 13:56
Új eljárásra kötelezte az Alkotmánybíróság az Országos Választási Bizottságot az MSZP négy kérdéses népszavazási kezdeményezése ügyében. Nagy Sándor szocialista frakcióvezető azonban kijelentette: nem adják fel, a négy kérdést, ha kell, külön-külön, de a népe elé viszik.
Az Alkotmánybíróság hétfői döntésével megsemmisítette az Országos Választási Bizottság határozatát az MSZP által kezdeményezett ügydöntő népszavazás ügyében és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet - derül ki a testület közleményéből.

Az MSZP négy kérdésben - a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés, valamint a közoktatásban megszerezhető, ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában - kezdeményezett népszavazást és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítésre benyújtotta az OVB-hez. Az OVB május 21-én határozatával hitelesítette a benyújtott példányt, ám a döntés ellen több kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz.

Az Alkotmánybíróság szerint az alkotmány alapján a jogbiztonság érdekében megfogalmazott általános eljárási alapelvekkel is ütközik, hogy az aláírásgyűjtő íven egymás mellett több kérdés úgy szerepel, hogy az ajánlási jogával élni kívánó választópolgár azokra egyenként, külön-külön nem tud egyértelmű választ adni és egyben a kérdések közül választani. A testület ez alapján megállapította: az OVB-nek meg kellett volna tagadnia az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Mivel az Alkotmánybíróság hétfői döntésével megsemmisítette az OVB határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte a bizottságot, ezért nem tartotta szükségesnek az indítványokban felvetett további kifogások vizsgálatát.

Az MSZP elnöksége április 23-án döntött úgy, hogy négy kérdésről kezdeményez népszavazást. Akkor még úgy tewrvezték, hogy a jövő évben esedékes választások előtt kiírható a parlamentre nézve is kötelező referendum.

Az MSZP eltökélt abban, hogy ha az Országos Választási Bizottság (OVB) az új eljárásban nem fogadja be a négy népszavazási kérdést egy lapon, akkor külön-külön fog róluk referendumot kezdeményezni - reagált Nagy Sándor szocialista parlamenti frakcióvezető az MTI-nek az Alkotmánybíróság) hétfői határozatára. Nagy Sándor leszögezte: nem mondanak le népszavazási kezdeményezésükről és várják az OVB döntését.