Simon Gábor és Csiha Judit az MSZP választmányának alelnökei

2001.01.13. 17:24
Alelnököket választott, szervezeti szabályzatot módosított és pozíciókat definiált az MSZP Országos Választmánya szombati ülésén. A novemberi kongresszus óta első ízben ülésező testület alelnökei Simon Gábor és Csiha Judit lettek, akikhez a két hét múlva esedékes második menetben csatlakozik majd még egy. A harmadik alelnök megválasztása ugyanis az érdektelenség miatt határozatképtelenségbe, így kudarcba fulladt.

A módosított szabályzat lehetővé teszi, hogy az eddig kétfős poszt háromfőssé váljon. A küldöttek többsége azonban a második sikeres szavazás után rutinból hazament, így a triumvirátus maradékát csak a két hét múlva esedékes, következő értekezleten tapsolhatja meg a párt választmánya.

Csiha Judit
A háromtagú alelnöki testület feladata a párt stratégiai, személyzeti és gazdálkodási, valamint a társadalmi és civil-szakszervezeti bizottságok irányítása lesz a jövőben - mondta Jánosi György, a választmány elnöke az ülést követően. Az új bizottságok, bár első blikkre tovább tagolják az MSZP amúgy is tekintélyes belső családfáját, az elnök szerint az egység kialakításában töltenek be fontos szerepet. A párt ugyanis az elnökség, a frakció és a választmány együttműködését szorgalmazza, ami a stratégiai döntések összehangolását is jelenti.

A közeljövő legfontosabb ilyen döntése a választási program kidolgozása, az országos választási lista kialakítása és a miniszterelnök jelölés, amikor - ahogy Jánosi fogalmazott - ,,eljön az ideje."

Jánosi: a kormány megroppant

Jánosi György
,,A kormány nem képes ellátni feladatát"
Az elnök a kormány politikájáról és a kisgazda belháborúról kijelentette: ,,személyes felelősség terheli a miniszterelnököt azért, hogy a koalíció éppen az Uniós csatlakozás szempontjából legfontosabb időszakban roppant meg. ,,A kormány nem képes ellátni feladatát, hiszen a feladat a társadalmi rétegeket kiegyenlítő politizálás volna. A jelenlegi események akár az ország lebénulásához is vezethetnek" - tette hozzá Jánosi.

A testület nyilatkozatban szögezte le: a nemrég elfogadott szövetkezeti külső üzletrészről szóló törvény életbe lépésének és végrehajtásának súlyos következményei lesznek. ,,A törvény több száz szövetkezet felszámolását, több tízezer munkahely megszűnését, családok ezreinek tönkretételét okozza." A kormány újabb bizonyítékát adta annak, hogy a politikai érdekek fontosabbak számára, mint az ország fejlődése - áll a párt Országos Választmányának szombati nyilatkozatában.