Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szili és Glatz lehet a befutó

2005.04.15. 18:08
Az MSZP országos választmánya délben szavazott arról, kiket terjeszt a délutáni kongresszus elé, amely dönt a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjéről. A választmányon Szili Katalin kapta legtöbb szavazatot, nem sokkal mögötte lemaradva Glatz Ferenc. Bárándy Péter és Horn Gyula visszalépett.
A Fidesz névsora
Mádl Ferenc, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc és Gombár Csaba neve szerepel a Fidesz országos szimpátiaszavazásának listáján, jelentette be Áder János frakcióvezető, a képviselőcsoport pénteki kibővített ülését követően sajtótájékoztatón.

Az országos szimpátiaszavazás hétfőn indul és május 15-én lehet majd utoljára voksolni, közölte Áder János. Mint mondta, a szavazás eredményének ismeretében lehet visszatérni arra a kérdésre, hogy a Fidesznek lesz-e - és ha igen, akkor ki lesz a - köztársaságielnök-jelöltje.

Hiller István pártelnök beszédével megkezdődött péntek délután az MSZP államfőjelölő kongresszusa. A küldötteknek arról kell dönteniük, hogy kit javasoljanak köztársasági elnöknek. A szocialisták szintén pénteki választmányi ülésén tartott szavazás alapján Szili Katalin házelnököt és Glatz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét ajánlották a kongresszusnak. Az Index a szinte egész napos államfőjelölő kongresszusról, a hírekről, a pletykákról percről, percre beszámol.

Puszi

A kongresszus előtt a rózsaszínű kosztümben lévő Szili Katalint puszival köszöntötte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki várhatóan Hiller felszólalása után fejti ki véleményét a jelölésről. Ezután zárt ülésen folytatódik a szocialisták kongresszusa. A zárt ülésen - információink szerint - Szili Katalin jelölése mellett szólal majd fel Horn Gyula, Tüttő Katalin, Hunvald György, Glatzot pedig többek között Vitányi Iván, Tóth Mihály csepeli polgármester támogatja majd.

A kongresszust levezető Juhász Ferenc az ülés elején azt mondta, ez egy olyan kongresszus, amelynek azt kell demonstrálnia, hogy a párt egységes.

Az ülés nyílt részén felszólalók kínosan ügyeltek arra, hogy ne beszéljenek az államfőjelölésről és a lehetséges jelöltekről. Gyurcsány Ferenc és Hiller István egy szót sem szólt a köztársaságielnök-jelölésről.

Hiller azzal kezdte a felszólalását, hogy ma Magyarországon három féle ember él: a tenni akarók, az aggódók és a válságkufárok. A pártelnök szerint az előbbiek a családjuk biztonságáért, saját boldogulásukért akarnak tenni, és a baldalnak az a feladata, hogy hagyja őket érvényesülni.


Tekintse meg nem csak horngyulás képeinket!
Válságkufárok, savanyú szőlő

Hiller rámutatott, az aggódók a munkahelyüket, megélhetésüket féltik, ők érzik, hogy a köztársaságban túl sok az igazságtalanság. "Az MSZP feladata, hogy egyre kevesebb aggódó arc legyen Magyarországon" - mondta. "A válságkufárok sokan vannak, de nincsenek elegen, nekik minden szőlő savanyú, ami nem az övék" - fogalmazott Hiller, derültséget váltva ki a küldöttek közt.

A pártelnök felsorolta, hogy az utóbbi időben az országban szerinte milyen problémák kerültek a felszínre. Úgy vélte, kiábrándító a baráti kapcsolatok sorvadása, van olyan település, ahonnan 200-szor kevesebben jutnak el színházba, mint a fővárosban, és az ország különböző pontjai közt hétszeres s különbség a tehetség kibontakozásának lehetőségében.

"Változtatni kell" - szólította fel Hiller Gyurcsányt, majd, hozzátette: "Tudd, hogy az MSZP melletted áll."

Gyurcsány sem beszélt a jelölésről

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem foglalt érdemben állást az államfőjelöléssel kapcsolatban, ellenben meghirdette a 100 lépés politikáját, kiemelve, hogy reformokra van szükség asz egészségügy területén, a foglalkoztatáspolitikában, a gazdaságban, az oktatásban. Utalt arra, hogy a 2002-es választások után hiába költöttek jóléti intézkedésekre 8000 milliárd forinttal többet, még mindig sok területen igazságtalanság. A kormányfő rendhagyó módon a hozzá érkezett elektronikus levelekből is idézett, amelyek mindegyike foglalkoztatáspolitikai kérdésekkel foglalkozott, A leveleket állítólag munkanélküliek küldték a miniszterelnöknek.

Gyurcsány azt ígérte, hogy ebben a tárgyban javaslatokkal fogja bombázni a pártot és a frakciót. Szavai szerint nem az a fontos, hogy jövőre választások lesznek, hanem hogy addig az elképzeléseikből sok mindent megvalósítsanak.

Az MSZP országos választmányának péntek délelőtti ülésén Szili Katalin házelnök és Glatz Ferenc az MTA volt elnöke kapott megfelelő számú támogató szavazatot ahhoz, hogy a délután kezdődő kongresszuson hivatalos államfőjelöltként szavazhassanak róluk.

Szili: 88, Glatz: 79, Bárándy: 56, Horn: 35

A négy jelölt közül csak Szili és Glatz kaptak elegendő számú szavazatot. Szili Katalint 88-an, Glatz Ferencet pedig 79-en tartották megfelelőnek, értesült az Index. A 35 szavazatot kapott Horn Gyula és az 56 támogató voksot begyűjtő Bárándy Péter visszalépett.

Előrehzott választásoktól tartanak?

Az Index úgy tudja, az ülésen a Szili-párti Horn azt javasolta, hogy az elnökség - bármi is lesz a döntés -, azt vigye keresztül a koalíciós partneren is. A volt miniszterelnök szerint, ha nem ez történik, akkor az elnökség "megütheti a bokáját". A választmányi ülésen felmerült, az alkotmány nem rendezi pontosan, hogy mi történik, ha a köztársaságielnök-jelölt a harmadik körben sem kapja meg az elegendő számú szavazatot. Egy küldött felvetette, ebben az esetben előrehozott választások is lehetnek.

Megvalósult a többes jelölés

Simon Gábor, az országos választmány elnöke a testület ülése után újságírókkal közölte, a választmány két jelöltet ajánl a kongresszus figyelmébe és szerinte nem valószínű, hogy a küldöttek a kongresszuson új jelöltet állítsanak. Szólt arról, az elnökség álláspontja az volt, hogy többes jelölés legyen és ez megtörtént. Simon Gábor közölte, nem hiszi, hogy lenne olyan forgatókönyv, amely alapján az egész jelölési procedúra újrakezdődne.

Az MSZP országos választmányának ülése délelőtt tíz óra után kezdődött pénteken. Az ülés témája a köztársaságielnök-jelölés. A választmánynak az elnökséggel közösen kell javaslatot tennie az államfő-jelölt személyére, akiről a délután kezdődő kongresszus dönt.

Szocialista nagyüzem

A kiszivárgott hírek szerint Szili Katalin kortesbeszédében úgy fogalmazott, hogy az államfőválasztásban az MSZP önbecsülése a tét.

Tizenegy óra körül szünetet tartottak a szocialisták, a tanácskozásról távozó Hiller István az Index kérdésre közölte, hogy ezekben a pillanatokban szavazás kezdődött arról, hogy a háromkor összeülő kongresszus hány köztársasági elnökjelöltről szavazhasson. Hiller egyéb kérdésre nem válaszolt.

Ha nem is szakad ketté a szocialista párt a pénteki államfőjelölő kongresszusán, mint ahogyan azt Suchman Tamás képviselő jósolta arra az esetre, ha nem sikerül nagy támogatottsággal köztársasági elnököt jelölniük, biztosan parázs vitákat hoz az esemény. Pénteken délután az MSZP közel hatszáz küldötte arról szavaz, hogy ki legyen a legnagyobb kormánypárt hivatalos államfőjelöltje.

Bárándy, Glatz, Horn, Szili

A Magyar Szocialista Párt elnöksége és választmánya hetek óta vajúdik, ki legyen a párt államfőjelöltje. Kezdetben csak annyi volt biztos, hogy egy liberális és egy konzervatív államfő után az MSZP szociáldemokrata köztársasági elnököt akar. Néhány hete a párt különféle szervezetei meg is nevezték, ki legyen az. A jelölő szervezetek döntő többsége Szili Katalint akarja az államfői székbe. Bővebben> > >

Közös jelölt

A pártvezetők Szili óriási támogatottságának ismeretében a szabad demokratákkal egy közös koalíciós államfőjelöltről kezdtek tárgyalásokat. A kisebbik koalíciós párt azonban egyhangúlag elvetette Szili támogatottságát.

Szabad mandátum

A koalíciós konfliktus miatt a szocialisták választmánya a múlt héten felhatalmazást adott Hiller István vezette egyeztető testületnek, hogy Szilit, valamint a néhány ajánlást kapott Bárándy Pétert, Glatz Ferencet és Horn Gyulát is javasolják közös jelöltnek. (Jellemző a pártviszonyokra, hogy információink szerint a választmányban többen úgy értelmezték az elnöknek megszavazott "szabad tárgyalási mandátumot", hogy Hillernek mindenképpen Szilit kellett volna javasolnia, és cserébe - más témában - szabadon tehetett volna engedményeket az SZDSZ-nek).

Nem ínyükre való

A szabad demokraták kijelentették, a négy szocialista jelöltből kettőt tudnának támogatni: Bárándy Péter és Glatz Ferencet. (SZDSZ-es forrásaink szerint őket sem igazán, de nem akarták tovább feszíteni a húrt). A mintegy hatszáz szocialista küldöttet pénteken minderről tájékoztatni fogja az MSZP elnöke.

Értelem és érzelem

A küldötteknek el kell dönteniük, hogy továbbra is kitartanak-e a legnagyobb támogatottsággal rendelkező Szili Katalin mellett, és ezzel vállalják annak lehetőségét, hogy nem lesz meg a parlamentben Szili megválasztásához szükséges többség, vagy nem veszélyeztetve a koalíciós jelölt megválasztását, Glatzot esetleg Bárándyt jelölik államfőnek.

Gyurcsány nem szól bele?

Hogy Gyurcsány Ferenc kit akar államfőnek? A kormányfő többször is elhárította a kérdést, és azt nyilatkozta, ki szeretne maradni a jelölési procedúrából. Hiller István pártelnök ugyanakkor egy interjúban elárulta, hogy a miniszterelnök ugyanazt az államfőjelöltet támogatja, akit ő maga.