Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Amnesztiáért lobbizik az MSZP Cigánytagozata

2004.04.16. 18:57
Kapcsolódó cikkek (1)
Az 1990-es közkegyelemhez hasonló amnesztiát javasol az MSZP Cigánytagozata, amely elengedné a kétmillió forint alatti köztartozásokat, valamint az úgynevezett "CS" lakások hitelei utáni kamatokat. A Cigánytagozat vezetője szerint javaslatukat eljuttatták a párt elnökségének, a választmányának és a parlamenti frakciónak is. Egyelőre egyik testülethez sem jutott el a javaslat, amit ugyanakkor Juhász Ferenc és Katona Béla is rossz ötletnek tart.
A súlyosabb bűncselekmények elkövetőit nem érintené az MSZP Cigánytagozata által javasolt amnesztia. Csík Tamás, a tagozat elnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy a napokban levélben javasolt az 1990-eshez hasonló közkegyelmet a párt elnökségének, választmányának, illetve parlamenti frakciójának. Csík szerint javaslatukban az enyhébb cselekményeket elkövető személyek mentesülhetnének a büntetés alól. Csík a tizennégy évvel ezelőtti szabályokat alkalmazná, azaz a visszaesők, az erőszakos bűncselekmények elkövetői, a drogterjesztők nem részesülhetnének a kegyelemből.

A javaslat eltörölné a magánszemélyek, illetve a kisvállalkozók kétmillió forint alatti köztartozásait. Csík Tamás nem tenne különbséget az adó, a tb- és vámtartpzás között, a 2003. december végéig felgyűlt tartozásokat eltörölné. Csík elképzelése szerint az úgynevezett "CS" lakások után felvett hitelek kamatait is el kellene engedni. (1961-ben a cigányok életkörülményeinek javítását célzó programot hirdettek meg. A telepek felszámolását csökkentett komfortfokozatú lakások építésével és kamatmentes, hosszú lejáratú kölcsönökkel igyekeztek elérni.) A Cigánytagozat vezetője egyelőre nem kapott választ felvetéseire.

Katona Béla frakcióvezető-helyettes az Indexnek cáfolta, hogy levelet kaptak volna a cigánytagozattól, amiben amnesztiát kérnének. Ettől függetlenül szerinte "szóba sem jöhet" az amnesztia kérdése, annak "semmiféle aktualitása nincs", tette hozzá. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, az MSZP elnökségi tagja sem hallott a felvetésről. Az Indexnek azt mondta, hogy "sem az okát, sem a magyarázatát nem ismerem, de első hallásra nem jó ötletnek tartom".