Márk
13 °C
28 °C

Továbbra is az MSZP az élen

2001.07.27. 16:29
Az MSZP előnye a Fidesz előtt az összes kérdezett körében - a múlt hónaphoz hasonlóan - két százalék, a biztos pártválasztók körében öt százalék. A harmadik helyért az SZDSZ és a MIÉP verseng: biztos támogatói körük hat-, illetve ötszázalékos - derül ki a Szonda Ipsos legújabb felméréséből, amit pénteken közölt a Népszabadság. Hasonló adatokkal szolgál a TNS Modus piackutató legújabb kutatása, mely szerint, ha most hétvégén lennének a választások a szocialistákra a megkérdezettek 45, míg a Fideszre a válaszadók 40 százaléka adná voksait, míg itt az SZDSZ öt százalékon áll.
A vezetőségükben történt személyi változások - úgy tűnik - valamelyest hasznára váltak az ellenzéki pártoknak. Különösen az SZDSZ esetében észrevehető ez, amely tavasszal végig leszálló ágban volt. E negatív folyamat most megállt, sőt visszafordult, bár arról, hogy egy kedvező tendencia kezdetén vannak-e a szabad demokraták, majd csak az elkövetkező mérések tanúskodhatnak. A szocialista párt minimális előnye is stabilnak látszik, az összes kérdezett körében mostanában egy-két százalékkal, a biztos pártválasztók körében három-öt százalékkal több támogatója van, mint a Fidesznek.

MÓDSZERTANI MEGJEGYZÉSEK
TNS MODUS 2000 márciusától folyamatosan, minden nap végzi adatfelvételeit. Hetente összesen 240 felnőtt korú személyt kérdezünk meg az ország mintegy 135 településén (hetente más településegyütteseken). A 28. hétre vonatkozó legújabb adataink a 2001. június 18-tól július 15-ig megkérdezett 950 fő információit tartalmazzák. Egy ekkora reprezentatív mintának +/- 3,24 százalékpont a hibahatára, ami azt jelenti, hogy a közölt eredményeink legfeljebb ennyivel térhetnek el azoktól a "valós értékektől", amelyeket akkor kaptunk volna, ha minden felnőtt korú magyar állampolgárt megkérdezünk (az elemszám csökkenésével a hibahatárok nőnek, például a "biztos szavazó, pártot választók" esetében a hibahatár közel 6 százalékpont). Legfrissebb vizsgálati eredményeinket minden héten hasonló módon ("négy hétre görgetett" formában) közöljük.

Az adatfelvétel ideje: 2001. július 6-17. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

A Szonda Ipsos havi mérései rendre szoros eredményt mutatnak a két nagy párt között. Az MSZP többlete valamennyi alkalommal sem nagyobb a statisztikai hibahatárnál, de minden hónapban észlelhető a minimális különbség. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy némi előny mutatkozik a szocialisták javára a Fidesszel szemben. Valamivel nagyobbnak látszik a szocialista párt feltételezett ereje is, a megkérdezettek 33 százaléka őket tartja egy mostani választás legnagyobb esélyesének. A Fideszről 28 százalék gondolja, hogy nyerni fog.

A jobboldali pártok közül a MIÉP mért adata a parlamentbe való bejutást sejteti, az FKGP-é viszont a kimaradást. Az MDF jelenlegi eredménye - mint ahogy az elmúlt hónapokban is - alatta marad az ötszázalékos küszöbértéknek. A közelmúltban az FKGP esetében láthattuk, hogy ha egy párt tábora a törzsszavazókra korlátozódik, akkor az minden konfliktus ellenére kitartó marad eredeti preferenciája mellett. Még az is előfordulhat, hogy az erős elkötelezettség az azonos oldalon lévő nagyobb párt megítélésére negatívan hat.

A TNS Modus Politikai Barométerének 28. heti eredményei szerint (melyek a 2001. június 18-tól július 15-ig megkérdezett 950 fő válaszaira alapulnak) a szocialisták tovább növelték előnyüket a Fidesszel szemben: újabb egy ponttal nőtt az MSZP-re szavazni szándékozók aránya a biztos szavazó, pártválasztókon belül a múlt héten közölt adatokhoz képest. Miután a Fidesznek ugyanebben az időszakban két százalékkal csökkentek a "választási esélyei", a két nagy párt "esélymutatói" 5 százaléknyira eltávolodtak egymástól. Bár továbbra is szoros a verseny - 33. hete a hibahatárokon belül marad az eltérés - , de a "Medgyessy-csapat" hatása markánsabban kimutatható, mint korábban. (Ennél nagyobb eltérést csak a 21. héten regisztráltunk a két párt között: akkor még a Fidesz vezetett 6%-kal.)

Ha most lennének a szavazások, 45%-ot kapna az MSZP és 40%-ot a Fidesz. A helycserék után tehát "lendületet vett" a szocialista párt: már nem csak népszerűbbek a Fidesznél (két ponttal növelni tudták "szimpátiaértéküket" riválisukkal szemben), de az elmúlt időszak tendenciái arra utalnak, hogy akár a szavazatok tekintetében is megelőzhetik a fiatal demokratákat.

A "kis" pártok választási esélyei továbbra is szerények: a "nagyokon" kívül az összes többi párt 15%-nyi szavazatarányon "osztozik". Egyedül az SZDSZ "tartja magát": immáron harmadik hete elérik a szabad demokraták a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot, ugyanakkor népszerűségi mutatójuk is a harmadik legmagasabb. A kormány érezhetően rontott "bizonyítványán" mind az összes megkérdezett, mind a biztos szavazó, pártválasztók körében - az elmozdulások immáron szignifikánsak.