Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Négyszázmillióért kampányolt az MSZP

2002.06.18. 14:04
Közzétette a kampányra fordított elszámolását a Magyar Közlönyben az MSZP. Eszerint 139 ezer forinttal kevesebbet költöttek korteskedésre, mint amennyit a törvény lehetővé tesz. A szocialisták csaknem négyszázmilliós kampányköltségüket jórészt állami forrásból fedezték, de adományokat is kaptak és hitelt is felvettek a sikeres szereplés érdekében.
A hivatalos bevallás szerint nem lépte túl a korteskedésre fordítható törvényben meghatározott keretösszeget az MSZP: összes kampányköltsége 399 millió 284 ezer forintot tett ki. A szocialisták költségeinek több mint felét a pártnak a korábbi választási eredménye alapján biztosított állami támogatásból fedezték, ebből a forrásból több mint 247 milliót költöttek el.

Hetvenmilliót hitelből fedeztek

Az egyéni jelöltek után járó személyenként pártízezer forintból alig több mint 13 milliót kasszíroztak. De segítették a korteskedést jogi személyek is több mint másfélmillióval, illetve belföldi magánszemélyek 73 millió 699 ezer forinttal. Az MSZP 70 millió forintnyi hitelt is felvett, hogy fedezhesse költségeit. A Puch László pártpénztárnok által jegyzett és a Magyar Közlönyben megjelent beszámoló szerint a legtöbb pénzt a "propagandaköltség" vitte el, melyre 285 millió 671 ezer forintot fordítottak.

Postaköltségre alig 13 millió

Posta és telefonköltségre ugyanakkor mindössze alig több mint 13 millió forintot költöttek, noha többször is küldtek levelet annak a 250 ezer MSZP szimpatizánsnak, akik tavaly decemberben úgy nyilatkoztak, szeretnének értesülni a párt rendezvényeiről. Bérleti díjakra több mint 47 millió ment el, míg az elszámolásban a legkisebb összeg az "egyéb nem anyag jellegű kiadások" tételnél szereplő 47 ezer forint, de közlekedésre és szállítási kiadásokra is csak 3 millió 6 ezer forintot költöttek. A kimutatásból kiderül az is, hogy hatmillió forinttal többet gyűjtöttek össze a költségekre, mint amennyit azután ténylegesen felhasználtak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?