Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Négypárti egyeztetést kezdeményez az MSZP

2004.02.17. 20:24
Kovács László, az MSZP elnöke kedden Budapesten bejelentette: négypárti egyeztetést kezdeményez a miniszterelnök által felvetett közös európai parlamenti választási listáról.
"A mai napon elküldtem a meghívó levelet" Dávid Ibolyának, az MDF elnökének, Orbán Viktor Fidesz-elnöknek és Kuncze Gábor SZDSZ-elnöknek. "Csütörtök délelőttre hívtam meg őket a Parlamentben tartandó négypárti egyeztetésre" - közölte a szocialista párt vezetője, külügyminiszter sajtótájékoztatóján.

A másik két javaslatról később tárgyalnak

Hozzátette, a parlamenti pártokoz eljuttatott levélben arról is tájékoztatta a pártelnököket, hogy a miniszterelnök által javasolt másik két kérdésről, így az Országgyűlés létszámának csökkentéséről és a köztársasági elnök közvetlen megválasztásáról Szili Katalin házelnök fog egyeztetést kezdeményezni.

Medgyessy Péter hétfői parlamenti országértékelő beszédében a parlamenti pártok közös európai parlamenti listájára, közvetlen köztársasági elnök-választásra és 250 fős törvényhozásra tett kezdeményezést. Kovács László Medgyessy Péter javaslatait értékelve úgy fogalmazott: a kisebb parlament megfelel a takarékos, olcsó állam elvének, a köztársasági elnök közvetlen megválasztása pedig a demokrácia kiterjesztését teszi lehetővé.

Nyitott kérdés

A közös listával kapcsolatosan hangsúlyozta: a helyek elosztása, a listán szereplők sorrendje, valamint a parlamenti pártok listán történő képviseletének aránya még nyitott kérdés. A politikus kiemelte, a közös listaállítás nem azt jelenti, hogy nem lenne Magyarországon európai parlamenti választás.

"Ez egyrészt elősegítheti, másrészt ki is fejezheti, hogy a nemzeti összefogás fontosabb, mint a pártok közötti belpolitikai csata" - tette hozzá Kovács László a kormányfő javaslatáról. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a parlament létszámának csökkentéséről nem lehet úgy dönteni, hogy közben ne legyen szó a választási rendszerről. "Mi ezt a két kérdést összekötve, egy alkotmánymódosítás keretében szeretnénk rendezni" - mondta Kovács László.

Kovács meglepődött

Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata képviselőnek, az Európai Szocialisták Pártja frakcióvezető-helyettesének a közös listával kapcsolatban tett kijelentésére, miszerint a javaslat megvalósítása azt jelentené, hogy Magyarországon nem választanák, hanem delegálnák a képviselőket az EP-be, vagyis nem érvényesülne a közvetlen választások megtartásának követelménye, Kovács László úgy reagált: meglepné, ha a politikus ezt mondta volna.

"Ha ezt mondta, nem ismeri a kezdeményezés lényegét" - fűzte hozzá, megjegyezve: valószínűleg úgy gondolta, hogy ez a választás helyett lenne, de ez nem így van.

Orbán nem tud ott lenni csütörtökön

Orbán Viktor nem tud részt venni a szocialisták által az európai parlamenti választásokra a közös listaállítás ügyében összehívott négypárti egyeztetésen, mert hivatalos úton Athénban lesz - közölte Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője. A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy konkrét elképzeléseiket hozzák nyilvánosságra és küldjék el azokat a Fidesznek is - közölte a szóvivő. "Orbán Viktor akkor ad konkrét választ, amikor athéni útjáról visszatér" - mondta, hozzátéve, a Fidesz elnöke pénteken jön haza.

Dávid Ibolya elmegy

Dávid Ibolya kedd este közölte: részt vesz a Kovács László által kezdeményezett, az európai parlamenti listaállítással kapcsolatos egyeztetésen. "Elmegyek és kész vagyok meghallgatni a szocialista párt konkrét javaslatait, annak ellenére, hogy nekem jogi és politikai fenntartásaim vannak a négy parlamenti párt közös európai parlamenti listájával kapcsolatban" - mondta az MDF elnöke.