Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Kovács: hátrányai nincsenek, nehézségei lesznek az EU-csatlakozásnak

2003.02.15. 16:40
Harminc-negyven millió forintot költ az EU-népszavazás előtti kampányára az MSZP. A párt utcai szolgáltató kampányt folytat a népszavazás sikeressége érdekében - derült ki az MSZP szombati kampánynyitóján, ahol Kovács László pártelnök-külügyminiszter leszögezte: nem vagyunk olyan gazdagok, hogy megengedjük magunknak az EU-ból való kimaradás luxusát.
"Az európai uniós tagságnak és csatlakozásnak nincsenek hátrányai, csak nehézségei vannak, amelyekért azonban a végeredmény bőven kárpótol" - mondta Kovács László, az MSZP európai uniós kampányindítóján szombaton, Budapesten. Az MSZP elnöke a rendezvény helyszínén összegyűlt több ezer embernek elmondta, vannak olyanok, akik nacionalista gőgből és sanda politikai célok érdekében építenek a tájékozatlanságra és az egyébként érthető aggodalmakra. Kovács László történelmi jelentőségűnek nevezte Magyarország uniós csatlakozását.

Szavai szerint választanunk kell az európai, vagy az Európán kívüli élet között. Rámutatott, hogy a csatlakozást követően nő a támogatások mértéke, több tőke érkezik az országba, gyorsul a gazdasági növekedés és több munkahely létesül. A csatlakozás mellett szóló érvek között megemlítette az érdekérvényesítés eszközeinek bővülését, Magyarország és azon belül a leszakadt térségek felzárkózását, az életszínvonal és az életminőség javulását.

Annyi támogatás, mint még soha

Kovács László szerint a csatlakozást követően a mezőgazdaság annyi támogatást fog kapni, amennyit még soha. Hozzátette: az agrártámogatások mértéke hét év alatt eléri az uniós átlagot. A kormánypárti politikus szerint uniós országként könnyebb lesz az egységes fellépés például a kábítószer-kereskedelem és a terrorizmus ellen is.

Kitolódó határok

A csatlakozás következtében megszűnnek, illetve kitolódnak Magyarország határai. "Nem vagyunk elég gazdagok ahhoz, hogy megengedjük a kimaradás luxusát" - összegezte Kovács László. A csatlakozással kapcsolatos "rémhírekre" reagálva elmondta, nem csorbul Magyarország döntéshozói szerepe, csupán annyi változik, hogy bizonyos esetekben közös kompetenciába kerülnek a határozathozatalok.

A szocialista pártelnök szerint a népszavazásig a csatlakozás melletti, tényeken alapuló érveket kell sorolni, a rémhíreket, hazugságokat pedig cáfolni kell. A politikus beszédét követő sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MSZP mintegy 30-40 millió forintból finanszírozott, utcai szolgáltató kampányt folytat az április 12-i népszavazás sikeressége érdekében. Elmondta: az MSZP kampánya jól illeszkedik a többi, a csatlakozás mellet térvelő kampányhoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek