Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kovács már nem tagadja a Fiatal Szakértők létezését

2001.03.31. 15:50
Pénteki nyilatkozatával ellentétben már nem zárja ki az MSZP belső viszonyait élesen bíráló Fiatal Szakértők csoportjának létezését Kovács László. A párt elnöke szerint azonban nem az a megfelelő módszer, hogy kritikájukat médián keresztül fogalmazzák meg. "Az egyes képviselők és pártvezetők befelé, párttársaik felé politizálnak, a külvilág nem érdekli őket. Nem az számít, ki milyen munkát fejt ki a pártban, a parlamentben, hanem az, milyen belső kapcsolatrendszert, talpnyalói kört sikerült kiépítenie, hogy vélekednek róla belül a többiek" - áll a csoport vezetőségi üléséről az Index birtokába jutott dokumentumban.
Nem kizárt, hogy létezik a magukat Fiatal Szakértőknek nevező csoport - jelentette ki az Indexnek az MSZP országos választmányának szombati csatlakozás után Kovács László. A pártelnök azonban aggályosnak nevezte, hogy a párt belső viszonyait érintő kifogásaikat a médián keresztül fogalmazzák meg. Kovács pénteken még azt mondta, hogy a Fiatal Szakértők a párt frakciója és elnöksége mögött működő szervezetéről nincs tudomása. Kovács kommentárként annyit fűzött a dokumentumhoz: most már ő is kíváncsi arra, hogy kinek állhatott érdekében az irat terjesztése. "Utána fogok nézni a dolognak" - mondta az Indexnek a pártelnök.

"Bár a Fiatal Szakértők munkájukat a háttérben, szakmai alapon végzik, de a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos csata, sajnos, az ő tevékenységükre is rányomja a bélyegét, ezért tartották fontosnak, hogy megbeszéljék a felmerült problémákat. Megállapították, hogy a belső csatázások fokozatosan mind a pártvezetés, mind az apparátus lebénulásához vezettek" - olvasható abban az Index birtokába került feljegyzésben, amely az MSZP parlamenti frakciója és a párt elnöksége mellett működő Fiatal Szakértők csütörtöki ülése után készült.

Kovács László
Lesz-e kormányfőjelölt?
Mint arról az Index is hírt adott, két héttel ezelőtt, az MSZP szociáldemokrata platformja és a Baloldali Tömörülés részéről merült fel, hogy még idén nyár előtt nevezzék meg a párt miniszterelnök-jelöltjét. A két tömörülés azóta egyértelművé tette, hogy az ő jelöltjük Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter. Medgyessy a Népszavának adott interjújában ki is jelentette, felkérés esetén vállalja a jelöltséget.

Az MSZP-ben ugyanakkor ismét felmerült Németh Miklós esetleges jelölése és Kovács László pártelnök indulása is. A párt alapszabálya szerint a jelöltre az elnökség tesz javaslatot, és ez alapján a kongresszus dönt. A párt országos választmánya a múlt héten úgy határozott, kezdeményezik az elnökjelölő kongresszus összehívását még a nyár előttre, ám az országos választási listáról csak ősszel döntenek.

"Az egyes képviselők és pártvezetők befelé, párttársaik felé politizálnak, a külvilág nem érdekli őket. Nem az számít, ki milyen munkát fejt ki a pártban, a parlamentben, hanem az, milyen belső kapcsolatrendszert, talpnyalói kört sikerült kiépítenie, hogy vélekednek róla belül a többiek. Sőt, alapvetően rosszabbul járnak azok a képviselők, akik a munkájukat végzik és a köz érdekét képviselik, hisz nem marad idejük a belső intrikákra. A szörnyű az, hogy valójában 6-7 emberről van szó, akik egy sokezres tagságú pártot bénítanak meg" - folytatódik a dokumentum.

A most felmerült jelölti körről a feljegyzés úgy fogalmaz: valójában egyik jelölt sem kínál igazi alternatívát. Személyek és a hozzájuk fűződő érdekcsoportok vetélkednek a hatalomért, elképzelések és programok nélkül, ahelyett, hogy a párt a választásokra készülődne. "A hátsó érdekemberek igyekszenek kisminkelt bábokat előretolni, hogy aztán a későbbiekben rajtuk keresztül érvényesíthessék egyéni érdekeiket."

A Fiatal Szakértők
A Fiatal Szakértők szervezete tavaly októberben alakult mintegy harminc fővel. Közéjük egyaránt tartoznak pártagok és szimpatizánsok. A szakértők deklaráltan távol tartják magukat a politikai csatározásoktól. Céljuk, hogy a háttérben szakmai alapokon dolgozzanak. A Fiatal Szakértők az MSZP válogatottjának tartják magukat, mert a csapatba kerülés feltétele az egy diploma megléte és egy idegen nyelv kiváló ismerete. Tagjai jogászok, közgazdászok, PR- és marketing szakemberek. A módosító javaslatok elkészítésétől kezdve a képviselők felkészítéséig mindent csinálnak, de például képviselőjük ül a frakció kommunikációs tanácsadó testületében, és több tagja együtt dolgozik az elnökségi kommunikációs csoporttal.
"A fiatalok nagyon elszomorítónak tartották, hogy 3 éve az égvilágon semmit nem csináló, elhasznált és lejáratódott elvtársak lépnek elő a semmiből, és élvezve a rivaldafényt mondják a saját butaságaikat" - áll a dokumentumban.

"A fiatalok egy olyan jelöltre várnak, aki nem zsarolható, akit egyik érdekcsoport sem tart a kezében, nem a párttársakkal szemben, hanem a választópolgároknak kínál egy követendő alternatívát. Egy olyan emberre van szükség, aki meg tudja fegyelmezni és kordában tudja tartani a párt elszabadult kiskirályait, képes megteremteni a sokat emlegetett nagy egységet. Véleményük szerint talán a legjobb az lenne, ha sötét lóként egy meglepetés ember futna be, akire a Fidesz nincs felkészülve" - zárul a Fiatal Szakértők állásfoglalása.