Stefánia
0 °C
3 °C

A PSZÁF-jelentés tartalmát is vizsgálná az MSZP

2003.06.20. 18:29
A Fidesz ragaszkodik a Pannonplast-ügyet vizsgáló bizottság felállításához, míg a vezető kormánypárt az egész Pannonplast ügyet tisztázná, beleértve a PSZÁF tevékenységéről szóló irat tartalmának kivizsgálását is. A Fidesz eredeti ötletéhez ragaszkodik, az MSZP pedig minden kapcsolódó és nem kapcsolódó ügy dokumentumait nyilvánossá tenné: a megfigyelési ügytől a PSZÁF-os KEHI-jelentésig.
Az MSZP-frakció arra kéri a Fideszt, hogy a Pannonplast-ügyben kezdeményezett vizsgálóbizottság tevékenységi körét a teljes PSZÁF-fal kapcsolatos kérdéskörre terjessze ki - közölte Lendvai Ildikó pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Feloldanák a KEHI-jelentés titkosságát

A szocialista frakcióvezető elmondta: mivel idő hiányában kevés esélyt látnak arra, hogy a vizsgálóbizottság hétfőn feláll, kezdeményezni fogják, hogy a parlament költségvetési bizottsága is azonnal kezdjen vizsgálatot az ügyben. Javasolják azt is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF) készült KEHI-jelentés titkosságát oldják fel.

Az MSZP hat kérdése

Az MSZP-frakció hat kérdésre vár választ az elmúlt napok eseményei kapcsán, köztük arra is: van-e mögöttük politikai forgatókönyv. Csak időben vagy logikailag függ-e össze a lisszaboni határozat, Szász Károly PSZÁF-elnök megveretése és a parlamentben elhangzott homályos célzások annak politikai összefüggéseiről, valamint a legfőbb ügyésszel kapcsolatos dokumentum előkerülése, amely miatt két hónappal ezelőtt a miniszterelnök kabinetfőnökével történt konzultáció során Polt Péter nem látta szükségét vizsgálat indításának? - tette fel a kérdést Lendvai Ildikó.

Van-e forgatókönyv?

Az MSZP-frakció szeretne választ kapni arra a kérdésre is, hogy ha létezik forgatókönyv, akkor annak az "utolsó lapjain járunk, vagy vannak még további oldalak is". "Mi következik? Előkerülhet-e mondjuk egy irat, amely esetleg a Magyar Nemzeti Bank szintén fontos és védendő függetlenségű elnöke munkáját zavarja?" - tette fel a következő kérdést Lendvai Ildikó. Hozzátette: a szocialista frakció szeretné azt is megtudni, hogy ha van forgatókönyv, akkor ki fogta a tollat, ami azt írta, s milyen eszközöket használtak fel az összeállításához.

Laptopot loptak az autópálya-építőtől

"Része-e a forgatókönyv-készítő munkájának, hogy, mint ma kiderült, a Nemzeti Autópálya Rt. elnökének lakásán betörési kísérlet zajlott, az autópálya-kezelő informatikai igazgatója autójából pedig ellopták a laptopot, ami a vállalat bizalmas dokumentumait tartalmazta?" - firtatta a szocialista frakcióvezető.

Előkerült a megfigyelési ügy

Az MSZP szeretne arra is választ kapni, hogy csak ostoba sajtótalálgatás-e, vagy van valóságalapja annak, hogy a mostani események az 1998-as megfigyelési ügy forgatókönyvét követik. Ennek érdekében kezdeményezik, hogy a megfigyelési ügy dokumentumainak még az előző kormány ideje alatt elrendelt titkosítását oldják fel. Választ várnak arra a kérdésre is: mi az igazság a PSZÁF-elnökről és a legfőbb ügyészről előkerült két irat tartalmát illetően.

"Ha csak töredéke igaz az ott felsorolt vádaknak, az elég komoly helyzetet jelent" - fogalmazott Lendvai Ildikó, felvetve azt is, "vajon a papírok előkerülésének romantikus körülményei nem arra hivatottak-e, hogy azok tartalmáról tereljék el a figyelmet".

Arra a kérdésre, hogy a vizsgálóbizottság tevékenységi körét a legfőbb ügyésszel kapcsolatos adatgyűjtésre nem kívánják-e kiterjeszteni, Lendvai Ildikó úgy válaszolt: a parlamentnek ismeretei szerint nincs jogosítványa arra, hogy a legfőbb ügyész tevékenységét, vagy az őt érintő vádakat vizsgálja. Ebben az ügyben más lehetőségei vannak az Országgyűlésnek, például kérdéseket tehet fel Polt Péternek vagy az érintett tárcáknak.

De kinek az érdeke?

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy a szocialista nyilatkozatok azt sugallják, mintha a Fidesz állna a háttérben, Lendvai Ildikó közölte: arra a kérdésre, hogy kinek az érdeke az egész ügy, lehet választ adni, "ez valóban nem a kormányoldal érdeke, ez valóban lehet ellenzéki erők érdeke, de az, hogy kinek az érdeke, nem esik egybe azzal a kérdéssel, hogy mi történt valójában"; erre csak a vizsgálatokból lehet választ kapni.

Rogán: tűrhetetlen, megengedhetetlen az adatgyűjtés"Ez az, ami egy működő demokráciában a kormány egyik államtitkára részéről tűrhetetlen és megengedhetetlen" - fogalmazott az ellenzéki politikus, megjegyezve: döbbenettel figyelik, hogy egy csütörtökön még teljes egészében ismeretlennek nyilvánított jelentés, "nagyrészt Keller László anyagain, az általa összegyűjtött adatokon alapul".

Kiről gyűjt még adatokat Keller?

Rogán Antal szerint ezután joggal vetődik fel a kérdés: Keller László kiről, milyen módszerekkel és kinek a tudtával folytatott még adatgyűjtés az elmúlt hónapokban. "Mindez a nyilvánosság előtt zajló kutyakomédia, amelynek célja, hogy eltereljék a figyelmet a nemrég kirobbant Pannonplast-ügyről, minden idők legnagyobb kormányzati segédlettel végrehajtott tőzsdepanamájáról" - tette hozzá. A politikus közölte: a Pannonplast ügyben nincs szükség a vizsgáló testület felállítását kezdeményező javaslatukon változtatni, és ezt az ügyet kell alaposan kivizsgálni. Szerinte ugyanis minden más kérdés belekeverése az ügybe a figyelem elterelését szolgálná. Megjegyezte, hogy a PSZÁF gazdálkodását megvizsgálhatja a törvényhozás számvevőszéki bizottsága is.