Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nem lesz kormánypénzből MSZP-hirdetés

2001.12.10. 17:34
Az MSZP kezdeményezi Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy a következő héten megjelenő Országgyűlési Beszámoló című - az Országimázs Központ által feladott - újsághirdetésekben a szocialista párt is jeleníthesse meg azon álláspontját, amelyet a Tények és hazugságok elnevezésű vádiratban már többször kinyilvánított. Kubinyi Tamás helyettes kormányszóvivő szerint semmi akadálya annak, hogy kormányzati pénzen hirdessen az MSZP, ehhez azonban az kell, hogy kormányra kerüljön.
Az MSZP kezdeményezi Orbán Viktor miniszterelnöknél, hogy a következő héten megjelenő Országgyűlési Beszámoló című - az Országimázs Központ által feladott - újsághirdetésekben a szocialista párt is jeleníthesse meg azon álláspontját, amelyet a Tények és hazugságok elnevezésű vádiratban már többször kinyilvánított. Erről Juhász Ferenc alelnök beszélt sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Az MSZP is közvélemény-kutatásara hivatkozik

Felidézte: a kormányszóvivő egy házi közvélemény-kutatás eredményével indokolta a hirdetés megszületését, mint emlékezetes a felmérést az a Socio Balans Bt. készítette, mely a kormány rendszeres megbízottja és általában a kabinet szája-íze szerinti eredményeket produkál felméréseiben. A HVG múlt heti írása szerint például ez a társaság állapította meg, hogy a korona parlamentbe szállítása találkozott az emberek többségének támogatásával, de ők hozták ki azt is egy kutatásukban, hogy a társadalom többsége elítéli a szocialista miniszterelnök-jelöltet állítólagos lobbiügye miatt.

Az ellenzéki képviselő - a párt felméréseire hivatkozva - viszont azt mondta: az emberek igénylik, hogy a fizetett hirdetésekben "ne csak a hamis kormánypropaganda", hanem az ellenzéki vélemény is megjelenjen. A hazugság falait csak úgy lehet lebontani, az embereket csak úgy lehet elgondolkodtatni, hogyha megismerik a másik álláspontot, és szembesülnek azzal, hogy amit naponta adagolnak nekik, az nem más csokoládémáznál, a kormány PR-tevékenységénél - hangoztatta Juhász Ferenc. Az ellenzéki politikus szavai szerint az Országgyűlési Beszámoló című újsághirdetés - amely 30 millió forintba került - az általuk megjelenített tényeket próbálta cáfolni, de "elég kudarcos kísérlet volt, és ehhez képest elég drága".

Stílust kritizáltak, nem tényeket

Juhász Ferenc úgy látja, a kormány és a Fidesz politikusai a Tények és hazugságok vádirat két alkalommal elhangzott állításaival nem tudtak érveket szembeállítani. Orbán Viktor emberei odáig jutottak, hogy bértollnokokon keresztül a stílust és a formát kritizálták, de egyetlen észérvet sem mondtak - közölte. A szocialista képviselő hangsúlyozta: igaz, hogy az MSZP vádol, de nem az emberi méltóságot sérti, vagy az emberi gyengeséget próbálja bemutatni, hanem az elmúlt 3 és fél év elhibázott kormányzati tevékenységét.

A hirdetéseket ezután aláírják

Kubinyi Tamás, a kormányszóvivő helyettese az Index érdeklődésére úgy vélekedett: nincsen akadálya annak, hogy a szocialisták kormányzati pénzen hirdessenek, ehhez azonban az kell, hogy ők legyenek kormányon. Kubinyi úgy vélte: a következőkben megjelenő hirdetéseket - a bírálatok hatására is - a mostaninál egyértelműbb módon aláírják, bár a helyettes kormányszóvivő szerint a múlt héten közölt szöveg is a "polgári kormány" szavakkal kezdődött.

Összehívott, majd berekesztett házbizottsági ülés
Katona Béla (MSZP) a parlament hétfői ülésén ügyrendi javaslatban kezdeményezte, hogy az Országgyűlés elnöke hívja össze a házbizottság rendkívüli ülését. A Miniszterelnöki Hivatal visszaélt az Országgyűlés nevével, amikor múlt pénteken kampányhirdetést jelentetett meg, amely ráadásul hemzsegett a tárgyi tévedésektől - mondta az ellenzéki képviselő, aki a személyi felelősök megnevezését és elmarasztalását kérte a házelnöktől. Áder János házelnök összehívta a házbizottságot, majd berekesztette az ülést arra hivatkozva, hogy a megjelölt időpont után több mint tíz perccel sem jelent meg a kezdeményező MSZP képviselője. Göndör István (MSZP) érthetetlennek nevezte, hogy miért rekesztette be a házbizottság ülését Áder János, mielőtt ő odaért volna. Amikor Áder János kijött a plenáris ülésről, én is kijöttem a másik kijáraton, mire ideértem, már bezárta a házbizottsági ülést. Ennyivel gyorsabban jár - mondta az ellenzéki képviselő. A szocialista honatya újságírók előtt hangsúlyozta: szerdán újra kezdeményezik a házbizottság összehívását.