Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Jobbra és balra is húznak az MSZP-ből

2007.06.27. 10:09
Szokatlan kapcsolatépítésbe kezdtek az MSZP kevéssé domináns szerveződései. A Munkás és Érdekképviseleti Tagozat a Vajnai-féle Munkáspárt 2006-tal, az Ésszerűség és Felelősség Platform pedig a Professzorok Batthyányi Körével és a KDNP-vel közösködik.

Közös nyilatkozatot adott ki a Thürmeréktől elszakad Munkáspárt 2006-tal az MSZP Munkás és Érdekképviseleti Tagozata elnöke, Filló Pál, miután munkáskvóta bevezetését javasolta a parlamenti képviselők összetételének módosítása érdekében.

Káderpolitika

A nyilatkozat szerint Filló Pál az MSZP Munkás és Érdekképviseleti Tagozatának országos elnöke, Kovács János egri elnökkel és Tatár Csaba Heves megyei elnökkel és országos elnökhelyettessel együtt csatlakozott baloldali összefogást javasló felhíváshoz. A szocialisták Fratanolo Jánossal és Vajnai Attilával, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökével és helyettesével együtt támogatjuk a 2007. július 7-ére meghirdetett baloldali megemlékezést Kádár János sírjánál. A közös közlemény elismeri, hogy Kádár János személye megosztja a magyar társadalmat, emléke sokakban ellenérzéseket kelt, de leszögezi: "el kell, hogy ismerjék, hogy sok becsületben megöregedett munkásban, értelmiségiben, sőt, mai fiatalban Kádár János személye mély tiszteletet ébreszt, a munkások, és a Munka iránt tanúsított szeretete miatt".

Filló a napokban állt elő azzal az ötletével, hogy pártjának az országgyűlési frakcióba több "egyszerű" munkásembert kellene delegálnia, mert szerinte lényegében csak őmaga képviseli a munkásosztályt a parlamentben.

Egyéni változat

Láthatóan külső kapcsolatokat keres az MSZP országos vezetésében kevés szimpatizánsra lelt Ésszerűség és Felelősség Platform is. Az indulása óta hányattatott sorsú platform elnöke Kertész Krisztián a múlt csütörtökön részt vett a Demokrácia Kerekasztal alakuló első ülésén. Az MSZP-s platformelnök a Professzorok Batthyányi Körének küldöttje és a KDNP országgyűlési képviselője társaságában elemezte a reformok állását a parlamenten kívüli Szociáldemokrata Párt székházában. A platform tiszteletbeli elnöki posztjáról május elején mondott le Bokros Lajos, mert nézeteltérései támadtak Kertésszel.