Négy miniszterelnök-jelölt az MSZP-ben

2001.04.03. 19:52
Információk szerint a MSZP elnöksége arról határozott, hogy Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter, Németh Miklós exkormányfő és Nagy Sándor elnökségi taggal kezdenek egyeztetéseket a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatban. Kovács László pártelnök Csurka István napokban tett kijelentése után - miszerint a MIÉP kormányt alakítana a Fidesszel - felszólította Orbán Viktort, tegye egyértelművé, van-e olyan pont a MIÉP programjában, amely elfogadhatatlan a Fidesz számára. Kövér László pártelnök hétfőn határozottan kijelentette, akármi is történjen a 2002-es választásokon, a Fidesz nem alakít kormányt a MIÉP-pel.
Kovács László
Az MSZP elnöksége hétfő esti ülésén áttekintette a miniszterelnök-jelöltként szóba jöhető személyek körét, és megállapodás született arról, hogy kikkel folynak majd szándéktisztázó beszélgetések - közölte Kovács László pártelnök keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az MSZP első embere nem kívánta a nyilvánosság elé tárni, hogy hány ember tartozik ebbe a körbe, és pontosan kikről van szó. Az MTI vezető szocialista politikusoktól úgy értesült, hogy lehetséges jelöltként Kovács László pártelnök, Medgyessy Péter volt pénzügyminiszter, Németh Miklós exkormányfő és Nagy Sándor elnökségi tag, frakcióvezető neve vetődött fel.

Nagy Sándor akkor száll ringbe, ha Németh nem jelölteti magát

A hírügynökség információi szerint a frakcióvezető a képviselőcsoport és az elnökség előtt is egyértelművé tette, hogy több személyt alkalmasnak tart a kormányfő-jelöltségre, többek között saját magát is, de annak a jelölését támogatja, aki számottevő mennyiségű plusz szavazatot tud hozni az MSZP számára. Nagy Sándor szerint Németh Miklóst tartja ilyennek, és csak akkor méretteti meg magát, ha a volt miniszterelnök nem száll ringbe a jelöltségért. A lehetséges jelöltekkel való konzultációk lefolytatására Juhász Ferenc alelnök, Nagy Nóra elnökségi tag és Csiha Judit választmányi alelnök kapott megbízást.

Kovács: a Fidesz-MIÉP koalícióval veszélybe kerülne a demokrácia

Németh Miklós
Az egyik lehetséges jelölt
A MIÉP képviselőjelöltjének visszaléptetése, valamint a MIÉP és a Fidesz vezetőinek hétfői megnyilatkozásai kapcsán Kovács Lászó úgy vélekedett: a Fidesz és a MIÉP között megtörténhet ugyanaz, ami 1998-ban, amikor a Fidesz tagadta az FKGP-vel kötendő koalíciót, és ez végül létrejött. Kovács László álláspontja szerint egy ilyen szövetség nyomán veszélybe kerülhetne Magyarországon a demokrácia, a társadalmi béke, eluralkodhatna a gyűlölködés és a kirekesztés, megtorpanhatna a gazdasági fejlődés, valamint elveszhetne Magyarország jó híre.

A pártelnök közölte: az MSZP felszólítja a miniszterelnököt, hogy tegye egyértelművé, van-e olyan pont a MIÉP programjában, amely elfogadhatatlan a Fidesz és az általa vezetett kormány számára. Az ellenzéki párt választ vár a kormányfőtől arra is, kész-e adott esetben 2002 után a kisebbségi kormányzásra, és ha igen, mely párttól remél ehhez támogatást.

Kövér László, a Fidesz elnöke közölte, nem látja lehetségesnek, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Párt a MIÉP-pel lépjen kormányzati együttműködésre, bármit hozzon is a 2002-es országgyűlési választás. Európában sokan nem lelkesednek Magyarország európai uniós csatlakozásáért és emiatt örömmel csapnák le azt a magas labdát, amit a MIÉP-pel való kormányzati koalíció jelentene - fogalmazott a pártelnök. Répássy Róbert a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Indexnek hétfőn kijelentette: "mindedig nem került szóba olyan választási forgatókönyv, melyben bármilyen együttműködés szóba került volna a két parlamenti párt között."

Az SZDSZ aggályosnak tartja Kövér kijelentését

Ha a Fidesz nem utasítja el a MIÉP felkínálkozását, azzal átlép egy határt, amely a mai kormánypártokat a szélsőjobboldaltól eddig még elválasztotta - nyilatkozta kedden Bőhm András, szabad demokrata ügyvivő. Az együttműködés felvállalása fontos jelzés lehet 2002-re - tette hozzá. Bőhm András közölte: szomorúnak tartja, hogy Kövér László, a Fidesz elnöke nem a magyarországi demokrácia védelme, hanem az EU véleménye miatt nem tartja lehetségesnek a MIÉP-pel közös kormányzást.