Gyurcsány menesztéséről tanakodnak az MSZP-ben

2008.09.01. 17:21
Az általunk megkérdezett MSZP-sek közül többen is attól félnek, hogy az MSZP úgy járhat, mint 2005-ben az államfő megválasztásakor: az SZDSZ nem csak ijesztget azzal, hogy ellenáll majd.

Bizonytalanság lett úrrá az MSZP-ben, miután a szabad demokraták elnöke, Fodor Gábor kerekperec elutasította Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés címmel napvilágot látott vitairatát, a miniszterelnök krónikus hitelvesztésére hivatkozva.

Az MSZP-ben Fodor álláspontja ismét ráirányította a figyelmet arra a kérdésre, amit a nyári szünetben sikerült szőnyeg alá söpörni: kell-e utódot találni a következő hónapokban a kormányfői posztra? Többen állították, hogy a szocialisták hétvégi eseményein ez volt a legfőbb beszédtéma.

Forrásaink szerint nagyobb a baj annál, mint amit a miniszterelnöki stáb láttatni akar, mivel a mostani helyzetből egyre nehezebb megtalálni a kilábalás irányát. Legalábbis a miniszterelnök számára. Gyurcsány Ferenc ugyanis a maga sorsát is az adómódosítási csomag elfogadásához kötötte, a SZDSZ viszont éppen az ő hatalomban maradását jelölte meg a minden lehetségese együttműködés gátjának.

Koppanás lehet a vége

Az egyik megkérdezett szocialista Szili Katalin köztársasági elnöki jelöléséhez hasonlította a mostani helyzetet. Szerinte a pártvezetés akkor is egyértelmű impulzusokat kapott a szabaddemokratáktól, hogy nem lesznek partnerek a házelnök államfővé emeléséhez, de a figyelmeztetést az MSZP elengedte a füle mellett. A politikus szerint most Kóka János után Fodor Gábor adta félreértelmezhetetlenül tudtára a pártvezetésnek, hogy Gyurcsánnyal nem fognak megegyezni. Ha ebből nem értenek az elnökségben, akkor ugyanolyan koppanás lesz a vége, mint 2005-ben a köztársasági elnök választáson, se költségvetés nem lesz, se időben létrejött megegyezés a választás előtt - aggódott forrásunk.

Életveszélyesnek tartja egy befolyásos szocialista politikus azt is, hogy az MSZP most az SZDSZ-től vár programjavaslatot, holott az ellenzéki pozícióban lévő liberálisoknak ez nem feladatuk, ők csak a zsűri szerepét játsszák ebben a történetben.

Mások szerint a liberálisok befeszülése nem érte derült égből villámcsapásként a szocialistákat. "A diplomáciai érzék teljes hiányára vall, hogy valaki előbb a sajtóban deklarálja, hogy mihez akar kezdeni az országgal, és csak azután kezd partnereket verbuválni programjához. Amit így a szabad demokraták nyugodtan értelmezhettek egyfajta ultimátumként", csóválja a fejét az egyik szocialista vezető, kritizálva a miniszterelnök módszerét.

Ráadásul, panaszkodik egy másik, a miniszterelnök éppen akkor rúgta fel a politikai protokollt, amikor az SZDSZ egyetlen dologból tud népszerűségi tőkét kovácsolni, nevezetesen abból, hogy a nyilvánosság előtt szívatja az MSZP-t.

Fodornak csak Gyurcsány feje kell?

Fodor mostani keménysége az optimistább MSZP-sek szerint elsősorban Kókának szól, így akarja önálló arculatát jobban megmutatni. (Ráadásul információink szerint az SZDSZ egy belső mérése azt mutatta, hogy a párt támogatottságát mintegy 4 százalékosra duzzasztotta elfordulása az MSZP-től.)

Ami a Fodor-Kóka ellentétet illeti: bár más és más ösvényen járnak, a szocialisták szerint kormányzati szerep (ebbe az erős külsőtámogatás is belefér) nélkül egyik liberális politikus sem tud olyan terméket, vállalást felmutatni, amivel meggyőzheti a választóit, hogy érdemes a szabad demokratákra voksolni.

Ezt a gondolatmenetet követve a szocialisták közül többen úgy okoskodnak, hogy Fodornak előbb-utóbb együtt kell működnie velük, ennek ára pedig Gyurcsány feje lenne. Igaz, szocialista információk szerint egyes szabad demokraták bővebb fejcsomaggal kalkulálnak, kipenderítenék a miniszteri bársonyszékből Gyenesei István önkormányzati, Draskovics Tibor igazságügyi, Szűcs Erika szociális, Szilvásy György titokügyi, illetve Szabó Pál infrastrukturális minisztert is.

Nem olyan könnyű Gyurcsányt elküldeni

Pedig már Gyurcsány Ferenc menesztésénél maradva sem olyan egyszerű az ügy. Politikai-ideológiai szempontból nézve nem könnyű igazolni az elmúlt két és fél év intézkedéseinek jogos és helyes voltát, ha kipenderítik annak vezetőjét. Házon belül (azaz nem az ellenzék segítségével, konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal) pedig közjogi szempontból képtelenség letenni a kormányfőt, ha ő maga nem akarja. Tovább bonyolítja a helyzetet, figyelmeztet egy szocialista, hogyha rá is szorítják a kormányfőt az önkéntes távozásra, az új miniszterelnök-jelöltet a kongresszusnak kell megválasztania, márpedig egyelőre a helyi szervezetek által delegált küldöttek között Gyurcsány igen erős.

Csakhogy egyre több jel mutat arra Fodor nyilatkozatain kívül is, miszerint nem biztos, hogy az SZDSZ el kíván jutni a költségvetésig. Egyes balos információk szerint ugyanis az SZDSZ arra készül, hogy hamarosan határozati javaslatban terjessze a ház elé: támogatható, elfogadható-e elvben Gyurcsány Ferenc cselekvési programja. Ha itt elbukik a miniszterelnöki terv, akkor nem biztos, hogy egyáltalán szó eshet a költségvetésről. Igaz, ez egyes értelmezések szerint csak arra jó, hogy javítsa az SZDSZ zsarolási potenciálját.

Ha az ellenzék összefog

Az MSZP-sek többsége nem hisz abban, hogy sikerülhet az ellenzéki pártoknak közös, úgynevezett szakértői miniszterelnök-jelöltet találniuk. Igaz, az némiképp elbizonytalanítja őket, hogy egy-egy név már hozzájuk is eljutott, kit tartana elfogadható szakkormányfőnek a Fidesz és az SZDSZ. Az Indexnek erről mindössze annyit mondtak: az egyik lehetséges jelölt a Nemzeti Bank egyik alelnöke.  • Hírek
  • Hitelkártya