Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hiller: Sebességváltás után padlógáz

2004.12.22. 14:08
A "sebességváltás" évét a "padlógáz" éve követi, fejtegette Hiller István szocialista pártelnök év végi értékelő sajtótájékoztatóján. Szerinte jövő ilyenkor már más székházban kíván az MSZP kellemes ünnepeket mindenkinek. Gyurcsány Ferenc értékelésében a politikai elit teljesítményére célozva azt mondta, nincs okuk a büszkeségre.

"Tizennégy év nagy tapasztalatával rendelkező nemzedék átadta a stafétabotot az új nemzedéknek" - mondta 2004-ről évértékelésében Hiller István szocialista pártelnök, aki szerint 2004 a "sebességváltás" éve volt, 2005 pedig a "padlógázé" lesz. Az Index kérdésére Hiller azt mondta, hogy tervei szerint jövőre, valószínűleg az év második felében elköltöznek a Köztársaság téri pártszékházból. Szerinte jövőre a pártnak meg kell újítania a szervezeti struktúrát, és jobbítania kell a kampánystratégiát.

Önfényezés kontra kritika

Hiller megdícsérte a frakciót és annak vezetőit, "az MSZP a Gyurcsány-kormány biztos alapja" - mondta. Az MSZP megítélése ma jobb, mint az év elején, most őszintébb és a koalíciós partnerrel való viszonya is jobb, mint az év elején, sorolta. A kormányfő viszont kritizálta a politikai elitet, szerinte nem lehetnek büszkék teljesítményükre, és rosszabb teljesítményt nyújtottak, mint választóik.

Gyurcsány Ferenc szerint ebben az évben irányváltás történt, a Medgyessy-kormány törlesztette szociális adósságát, és most itt az ideje, hogy a jövő felé forduljanak. Aktuálpolitikai ügyekben kifejtette, hogy a nagycsaládosok jövőre havonta 4-5 ezer forinttal jobban járnak, mint az idén. Az átlagjövedelem emekedése mellett az adókat is csökkentették - folytatta. "Tagjai lettünk az EU-nak, ami közös siker" - mondta Gyurcsány, aki sikerként említette még a sorkatonasg eltörlését, és örömét fejtette ki azzal kapcsolatban, hogy ki akarják nyitni az ügynökaktákat. Ezzel összefüggésben kijelentette: "nincs kivétel, pardon, visszavonulás, a lehető legszélesebb nyilvánosság mellett vagyunk".

Polgári Köztársaság

A népszavazással kapcsolatban Gyurcsány úgy vélekedett, hogy az ország sokkal bátrabb és sokkal polgáribb, mint azt a magát polgárinak nevező pártok hiszik. Olyan köztársaságot képzel el, amelybe Bibó Istvánt és Márai Sándort alapul véve belefér Kéthly Anna, Jászi Oszkár és József Attila is.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a költségvetési hiány kérdésében először az országnak, saját igényeinknek, és csak aztuán kell Brüsszelnek megfelelni. Egyházpolitikai kkérdésekben a szekularizáció az alap Gyurcsány szerint. A Freedom House jelentésével kapcsolatban, amelyben veszélyeztetettnek nevezték a közszolgálati média függetlenségét, Gyurcsány megjegyezte, hogy nem ért ezzel egyet, ugyanis finanszírozási anomália van a köztévé körül, de ezzel a baloldal nem, csak a jobboldal élt vissza.

Fidesz: a kormány idén mindenkivel összeütközött
Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője a miniszterelnök és az MSZP-elnök sajtótájékoztatójára reagálva az azt mondta, "mielőtt a Gyurcsány-Hiller páros sebességet váltana és padlógázt adna, körül kellene néznie, mert idén már szinte mindenkivel összeütköztek. Nekimentek vidéken a mezőgazdaságból élőknek, összeütköztek az összes egészségügyi érdekvédelmi szervezettel, durván belegázoltak a határon túli magyarokba, az egyházakba, s legutóbb még a pápával is sikerült összekoccanniuk".

"Azt kívánjuk Magyarországnak a következő esztendőre, hogy legyen olyan kormánya, amely képes az emberekkel összefogni, együttműködni, és akkor 2005 boldogabb és sikeresebb év lehet az ideinél" - mondta Révész Máriusz. (MTI)