Viola
-5 °C
-2 °C

Madárjóslás: ki lesz az élen Kovács után?

Vitairat van, hivatalos elnökjelölt még nincs a Magyar Szocialista Pártban. Annyi bizonyos, hogy hat-hét lehetséges pártelnököt emlegetnek. Egy miniszter, vagy a frakcióvezető, esetleg a házelnök lesz a befutó?
Az MSZP elnöksége kedden először foglalkozott komolyabban az őszre előrehozott tisztújító kongresszussal, derült ki Kovács László szocialista pártelnök tájékoztatóján. A pártban mostantól a megújulást szolgáló tisztújító kongresszus, míg a szocialista frakcióban a költségvetés a legfontosabb téma.

Hiller István alelnök és a pártelnök szándéka szerint az elkövetkező három hónapban a szociáldemokráciáról és a pártról vitáznak majd. Ennek egyik alapja lehet Hiller Az új magyar szociáldemokráciáért című vitaanyaga. Elkészültek továbbá Szili Katalin elnökhelyettes a pártszervezeti rendszert megújító javsalatai, Lamperth Monika pedig az alapszabály módosítását dolgozta ki. Negyedikként a jövő hétre pedig elkészül a Tézisek című irat is, jelentette be Kovács László.

Hogy kinek a vezetésével újítják meg a pártot, egyelőre nem ismert. Annyi biztos, hogy az október 15-i tisztújításon kicserélődik az elnökség. A jelenlegi pártelnök távozása valószínű, lehetséges utódaként viszont hat-hét politikus is szóba kerül. A jelöltekről, esélyeikről Kovács egyelőre semmit sem nyilatkozik, szerinte csak a "madárjósok" ismerik a jövőt.

Lendvai Ildikó kulcsszerepben

A leghamarabb Lendvai Ildikó tudhatja meg, kik akarnak elnökök lenni. A szocialista frakcióvezetőt az elnökség ugyanis azzal bízta meg, hogy ő vezesse az elnökjelölési folyamatot.

Öt bizottságot állítottak fel
Az ügyrendi bizottság elnökének Juhász Ferencet, a jelölőbizottság elnökének Lendvai Ildikót, a dokumentumszerkesztő bizottság élére Jánosi Györgyöt választotta az elnökség. A kongresszusi előkészítő bizottság vezetője a pártelnök, az alapszabály-szerkesztő bizottság vezetőjévé korábban az elnökség Lamperth Mónikát választotta.
Az MSZP elnöksége pártvitára bocsátja a párt programjáról, alapszabályáról és szervezeti felépítéséről szóló tervezeteket - jelentette be Kovács László az elnökségi ülés után. A programról az elnökség egyelőre nem mond véleményt, csak a pártvita után fejti ki álláspontját, tette hozzá.

Korábban Mandur László, budapesti szocialista elnök indítványozta, hogy mindenki játszon nyílt kártyákkal, és július közepéig jelezze, ha elnök akar lenni. A javaslatot elvetette a választmány és az elnökség is, és hivatalosan még senki sem jelentette be, hogy indulni szeretne az elnöki posztért, ami csak találgatásokra ad lehetőséget.

A sajtóban és a pártban is egyre többen Hiller Istvánt tartják a legesélyesebbnek az MSZP pártelnöki posztjára. Ugyanakkor a pártvezetésben, az eggyel idősebb generáció tagjai közül sokan úgy vélekednek, hogy Hiller fiatal még a párt irányításához. Kedden a párt jelenlegi alelnökeként és kulturális miniszterként dolgozó Hiller elnöki esélyeit firtató kérdést azzal hárította el, hogy nem időszerű a téma.

#alt#
Hiller jó vitaanyagokban

Az MSZP-ben elvárják, hogy az elnököt mindenki elfogadja, de ugyanakkor határozottnak is kell lennie és egyszersmind jó kommunikációs képességekkel kell rendelkeznie. Hiller az utóbbi időben a szocialista párt különféle csoportjainak ülésein gyakran üt meg konfrontatív hangot. Az alelnök az elnökségi üléssel egy napon mutatta be a sajtónak a nevével fémjelzett Új Magyar Szociáldemokrácia programot. Hiller szeretné, ha minden elnökjelölt hasonló vitaanyagot készítene.

#alt#
Lendvai nem akar pártelnök lenni

A pártközvéleményt ismerők szerint aligha kétséges, hogy most Lendvai Ildikó lenne a legesélyesebb, ő azonban rendre visszautasította a jelöltséget, és egyértelművé tette: nem akar pártelnök lenni. Az MSZP-n belül többen is úgy gondolják, hogy a nemrég jelentős többséggel újból megválasztott frakcióvezető elismertsége és elfogadottsága miatt integrálhatná a tagságot. Lendvai Ildikó az elnökség keddi döntése értelmében azonban az őszi tisztújító kongresszus jelölőbizottságának elnöke lesz.

#alt#
Szilit is esélyesként emlegetik

Többen különböző posztok, így a pártelnöki tisztség esélyes várományosaként emlegetik Szili Katalint, a parlament elnökét, az MSZP elnökhelyettesét. Bár a politikus hivatalosan még nem nyilatkozott a találgatásokkal kapcsolatban, többen tudni vélik, hogy Szili Katalinnak jó esélye lenne a pártelnöki szék megszerzésére is, őt azonban a hírek szerint sokkal inkább köztársasági elnöki ambíciók fűtik. Egyik lehetséges támogatója, Jánosi György, az MSZP országos választmányának elnöke már jelezte, Szili Katalint szeretné az MSZP élén látni, bár nemrégiben azt is mondta, Szekeres Imre is alkalmas lehet a posztra.

#alt#
Szekeres is elkezdett dolgozni a háttérben

Az EP-választási kudarc óta egyre gyakrabban lehet hallani a párton belül, hogy Szekeres Imre, a MeH politikai államtitkára is elkezdett dolgozni a pártelnökségért. Ambícióit jól mutatja, hogy két hete az MSZP frakcióban tartott tisztújításon "megfuttatva nevét", néhány napig Lendvai Ildikó kihívójaként tartották számon, ám az államtitkár végül visszalépett. Vannak, akik úgy vélik, Szekeres kacsintgatása az elnöki pozíció felé alelnöki posztjának megerősítését, vagy a párt elnökhelyettesi megbízatásának megszerzését célozhatja.

Szekerest az első MSZP-kormányzás idején még mint a Horn-féle vezetés lehetséges ifjú kihívóját tartották számon. 1998-ban indított egy félénk rohamot a pártelnöki, sőt miniszterelnök-jelölti posztért, de a sajtótámadások és a párton belüli ellenállás hatására évekre háttérbe húzódott.

#alt#
Gyurcsány egyelőre nem száll ringbe

Gyurcsány Ferenc sportminiszter a jelek szerint egyelőre nem akar ringbe szállni, ugyanakkor az MSZP jövőjével foglalkozó elemzők mindig számolnak a szocialista ranglétrán látványosan feljebb és feljebb lépdelő, vállalkozóként milliárdos vagyonra szert tett politikussal. A szocialisták ifjabb nemzedékéhez tartozó "ideológus" nemrégiben egy fórumon Hiller István társaságában adta jelét annak, egy csónakban evez az Új Magyar Szociáldemokrácia című vitairatot kidolgozó MSZP-alelnökkel. Gyurcsány előretörését a pártban többen is rossz szemmel nézik, sőt ellenzik, vannak ugyanakkor szövetségesei is. Ezek közé tartozik például Hiller István, vagy éppen Toller László, Pécs polgármestere is, aki kijelentette: támogatja a Gyurcsány-Hiller párost.

#alt#
Juhász Ferenc
Kiss Péter? Juhász Ferenc? Kovács László?

Kiss Pétert, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert is a pártelnöki esélyesek között emlegetik, mivel ő a vezetője az MSZP Baloldali Tömörülésének, amely a legnagyobb, legerősebb frakció a párton belül. Kiss az év elején úgy nyilatkozott, hogy nem alkalmas neki az elnöki szerep. Kisst Szili Katalin vagy Lendvai Ildikó támogatói között tartják számon.

Tavaly tavasszal Juhász Ferenc honvédelmi miniszter indította el a leghamarabb kampányát, amikor egy kérdésre azt mondta, hogy elvállalná az elnökséget. Juhászról két-három éve is úgy beszéltek, mint a párt későbbi lehetséges vezetőjéről, de azóta miniszteri és pártpolitikai szereplése jóval gyöngébbre sikerült a vártnál, és mára szinte kiküzdötte magát a pártelnökségre esélyesek közül.

Végül, nem lehet kizárni Kovács László újraindulását sem, aki ugyen kijelentette, hogy nem kívánja jelölteni magát, de néha megfelelően talányos válaszokat ad az október 15. utáni pártpozícióját firtató kérdésekre. A párton belüli közhangulat sem kedvezne egyébként Kovácsnak, sokan őt okolják a június 13-i választási kudarcért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!